Camperreis Noorwegen dag 27: Van Saudafjorden naar Oanes

Ryfylke route

Indrukwekkende foto hè hieronder? Hij is van de bekende Preikestolen, maar ik ben er niet geweest en heb hem dus ook niet beklommen. De 27e dag van de camperreis Noorwegen leidde over de Ryfylke route die mooi was maar niet zo spectaculair als de reeds gereden routes. Hij eindigde in de buurt van Preikestolen waar ik midden een bos aan de rand van een meer een mooie overnachtingsplaats vond.

Laat opgestaan en pas rond 10.00 uur weggereden. Het laatste stuk van de Ryfylke-route. Het gaat eerst over de 520 door het landschap dat al bekend is. Bij het veer tussen Ropeid en Sand een zeer fraai wachthuis gezien dat onlangs gebouwd is. Helaas vaarde de ferry niet hetgeen een omweg van 60 km. betekende. In Sand werd aangeraden om daar de nieuw gebouwde voetgangersbrug te bekijken. Maar dat viel erg tegen. Hij ligt aan de rand van een buitenwijk van Sand en verbindt zo te zien niets met niks. Echt mooi vond ik hem niet. In het donker schijnt hij veel meer tot zijn recht te komen.

Daarna verder naar het zuiden gereden. Je merkt dat je steeds meer in de bewoonde wereld komt. Na nog een paar fraaie fjorden verandert het landschap aanzienlijk. Bergen worden heuvels, wilde rivieren worden snelstromende beekjes, de dalen zijn breder en er zijn meer en veel grotere weilanden. Ook raakt het allengs dichter bebouwd. Huizen zijn iets minder traditioneel. Ze beginnen veel weg te hebben van bungalows. Het stemt mij wat melancholiek want het kondigt ook het einde aan van een indrukwekkende reis. En gaat de stemming nu met me op de loop of bloeien hier de bermen veel minder uitbundig dan voorheen?

Preikestolen

Aan het einde van de route rijd ik door naar Preikestolen, een heel bekend uitzichtpunt op de Lysefjord. Ik voel het al aankomen als de weg breder wordt, er overal verboden te parkeren borden staan en er twee geweldig grote parkeerplaatsen zijn aangelegd. Ik twijfel er sterk aan of ik de 4-uur durende wandeling moet maken in al die drukte. Maar ja, als je naar Nederland gaat als toerist dan mag je Volendam ook niet missen.

Eerst geïnformeerd naar het weer. Het gaat vanmiddag helaas regenen hetgeen voor mij een excuus is om de wandeling niet te maken. ‘Maar’, zegt de aardige voorlichtster, ‘morgenochtend wordt het een stuk beter’. Tja dan ben ik het aan mijn eer verplicht om dan maar vroeg te gaan. ‘In de ochtend is het nog redelijk rustig’, zegt ze. Ik vrees het woord ‘redelijk’. Toch besluit ik om het te doen. De foto’s in dit bericht van Preikestolen zijn dus misleidend; ik heb ze (nog) niet gemaakt.

Camperreis Noorwegen: nabij Preikestolen

In de buurt van de Preikestolen probeer ik een overnachtingsplek te vinden. Dacht ik, maar de weg in de nabijheid is aanzienlijk drukker dan ik dacht, dus verhuisd naar een rustige veel mooiere plek in een bos aan een meer. Daarna nog wat gelezen, radio geluisterd en gekookt en redelijk vroeg naar bed om morgen vroeg vol goede moed de Preikestolen op te gaan.

Delen met je netwerk?
(Visited 690 times, 1 visits today)