Camperreis Zuidoost Frankrijk dag 1: Van Mechelen naar Fouvent le Haut

Naar het zuiden

De eerste dag van de camperreis Zuidoost Frankrijk is een echte reisdag. Via Metz en Toul naar Fouvent le Haut gereden.

Na de afgelopen dagen uren bezig te zijn geweest met het inpakken van de camper dan eindelijk maandagochtend vertrokken. Het inpakken moet nog zijn routine krijgen. Het helpt al dat ik nu een lijst heb gemaakt met zaken die voor altijd in de camper zitten en zaken die we iedere keer er in moeten doen. Tot en met zondag ook Toni op bezoek gehad die vandaag aan zijn nieuwe baan in Almere moet beginnen. Lijkt me leuk voor hem. Alex moet naar school en Irina vertrekt donderdag naar Riga en komt gelijk met mij terug. Zij moet o.a. de invaliditeitspapieren van haar vader in orde maken.

De laatste twee weken waanzinnig druk met mijn werk geweest. Het eindrapport van de Validatiecommissie Kwaliteitszorg Onderzoek moest in concept klaar zijn. Dat is gelukt. En ook de onderzoeksagenda voor het HBO moest naar aanleiding van de vergadering van de bestuurlijke commissie een stap verder worden gebracht. Dat viel mee omdat de commissie het op vrijwel alle punten met ons eens was.

Hieronder vind je de gehele route van de Camperreis Zuidoost Frankrijk. Deze kaart heeft niet de precisie van de dagetappes bij de dagverslagen maar geven desalniettemin een goede indruk van de gehele reis. Door het aanklikken van het vergrotingsicoontje rechtsboven kun je de route groot op je beeldscherm doen verschijnen. Met de + en de – icoontjes kun je voorts in- en uitzoomen op de kaart.

De reis naar Fouvent le Haut

Maandag om 08.00 uur vertrokken en eerst Irina naar haar werk gebracht. Jammer dat ze niet mee kan. Ik kan goed alleen reizen maar samen is het toch leuker. Vonden we maar een manier om de zorg voor haar ouders te kunnen laten samengaan met af en toe een reis van een of twee weken.

Vanuit Maastricht via de A2 naar Luik gereden. Ik was lang niet op die weg geweest en schrok me rot. Diepe en levensgevaarlijke gaten in het wegdek hetgeen met de camper toch om extra aandacht vraagt. Menig derde wereld land zal beter onderhouden snelwegen hebben. Bij de afslag naar Brussel bleek deze voor vrachtwagens (en ook mijn bus) afgesloten te zijn. Vol trots, omdat ik met de grote jongens mee mocht doen, ben ik de deviation route gevolgd. Maar typisch Belgisch: na een paar borden die de deviation bevestigden, volgden er geen borden meer: zoek het zelf maar uit. Ach, in België verwacht je eigenlijk niet anders.

Uiteindelijk met ruim een half uur oponthoud ben ik door kunnen rijden naar Luxemburg. Daar de tank volgedaan voor een prijs die ca. 20 % lager ligt dan in Nederland. In Frankrijk de snelweg gevolgd tot voorbij Metz. Het was lang geleden dat ik deze route nam. Ik herinner me alleen maar vervuilende maak-industrie. Daar is niet veel meer van over. Het is veel groener geworden. Na Metz de TomTom op vermijd snelwegen gezet, hetgeen me alleen over routes departementales bracht en een enkele route nationale. Alhoewel niet een heel boeiend landschap was het toch voorjaars-mooi. Fris groene grasvelden en vele kleuren lichtgroen in de bomen werden afgewisseld met fel geel kleurende koolzaadvelden.

Omdat ik rond 17.00 uur in Fouvent wilde zijn had ik weinig tijd om onderweg te stoppen. Jammer, ik had Toul wel wat beter willen bekijken. Volgende keer beter plannen.

Fouvent le Haut

Rond 17.00 uur in Fouvent aangekomen. Maar dat betekent niet dat ik al bij de Ancien Moulin was. Bij de planning van een reis probeer ik me altijd een voorstelling te maken van hoe het er zal zijn. Maar slechts zeer zelden blijkt dat de kloppen. Nu ook weer. Het is veel meer een landbouwgebied dan ik me voorgesteld had. De beschrijving in de gids van France Passion klopte volgens mij niet en ook de GPS-coördinaten werden door het GPS-apparaat niet geaccepteerd. Uiteindelijk gevraagd en een aardige man en vrouw zijn voor me uitgereden naar het adres toe.

Bij de Ancien Moulin werd ik hartelijk welkom geheten door Rosmarie Peter. Een pittige leeftijdgenote die in een waanzinnig grote oude watermolen woont. Er waren geen andere gasten dus ik kon de plek uitzoeken die ik wenste. Ik sta prachtig aan het water met uitzicht op de watermolen en de sluizen. Schubertiaans romantisch. Rosmarie vroeg me of ik met de GPS het adres gevonden had. Ik zei haar dat de GPS de codes niet accepteerde waarna er de gebruikelijke vervloeking volgde van alles wat in Parijs gebeurt en als knullig betiteld wordt. Althans door de lui uit de provincie. Zwakzinnige bureaucraten!

Ze hebben wel een beetje gelijk vrees ik, zeker nu ik de VPRO-documentaire van de afgelopen weken heb gezien waaruit blijkt dat er in Parijs weinig gevoel is voor hetgeen er in de rest van het land aan de hand is. Rosmarie had al meer dan 3 keer de juiste code in Parijs opgevraagd en iedere keer weer een andere code gekregen die alle niet klopten. Ze vroeg naar de code die op mijn GPS stond en zou daarmee Parijs weer benaderen. Een GPS-code van een Nederlander moet toch indruk maken.

Camperreis Frankrijk: Ancien Moulin, Fouvent le Haut

Moe van het lange zitten, eerst even wat gedronken en daarna de hardloopkleding aan om na meer dan 6 weken weer te beginnen. De afgelopen weken is er niets van gekomen door drukte en door een zeer langdurige griep met naweeën. Dat kon ik merken. De griep heeft zijn sporen achtergelaten: minder conditie en (goed) 84 kg. Ik kon niet meer 5 km achter elkaar rennen. Daarna voor het eerst gedoucht in de camper. Het is wat klein maar het ging fantastisch met goed warm water.

Vervolgens met koken begonnen (ravioli en sla). Ook dat ging goed. Afgewassen en nu dan aan het verslag schrijven onder begeleiding van de chopin-cd van Ruud. Ieder kwartier afgewisseld door een heel aparte klok van de kerk en een constant geruis van de beek waar de molen naast gebouwd is. Ik wilde eerst nog voor morgen plannen maken maar dat doe ik morgenvroeg dan maar. Onder gefluit van de merels en als ik me niet vergis, later een nachtegaal, naar bed gegaan.

Delen met je netwerk?
(Visited 1.873 times, 1 visits today)