Camperreis Griekenland dag 0: De Voorbereiding

Wat er aan de reis voorafging

De oorspronkelijke reis naar Griekenland – Poleponnesos stond gepland van 20 april tot en met 6 juni. Helaas is enkele dagen voor de geplande vertrekdatum mijn schoonvader op 17 april (nb mijn verjaardag) overleden in Riga in de (zeker voor Letland) gezegende leeftijd van 80 jaar en een bijna 60-jarig huwelijk. Dat betekende dus dat we hals over kop naar Riga zijn vertrokken en de reis voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Het was een droevige tijd maar tegelijkertijd ook een mooie en troostrijke periode.

Het gezamenlijk doorlopen van het rouwproces mede aan de hand van de eenvoudige en prachtige Russisch-orthodoxe riten was indrukwekkend. Ik had dat niet eerder meegemaakt. Ondanks het feit dat de riten vrij strikt zijn was er veel ruimte voor persoonlijke verwerking. Het lijkt wel of de godsdienstige beleving binnen de Russisch orthodoxe kerk veel intensiever en persoonlijker is dan wij in het westen gewend zijn. Ik was met name  onder de indruk van de litanieën, die tegen mijn verwachting in, veel troost boden. We zijn ruim een week in Riga gebleven. Irina was al veel eerder naar Riga vertrokken omdat de gezondheidstoestand van haar vader al langere tijd zorgelijk was.

Er moest veel geregeld worden (kist en parafernalia uitzoeken, kleding uitzoeken, familiegraf uitbreiden, bloemen regelen, rituelen afspreken, afscheidsdienst regelen, afsluitend diner reserveren, nabestaandenpensioen regelen, notariële akten regelen enz.). In tegenstelling tot hier, waar vrijwel alles via een begrafenisondernemer geregeld wordt en er veel werk uit handen van de rouwenden wordt genomen, moesten we in Riga vrijwel alles zelf regelen. Dat nam veel  tijd in beslag (en soms veel ergernis door de corruptie en de bureaucratie die nog lang niet verdwenen is uit de Letse samenleving).

We hadden gelukkig een auto gehuurd zodat we makkelijk van de ene locatie naar de andere konden rijden want je wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Maar ook dit gezamenlijk handelend optreden had zijn functie in het rouwverwerkingsproces. Uiteraard waren Irina en de kinderen zeer verdrietig temeer daar ze langere tijd bij Irina’s ouders gewoond hebben. De grootouders hadden een belangrijk aandeel in de liefdevolle opvoeding van de jongens.

Irina kan terugkijken op een heel gelukkige jeugd hetgeen het verlies van haar vader  alleen maar heftiger maakt. Maar ik ben heel trots op haar. Ze heeft de afgelopen jaren werkelijk alles maar dan ook alles gedaan om goed te zorgen voor haar ouders ondanks de geografische afstand van ca. 2.000 km. De zorg om haar moeder blijft onverminderd groot. Ze moet nu relatief alleen een nieuwe weg in haar leven zien te vinden en dat zal niet makkelijk zijn gezien haar hoge leeftijd. Waar mogelijk zullen we haar uiteraard ondersteunen daarin.

Voorbereiding

Maar nu zijn we weer thuis en moet de draad van het gewone leven weer opgepakt worden. Dat betekent dat de reis naar Griekenland nu zal beginnen op 1 mei 2017. De einddatum blijft hetzelfde omdat op 7 juni mijn zuster en zwager uit de VS voor een week op bezoek komen.

Ik ken Griekenland nauwelijks. Ik heb Athene wel eens snel bezocht voor mijn werk toen ik een paar uur de tijd had voor een transfer op het vliegveld en ik heb ooit een herfstvakantie op de noordelijke Sporaden doorgebracht. Maar het vasteland ken ik niet. Dat gaat dus nu veranderen. Zoals gezegd richt ik me op de Poleponnesos. Ter voorbereiding heb ik me laten leiden door een paar reisgidsen en ander leesvoer (zie de reisgegevenspagina) en ik heb bovendien waardevolle tips van een kennis gekregen die geloof ik inmiddels al langer dan een jaar met een camper door Griekenland reist.

Omdat ik vanaf januari 2017 vrijwel geheel gestopt ben met werken, heb ik dit keer veel tijd kunnen besteden aan de voorbereiding. Dat was al een vakantie op zich en het was leuk werk. Eindelijk eens de tijd om dingen zelf goed uit te zoeken en keuzes te maken.

Ik heb al mijn routes en tracks gedownload of zelf samengesteld en op de telefoon en de TomTom gezet. Dat scheelt veel werk tijdens de reis. Het feit dat ik de reis goed heb kunnen voorbereiden wil niet zeggen dat de plannen van dag tot dag vast liggen en gevolgd moeten worden. Beschouw het maar als een cafeteria model; ik kan ter plekke besluiten of ik dingen wel of niet wil doen en in welke volgorde ik ze wil doen. Een grote mate van vrijheid dus.

Wat wel vastligt is dat ik eerst naar het zuiden van Italië reis om vervolgens op 4 mei 2017 de oversteek maken van Brindisi naar Patras. Ik reserveer aan het einde drie dagen voor de terugreis via de Balkan.

Daarnaast heb ik relatief veel gelezen (zie de reisgegevenspagina) over de geschiedenis omdat ik, geen klassieke opleiding genoten hebbende, er niet zo heel veel van weet. Nu dus wel, ha, ha, ha.

De weken voor mijn vertrek heb ik veel gedaan. De camper uit de stalling gehaald. APK-keuring en beurt, schoonmaken en inladen. Dat laatste gaat nu bij deze vierde reis veel geroutineerder dan bij de eerste reizen. Daarnaast veel aan de tuin moeten doen die nu inmiddels klaar is voor de lente en de zomer. Dat was veel werk want mollen en woelratjes hebben hun verwoestende sporen achtergelaten. Veel planten waren weggevreten.

Wat een leuke verrassing was, was dat mijn neefje en mijn nichtje (nou ja, ze zijn beiden rond de 30) elk afzonderlijk voor een paar dagen uit Amerika op bezoek gekomen zijn. Mijn nichtje verbleef bovendien nog een week in Amsterdam en mijn neefje ging voor een skivakantie naar Zwitserland. Als ik terugkom van deze reis zullen mijn zus en zwager in Nederland zijn. Zij hebben dan een zeereis langs de kust van Noorwegen gemaakt. Daarna zullen ze de laatste twee weken in Nederland doorbrengen alvorens weer naar Amerika terug te keren. Ook twee weekenden met de jongens in Amsterdam doorgebracht. Het laatste weekend voor mijn vertrek zijn ze naar Mechelen gekomen om mijn verjaardag te vieren. Ja, ja, inmiddels al weer 67! Maar helaas dus een heel ander verloop van mijn verjaardag dan ik me voorgesteld had.

Hieronder tref je de gehele route van de reis aan gesplitst in heen- terugreis en reis in Griekenland. De hier weergegeven route is niet heel erg gedetailleerd maar geeft in grote lijnen wel de indruk weer van de gemaakte reis. Voor meer gedetailleerde deelkaarten verwijs ik naar de kaarten die bij de dagverslagen zijn opgenomen. Door het aanklikken van de vergrotingsicoon rechtsboven kun je de kaart beeldschermgroot bekijken; met de plus- en mintekens op de kaart kun je inzoomen en uitzoomen.

Maar genoeg nu voor de periode voorafgaande aan de reis. Je bent waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de reiservaringen dan in de huiselijke en familiaire beslommeringen. Daar gaan we dan:

Delen met je netwerk?
(Visited 2.367 times, 1 visits today)