Camperreis Provence dag 1: Van Mechelen naar Culles les Roches

Naar het zuiden

Op de 1e reisdag van de camperreis Provence probeer ik Culles les Roches te bereiken alwaar ik een mooie overnachingsplaats krijg op het Domaine le Gregoire waar de wijnoogst in volle gang is.

Omdat ik wel erg veel regen gehad heb deze zomer vond ik dat ik de zomer maar met een paar zonnige weken moest verlengen door twee weken naar Frankrijk te reizen. Het doel is nog niet heel erg uitgesproken. Ik zie wel wat er op mijn weg komt. De laatste weken veel werk verzet m.b.t. het ontwikkelen en aanbieden van de onderzoeksagenda voor het hbo 2016-2020 en de nazorg daarvan. Tevens voorbereidingen getroffen voor de nieuwe commissie die de kwaliteitszorg van het praktijkgerichte onderzoek moet evalueren en jaarlijks met een brancherapportage moet komen over de staat van het praktijkgerichte onderzoek. Mijn halve baan betekende deze weken vrijwel full time werken. Maar nu is er een adempauze en is er tijd om nog een korte reis te maken alvorens de camper in de winterstalling gaat.

Het weekend de bus ingeladen. Dat ging aanzienlijk sneller dan de vorige keren dankzij de inventarislijsten die ik heb gesplitst in ‘permanent aanwezig’ en ‘iedere reis opnieuw inpakken’. Maandag moest ik nog in Den Haag werken maar dinsdag kon ik op pad gaan. Ik reis wederom alleen. Irina moest naar Riga en Alex studeert sinds begin september in Canada. De enige die thuisblijft is Ela (de poes). Die is niet zo reislustig en de buren Daphne en Jeroen zorgen er goed voor.

Hieronder vind je de route die ik gevolgd heb. Zoals bij de andere algemene routekaarten is deze kaart niet zo nauwkeurig als de routekaarten van de dagetappes. Door het vergroot-icoontje aan te klikken krijg je de kaart beeldscherm-groot te zien. Vervolgens kun je met de + en – icoontjes links beneden in- en uitzoomen. Ik heb een aparte kaart gemaakt van de heen- en de terugreis.

Op weg naar Culles les Roches

Ik ben ’s ochtends rond 08.30 uur vertrokken. Stralend mooi weer. Het eerste gedeelte was mooi bij de opgaande zon in de Ardennen. Maar daarna werd het betrekkelijk saai. De snelweg genomen tot ver voorbij Metz. Bij Toul van de snelweg afgegaan en de TomTom op ‘snelweg vermijden’ gezet. Dat had tot gevolg dat de reis meer dan twee uur langer zou duren maar het is veel minder saai dan de snelweg. Geen problemen gehad en dus rustig doorgereden naar de eerste overnachtingsplaats in Culles les Roches op het Domaine le Grégoire van Pascal Degueurce en zijn vrouw. Zij maken o.a. Bourgogne Aligoté en Montagny 1er Cru.

Bij aankomst bleek de oogst in volle gang te zijn bij de samenwerkende wijnboeren. Voor Domaine le Grégoire was het de eerste dag. Ik werd ontvangen door mevrouw en zij verzekerde dat haar man mij nog zou opzoeken nadat hij van het land was teruggekomen. Het is een mooie plek met een fraai uitzicht op het dorp. Eerst gekookt en daarna, het wordt al vrij snel donker, nog wat gelezen. Rond 22.00 uur kwam Pascal Degueurce nog langs met een Bourgogne Aligoté. Een heerlijke wijn. Ik was van het reizen al behoorlijk moe en twee glazen wijn en het geconcentreerd Frans spreken versnelden het proces.

Maar wat klaag ik, gezien het feit dat Pascal al om 7.00 uur was begonnen en rond 22.00 uur was opgehouden. Hij zei mij dat mijn Frans erg goed was maar herhaalde dat om de paar zinnen en dan laat het zich raden wat hij er werkelijk van vond. Maar ik heb het gesprek wel kunnen volgen en mijn inbreng gehad. Het ging voornamelijk over de wijnbouw. Het voorjaar was rampzalig. Een groot gedeelte van de oogst ging verloren. De zomer was nat en leidde ook tot verlies. Maar de nazomer was prachtig en dat had een goede invloed op de rijping van de druiven.

De kwaliteit zou naar zijn verwachting hoog kunnen zijn maar de hoeveelheid laag. Gevolg: hoge prijzen. Daarna nog een poging gewaagd om zicht te krijgen op de manier waarop de wijnboeren met risico’s omgaan bij zo een kwetsbaar product als wijn. Hij kwam met een gloedvol betoog over meerjaren contracten, samenwerking met andere producenten, financiering, winstberekening enz. Ik raakte het spoor al snel bijster en ben er dus nog steeds niet veel wijzer van geworden. Na het vertrek van Pascal ben ik gaan slapen rond 23.00 uur.

Delen met je netwerk?
(Visited 2.791 times, 1 visits today)