Camperreis Griekenland dag 37; van Donaustauf naar Mechelen

Terug naar huis

De laatste en 37e dag van de camperreis Griekenland breng ik eerst een bezoek aan het Walhalla. Daarna bijna 9 uur gedaan over de 600 km naar Mechelen. Veel wegwerkzaamheden.

Walhalla

Pas om 8.00 uur opgestaan. Eerst verse broodjes bij de bakker gekocht en ontbeten. Daarna een paar kilometer verder gereisd naar het Walhalla. Ik had daar eerder over gelezen en ontdekte gisteren dat het vlak in de buurt van Donaustauf lag. Een mooie gelegenheid dus om het te bezoeken.

Het Walhalla is een neoclassicistische eretempel op een hoog terras. Het gebouw is geïnspireerd door het Parthenon in Athene en dat is duidelijk te zien en daarom dan ook een mooie afsluiting van deze Griekenland reis. Het complex is gebouwd rond 1840 in opdracht van koning Ludwig I van Beieren en is voorzien van allerlei bustes en plaquettes van belangrijke staatslieden, militairen, wetenschappers en kunstenaars.

Aanvankelijk toen ik er een eerste keer over gelezen had, stond het me wat tegen omdat ik dacht dat het weer zo’n heldhaftig eerbetoon aan de Duitse Geschiedenis zou zijn. Maar de bustes betreffen niet alleen de Duitsers in engere zin maar ook vertegenwoordigers van aan de Duitse cultuur verwante landen zoals Nederland en België. Zo zijn er bustes te zien van Willem van Oranje, Erasmus, Hugo de Groot, Herman Boerhaave, De Ruyter en Tromp, Jan van Eyck, Peter Paul Rubens enz. Het is een interessant overzicht dat ook een inzicht geeft welke de invloed van de ‘Groot-Duitse’ cultuur ook op andere landen had. Het is geen tentoonstelling waar je nu uren kunt ronddwalen. Na een half uur had ik alles gezien.

Terugreis naar Mechelen

Daarna dus daadwerkelijk de laatste etappe aangevangen. Daar valt niet zo veel over te vertellen. De 600 km die ik nog moest afleggen kostte me bijna 9 uur reistijd omdat er veel werkzaamheden werden verricht aan de autobanen hetgeen uiteraard tot files en opstoppingen leidde. Ik rijd overigens niet graag over deze autobanen. Mijn kruissnelheid ligt rond de 90 km/h en het komt zeer vaak voor dat je door auto’s ingehaald wordt met een snelheid die dicht bij de 200 km/h ligt. Dan toch maar liever de Griekse autowegen.

Rond 18.30 uur in Nederland aangekomen en gelijk Irina van haar werk opgehaald. Fijn om haar weer te zien. Korte tijd later zijn we echt thuis.

En hiermee besluit ik dit bloggedeelte van de Griekenlandreis. Ik wil nog geen conclusies trekken. Die komen later wel als alles een beetje bezonken is. In ieder geval wil ik iedereen hartelijk danken voor de getoonde belangstelling en de vaak goede adviezen. Tot de volgende reis zal ik maar zeggen.

Delen met je netwerk?
(Visited 286 times, 1 visits today)