Navigatie
Navigatie
Ik heb van vrij veel lezers van mijn blog vragen gekregen over de wijze waarop ik mijn autoroutes en wandelingen plan bij de voorbereiding van mijn reizen. Ik zal dat hier zo duidelijk mogelijk doen. Achtereenvolgens komen de volgende onderwerpen aan bod.
- Inleiding
- Wat ik ga beschrijven op deze pagina.
- Gebruikte bronnen.
- Codering van de autoroutes en wandelingen.
- Het plannen van een autoroute
- Databestanden omzetten.
- Het plannen van een wandeling.
- Het opslaan van autoroutes en wandelingen in google drive
- Een kaart insluiten in je blog
Inleiding
Ik heb er een hekel aan om tijdens het reizen veel tijd te besteden aan het plannen van autoroutes en wandelingen. Dat doe ik dus vrijwel altijd in de voorbereidingsfase van de reis. Dat kost me niet veel moeite want op deze manier maak je de ritten en wandelingen eigenlijk twee keer. De eerste keer als je de ritten en wandelingen importeert of samenstelt. Je maakt je dan al een voorstelling van de te volgen route en de tweede keer in het echie en die blijkt bij mij vaak fors af te wijken van mijn fantasie (in positieve zin).
Enkele abonnees op de reisberichten hebben mij gevraagd hoe ik dat doe. Ik zal hier een poging wagen om het uit te leggen. Het is wellicht een beetje ingewikkeld maar het is wel de moeite waard om een en ander te begrijpen en onder de knie te krijgen.
Met het ontwikkelen van wandelingen autoroutes ben ik aanvankelijk zeer ongedisciplineerd begonnen. Maar door schade en schande heb ik geleerd er veel aandacht aan te besteden. Te veel wandelingen en ritten ben ik in het verleden kwijtgeraakt. Te vaak moest ik mij de afzonderlijke programma’s weer eigen maken. Besteed er dus wat tijd aan.
Ik probeer zo gedetailleerd mogelijk uitleg te geven van de achtereenvolgende te nemen stappen omdat ik besef dat we niet allemaal even handig zijn in de omgang met ICT. Ik reken mijzelf ook tot deze groep dus ik ken jullie frustraties. Daar waar de beschrijving wellicht niet zo duidelijk is heb ik één of meerdere printscreen toegevoegd.
Wat ik ga beschrijven op deze pagina
In de volgende tekst heb ik een gebruiksaanwijzing geschreven voor het ontwikkelen, downloaden en opslaan van autoroutes en wandelingen.
Ik besteed aandacht aan het coderen van kaarten en aan een centraal opslagplatform Google Drive om kaarten van wandelingen en autoroutes makkelijk op een centrale plaats terug te vinden waardoor ze niet op een raadselachtig manier verdwijnen in het Nirwana van je harde schijf.
Daarna besteed ik aandacht aan het ontwikkelen van autoroutes. Dit doe ik in TomTom My Drive en in mijn TomTom apparaat in mijn geval de TomTom Go 6200. Je leest hoe je autoroutes op je TomTom apparaat kunt uitzetten, hoe je dat in TomTom My Drive doet en hoe je databestanden kunt importeren. De autoroutes rijd ik uiteraard met behulp van mijn TotTom Go 6200.
Vervolgens ga ik in op het ontwikkelen van wandelingen. Ik doe dat met behulp van Google Drive en Google Maps. Je kunt lezen hoe je wandelingen ontwikkelt in Google Maps en hoe je databestanden kunt importeren. De wandelingen loop ik soms aan de hand van mijn smartphone maar meestal met behulp van mijn GPS-apparaat de Garmin Etrex 20x. Het grote voordeel van het GPS apparaat is dat de batterijen veel langer meegaan dan de accu van de smartphone. Dat is handig voor de langere wandelingen.
Databestanden van autoroutes en wandelingen die je op het internet vindt worden vaak in verschillende formats opgeslagen. Die verschillende formats kunnen niet altijd door alle hiervoor genoemde hulpmiddelen ‘gelezen’ worden. In dat geval is het dan handig als je deze databestanden van het ene ongewenste format naar het andere gewenste format kunt omzetten (‘vertalen’). Een bruikbaar omzettingsprogramma is de GPS-Visualizer.
Tenslotte laat ik zien hoe je autoroutes en wandelingen in Google Drive kunt opslaan en beheren en hoe je kaarten kunt insluiten in je blog.
Ik heb hier gekozen voor de meest eenvoudig te gebruiken programma’s. Zelf maak ik wat de wandelingen betreft graag gebruik van de programma’s All Trails en Basecamp. Die programma’s bieden veel meer mogelijkheden dan Google Maps maar zijn daardoor ook wat ingewikkelder in gebruik. Wellicht dat ik later er nog eens aandacht aan zal besteden.
Gebruikte bronnen
Als bronnen gebruik ik bij het selecteren van autoroutes vaak de reisgidsen van Sunflower Books, maak ik soms gebruik van kant en klare databestanden die ik op het internet vind of stel ik zelf autoroutes samen.
Bij wandelingen maak ik eveneens gebruik van de reisgidsen van Sunflower maar maak ik nog vaker gebruik van de prima reisgidsen van Rother. Ook maak ik soms gebruik van kant en klare databestanden die ik op het internet vind of stel ik zelf wandelingen samen. Als je de Rother wandelgidsen koopt heb je gratis toegang tot de bij de wandelingen behorende databestanden.
Codering van autoroutes en wandelingen
Autoroutes en wandelingen kun je uiteraard opslaan in de applicaties die je gebruikt voor het samenstellen van die ritten en wandelingen. Het nadeel is dat ze dan verspreid opgeslagen zijn. Liever sla ik die autoroutes en wandelingen centraal op zodat ze makkelijk terugvindbaar zijn. Ik doe dat in Google Drive.
Belangrijk daarbij is dat je de afzonderlijke ritten en wandelingen unieke namen geeft die makkelijk terugvindbaar zijn. Ik gebruik de volgende codering:
Sic w rot 02 Titel. Sic staat hier voor Sicilië; w staat voor wandeling; rot is de code voor de bron in dit geval Rother; 02 is het volgnummer en de titel is uiteraard de naam van de wandeling.
Sar a sun 04 Titel. Sar staat hier voor Sardinië; a staat voor autorit; sun is de code voor de Sunflower Books; 04 is het volgnummer en de titel is hier uiteraard ook de naam van de wandeling.
Het plannen van een autoroute
Achtereenvolgens worden hier drie mogelijkheden beschreven om een autoroute samen te stellen: 1) rechtstreeks op je TomTom apparaat, 2) via TomTom My Drive, 3) door een data-bestand te importeren.
Een autoroute samenstellen op het TomTom apparaat.
Ik ga hier niet nader op in omdat ik aan mag nemen dat iedereen die over een TomTom apparaat beschikt, zelf al ervaring heeft met het plannen van routes op zijn apparaat. Het is een kwestie van bestemmingspunt intikken en eventuele tussenstops en het apparaat doe de rest voor je. De wijze waarop je de apparaten kunt hanteren varieert van type tot type en daardoor is het ook niet zo zinvol om hier uitgebreid aandacht aan te besteden.
Wellicht is het wel handig om te weten dat in de meeste TomTom apparaten je niet speciaal een route kunt ontwikkelen voor grotere auto’s zoals campers. Dat is wel mogelijk en dus een groot voordeel als je de route plant op TomTom My Drive. Daar kun je bij het plannen van de routes opgeven hoe lang, hoe hoog, hoe breed en hoe zwaar je camper is en daar wordt bij de planning van de routes dan rekening mee gehouden. Echter, het is geen garantie dat dat altijd goed gebeurt. TomTom is nl. afhankelijk van het kaartmateriaal en de bijbehorende kenmerken van de wegen van nationale topografische organisaties van de diverse landen. De kwaliteit van het daar beschikbare kaartmateriaal kan heel sterk verschillen. Maar in de meeste gevallen voorkomt een goede instelling van je campermaten dat je niet vastloopt in dorpen met te smalle straten e.d.
Een autroute samenstellen in TomTom My Drive
- Installeer TomTom My Drive op je computer. Dat gaat relatief eenvoudig als je de aanwijzingen op het scherm volgt. Open TomTom My Drive.
- Klik op het gespleten pijltje:Plan route.
- Klik het icoontje aan van het te gebruiken vervoermiddel; in dit geval Camper en Caravan.
- Tik de gegevens van het startpunt in en selecteer één van de weergegeven suggesties.
- Tik de gegevens van het bestemmingspunt in en selecteer één van de weergegeven suggesties.
- Als je van deze route wil afwijken voer dan via voeg toe een lussenbestemming in.
- Je kunt ook een tussenbestemming invoeren door de route te verslepen door met je linkermuisknop op de voorgestelde route te klikken en hem naar elders te verslepen.
- Vul bij vertrek eventueel de datum in (niet strikt nodig).
- Geef bij vermijd aan welke items je wil vermijden zoals bij voorbeeld, tolwegen, onverharde wegen o.i.d.
- Vul bij voertuigafmeting de maten van je camper in. Zoals eerder geschreven is dat echter geen garantie dat TomTom daar ook rekening mee houdt. Immers TomTom is afhankelijk van de kwaliteit van het kaartmateriaal en de daaraan gekoppelde gegevens over de wegen van de diverse topografische nationale instellingen. Maar doe het toch maar. Klik op gereed.
- Bij sommige routes wordt aangegeven of je voor de snelste of de spannendste route wil kiezen. Bij de spannendste routes kun je aangeven of je voor veel of weinig heuvels wil kiezen en of je rechte of bochtig wegen wilt volgen.
- Indien je een landschappelijk interessante route wilt volgen klik je links op het icoon met het radertje Instellingen.
- In het nu verschijnende schermpje verschuif je de knop Scenic Segments. Op de kaart zie je dan groen gekleurde wegen. Als je een of meerdere van die wegen wilt volgen klik je met je rechtermuisknop op de geplande route en sleep je die route naar de groen route.
- Overigens kun je op het instellingenscherm waarop je de Scenic Segments kunt activeren eveneens de weergave van verkeersincidenten en files activeren.
- Tenslotte kun je onderaan op de kaart één of meerdere icoontjes aanklikken waarmee je hotels, restaurants en wat te doen op de kaart kunt weergeven. Die kun je dan als tussenstop in je route opnemen.
- Als je op Toon routebeschrijving klikt dan zie je een beschrijving van de te volgen wegen.
- Klik op Sla op in mijn routes.Op het nu volgende scherm kun je de titel van de route opgeven (denk daarbij aan de codering die ik je eerder aangeraden heb). Je kunt een foto, een tekst en een kenmerk toevoegen. Belangrijk: Als je de route op je TomTom apparaat wilt zetten verschuif je het schuifje van Synchroniseer deze route als een track op mijn systemen. Ook kun je aangeven of je deze route gereden hebt.
- Klik op Sla op.
- Het volgende scherm geeft je nog een keer de mogelijkheid om de route te synchroniseren met je TomTom systeem.
- Als je het databestand van de route wilt opslaan (om hem bij voorbeeld in Google Maps op te slaan) dan klik je op het Deel Route icoontje.
- Klik op het download icoontje (pijltje naar beneden) en onder aan je beeldscherm zie je na korte tijd het GPX-bestand staan dat opgenomen is in je Downloads-map.
- Op welke wijze TomTom de route opslaat op je apparaat is afhankelijk van het type TomTom apparaat. Sommige apparaten moet je via een kabel met je computer verbinden. Andere apparaten doen het via een Wifi verbinding.
- Als het goed gebeurd is allemaal dan zie je de route terug door het gespleten pijltje met mannetje (of vrouwtje) Mijn routes aan te klikken op je scherm en je ziet dan je route daar weergegeven. Ook zul je de route op jouw TomTom apparaat terugvinden onder Mijn Routes.
Hieronder tref je als samenvatting nog een youtube video aan met de hiervoor beschreven stappen (Nederlands ondertiteld).
Een GPX-databestand van een autoroute importeren via TomTom My Drive
- Als je een kant en klaar gpx-databestand hebt dat je in je TomTom routes wilt opnemen dan klik je op het icoontje met het gespleten pijltje met mannetje Mijn routes. Onderaan het dan verschijnende menu met de door jou opgeslagen routes zie je Importeer een GPX-bestand staan. Klik dit aan.
- In het volgende scherm klik je op Selecteer een bestand.
- Selecteer het betreffende bestand uit een van de mappen (vaak een bestand uit je Downloads-map) en klik op Openen.
- Vervolgens kom je weer in Mijn Routes terecht en zie je daar de betreffende route staan.
- Als je die route aanklikt dan zie je de route op de kaart geprojecteerd en kun je als je dat wilt de route verder bewerken door het potloodje rechtsboven in het nu verschenen scherm aan te klikken of door aan te geven dat je de route wilt synchroniseren met je TomTom apparaat.
Databestanden omzetten
Het kan zijn dat je een databestand van een route hebt gevonden op het internet dat echter geen GPX-bestand is en dat niet gebruikt kan worden in TomTom My Drive. In dat geval is nodig om dat bestand om te zetten (te vertalen) naar een GPX-bestand. Ik doe dat op de website van GPS-Visualizer. Je gaat daarbij als volgt te werk:
- Ik neem aan dat je het om te zetten routebestand (bij voorbeeld een KMZ-bestand) hebt opgeslagen in je Downloads-map.
- Open https://www.gpsvisualizer.com/.
- In de bovenste balk van het scherm klik je op (het moeilijk te vinden) CONVERT A FILE (zie screenshot hieronder).
- In het nu verschenen scherm klik je op de knop Bestanden kiezen.
- Nu kies je het betreffende bestand dat je wil omzetten (meestal in jouw downloads-map) en klik je op Open. Je komt nu weer in het scherm van GPS-visualizer terecht en je ziet naast de knop Bestanden kiezen het geselecteerde bestand staan.
- Klik nu boven de bestandsnaam op GPX en vervolgens op de knop Convert. Na enkele ogenblikken kom je op een scherm met de naam van het naar KMZ omgezette bestand (meestal een bestandsnaam met heeeel veel cijfers).
- Klik nu op Click to download met bestandsnaam-data.gpx.
- Het nieuwe GPX-bestand verschijnt nu links beneden op je scherm en het is nu opgenomen in je Downloads-map.
- Wellicht is het handig om de naam van het bestand met de vele cijfers om te zetten naar een meer begrijpelijke bestandsnaam door met de rechtermuisknop te klikken op het bestand en dan Naam wijzigen te selecteren om tenslotte de gewenste naam in te tikken.
- Vervolgens download je dit bestand vanuit je Downloads-map in TomTom My Drive zoals eerder beschreven in de vorige paragraaf Een databestand van een autoroute importeren via TomTom My Drive.
Het plannen van een wandeling
Het zelf plannen van een wandeling in Google Drive en Google Maps.
Dit is een uiterst simpel proces. Daarvoor dien je de volgende stappen te volgen:
- Open Google Drive.
- Klik op Mijn Drive.
- Klik op Meer.
- Klik op Google My Maps. Nu verschijnt er een basiskaart.
- Klik onder het zoekschermpje op Route toevoegen (pijltje met splitsing van weg).
- Ga naar Naamloze kaart waar je o.a. locaties kunt invoeren.
- Klik bij de vervoersmodus op looproute, fietsroute of autoroute. In dit geval kies je voor looproute.
- Voer bij A een plaats, adres of locatie in vanwaar de wandeling start.
- Voer bij B een plaats, adres of locatie in waarheen je wilt lopen.
- De wandelroute wordt nu op de kaart getekend.
- Indien gewenst dan kun je een nieuwe bestemming invoeren.
- Je kunt ook de wandeling aanpassen door op de lijn van de wandeling met je rechtermuisknop te klikken en de route te verslepen naar een andere locatie.
- Het kan zijn dat je de volgorde van de locaties wilt veranderen. Dat kun je herstellen door met de linker knop van de muis op de blauwe letter te klikken en deze omhoog of omlaag te schuiven.
- Als je het maximum aantal plaatsen hebt ingevoerd (10; A t.m.J) en je wil meer locaties invoeren dan klik je boven aan het bewerkingsscherm op Laag toevoegen en je ziet een nieuwe laag verschijnen. Vermeld bij A de laatste locatie van de vorige naamloze laag (J) en plan verder.
- Nu geef je de kaart een naam door boven aan op de term Naamloze kaart te klikken en voer je op het nieuw schermpje de nieuwe naam in. Gebruik daar eventueel de codering bij die ik eerder beschreven heb.
- Klik op de knop opslaan.
- Als je nu terugkeert naar Google Drive zie je de nieuwe kaart staan.
- Je kunt de wandeling nu ook openen in je telefoon via Google Drive en Google Maps. Daarvoor moet je natuurlijk wel de apps van Google Drive en Google Maps op je telefoon geïnstalleerd hebben.
Het importeren van een GPX-databestand in Google Drive Google Maps
Ook dit is een uiterst simpel proces. Daarvoor dien je de volgende stappen te volgen:
- Ik neem aan dat je het te importeren data-bestand in een map op je computer hebt opgeslagen. B.v. in de Downloads-map.
- Open Google Drive.
- Klik op Mijn Drive.
- Klik op Meer.
- Klik op Google My Maps. Nu verschijnt er een basiskaart.
- In het schermpje linksboven klik je onder naamloze laag op Importeren.
- In het nieuw geopende scherm klik je op Een bestand op je apparaat selecteren.
- Ga naar de map op je computer waar je het te importeren bestand hebt opgeslagen. Selecteer dit bestand en klik op Openen.
- Het bestand wordt geïmporteerd en je ziet de wandeling op je kaart verschijnen.
- In sommige gevallen zie je twee routes aangegeven 1) een rechtstreekse lijn van punt naar punt waarbij de wegen en paden genegeerd worden (zwart) en 2) een route die over wegen en paden leidt. Klik dan met je rechtermuisknop op de zwart gekleurde route in het bewerkingsscherm en in het nieuw geopende schermpje klik je op de prullenbak.
- Nu geef je de kaart een naam door boven aan op de term Naamloze kaart te klikken en voer je op het nieuw schermpje de nieuwe naam in. Gebruik daar eventueel de codering bij die ik eerder beschreven heb.
- Klik op de knop Opslaan.
- Als je nu terugkeert naar Google Drive zie je de nieuwe kaart staan.
- Je kunt de wandeling nu ook openen in je telefoon via Google Drive en Google Maps. Daarvoor moet je natuurlijk wel de apps van Google Drive en Google Maps op je telefoon geïnstalleerd hebben.
- Toen je in Google Maps het GPX-databestand importeerde kon je op het scherm lezen dat Google Maps meerdere soorten databestanden kan importeren. Naast GPX-bestanden zijn dat CSV-, XLSX- en KML-bestanden. In het geval dat het te importeren bestand een andere format betreft dien je dus dat bestand om te zetten in een van deze formats. Ik verwijs hiervoor naar de paragraaf Databestanden omzetten. Dat kan in een enkel geval wat uitzoekwerk vergen.
Het opslaan van autoroutes en wandelingen in google Drive
De wandelingen die je ontwikkeld hebt via Google Drive in Google Maps staan nu opgeslagen in Google Drive. Dat is niet het geval bij de autoroutes en wandelingen die je elders ontwikkeld hebt. Zo zullen bij voorbeeld de autoroutes die je in TomTom My Drive ontwikkeld hebt nog niet in Google Drive zijn opgeslagen. Doe dat dus alsnog.
Inmiddels ben je nu zo ver gevorderd dat je dat makkelijk zelf kunt doen door het databestand te downloaden vanuit TomTom My Drive en weer up te loaden in Google Drive.
Een kaart insluiten in je blog
Je hebt je kaarten nu opgeslagen in Google Drive en je wilt de kaart publiceren in je blog. Dan ga je als volgt te werk:
- Open Google Drive.
- Klik op Mijn Drive.
- Klik op Meer.
- Klik op Google My Maps. De kaart verschijnt nu op je scherm.
- Klik op het bewerkingsscherm op Delen.
- Op het nieuwe te verschijnen scherm staat onder Wie heeft toegang, waarschijnlijk Privé alleen jij hebt toegang.
- Klik op Wijzigen.
- Klik in het nieuwe scherm op Aan – Openbaar op internet.
- Klik op Opslaan.
- Klik in het volgende scherm op Klaar.
- Je komt weer op de kaart terecht.
- Klik op de drie puntjes bovenin het bewerkingsscherm naast de naam van de kaart en selecteer Insluiten op mijn site.
- Kopieer in het schermpje dat nu verschijnt de code en klik op OK.
- Nu ga je naar het bericht of de pagina waar je de kaart wilt insluiten.
- Kies nu niet voor de visuele weergave maar voor Tekst (bovenaan de bewerkingspagina van het bericht of de pagina.
- Op de plek waar je de kaart wilt insluiten plak je de zojuist gekopieerde code.
- In de gekopieerde code moet je nu nog een kleine aanpassing doorvoeren m.b.t. de maat van de kaart. Ik kies er meestal voor om de breedte (width) van de kaart op 100% te stellen (laat de aanhalingstekens staan en voer alleen 100% in. Je kunt uiteraard ook als je dat wenst een ander getal voor de pixels invoeren. Kwestie van uitproberen wat je het beste uitkomt.
- Tenslotte sla je de aangepaste pagina of bericht op door op Concept opslaan of op Publiceren te klikken.
Leave a Comment