Camperreis Provence dag 9: Van Mas Blanc des Alpilles naar Saint Martin de Crau

Aigues Mortes en de Camarque

Op de 9e dag van de Camperreis Provence ga ik naar de ommuurde stad Aigues Mortes om daarna via het deprimerende kustplaatsje Le Grau du Roi uiteindelijk de hele middag nog een keer in het fenomenale nationale park van de Camarque door te brengen.

Vanochtend rond 09.00 uur vertrokken van deze wonderschone overnachtingsplek. Ik ga vandaag naar Aigues Mortes. Dat heb ik niet handig gedaan met de keuze van de overnachtingsplek want nu moet ik weer een stuk terugrijden. De weg is inmiddels bekend maar toch weer mooi. Aigues Mortes (Dode Golven) staat bekend om de mooie ommuring van de stad. Maar dat is zacht uitgedrukt. Als ik het stadje binnenrijd zie ik een prachtige omwalling van de oude stad die helemaal in tact is. Ongeveer 500 m lang en 250 m breed.

Ik probeer een parkeerplek te vinden. De borden verwijzen naar P5 waar ook campers mogen staan. Ik volg de borden maar vind de parkeerplaats niet. Nog maar een rondje rijden om de stadswal. Weer niets gevonden. Bij de derde ronde zie ik aan de westkant een hele groep caravans staan. Dat zal het wel zijn ook al staat er geen bordje P5 bij. Ik zet mijn auto neer en wil naar de stad lopen als een zigane-achtig type mij vriendelijk roept en zegt dat dit geen parkeerplaats is maar dat dit terrein tijdelijk gereserveerd is voor de mensen die bij de kermis horen die deze week buiten de stadsmuren georganiseerd wordt.

Ik leg hem uit dat ik P5 niet vinden kan. Hij legt mij uit hoe ik moet rijden: rechtdoor en dan linksaf en aan het einde is de parkeerplaats. Voor de duidelijkheid maakt hij nog een tekeningetje. Ik kan het nu niet meer missen. Ik vraag hem wat voor kermisattractie hij heeft. Het blijkt een soort van schiettent te zijn. Maar dan gaat hij los. Er is geen droog brood meer mee te verdienen. Hij praat sneller en sneller en ik kan er geen touw meer aan vastknopen. Op goed geluk knik ik maar ja en nee. Aan het einde van zijn verhaal excuseert hij zich dat hij mij hier mee lastig gevallen heeft maar het heeft hem wel opgelucht. Het lijkt me ook niet makkelijk om in deze business een vast inkomen te verdienen.

Dus op pad naar de parkeerplaats. Ik zie het weer niet totdat ik het bord zie dat ik al drie keer gezien heb en dat volgens mij op de splitsing naar links wijst. Nee hoor naar rechts en na nog geen 10 meter zie ik de slagboom. Hoe stom kan iemand zijn.

Camperreis Frankrijk: Aigues Mortes

 

Aigues Mortes

Dan loop ik door een van de poorten het stadje in. Het is een prachtig en sfeervol stadje. Net als het centrum van Arles staat het niet volledig in teken van het toerisme maar er wordt gewoon gewerkt en geleefd. Het ene straatje is nog mooier dan het andere. Er is geen enkel misbaksel van een huis of de modernisering van een huis te ontdekken. Ik loop ca. een uur door de stad en bij een stadje van 500 bij 250 meter heb je het meeste dan wel gezien. Ik ga naar de Tour de Constance want daar kun je de ramparts bezoeken en de ruim 15 torens die de ramparts met elkaar verbinden.

De noodzaak om deze vesting te bouwen is dat Frankrijk in de 13e eeuw geen eigen haven had en die was wel nodig voor de handel en voor de kruistochten. Via onderhandelingen heeft de Franse koning toen het gebied rond Aigues Mortes gekregen. In relatief korte tijd is de fortificatie opgebouwd. Je vraagt je af hoe ze dat met relatief primitieve middelen voor elkaar hebben gekregen. Maar omdat de ingang tot de haven via 2 étangs iedere keer verzandde, is het stadje ook relatief snel weer ten onder gegaan mede vanwege het feit dat Frankrijk nu over meerdere havens beschikte.

Het uitzicht over de stad en de omgeving is overweldigend mooi. Aan de ene kant kijk je op de tegenwoordige buitenhaven uit. Aan de andere kant zie je de étangs waar de schepen doorheen moesten manoeuvreren om uiteindelijk de haven van de stad te bereiken. Ook zie je in de verte de witte bergen van de zoutwinningsbedrijven. Het interessante aan deze rondgang over de ramparts is dat in iedere toren een bepaald thema audiovisueel gepresenteerd wordt: zoutwinning, kruistochten, de bouw van de fortificatie, de reformatie enz.

Le Grau du Roi en de Port Camargue

Na het bezoek aan de ramparts nog even door het stadje gelopen en daarna de tocht voortgezet naar de kust: Le Grau du Roi en de Port Camargue. Dat had ik niet moeten doen want het is een bijna even grote teleurstelling als mijn bezoek aan Saintes Maries de la Mer. Het ziet er allemaal wel beter uit maar het is het ene nieuwbouwproject na het andere. Je kunt er flats en appartementen kopen met plaats voor een boot. Het is bijna geheel verlaten.

Camperreis Frankrijk: Le Grau du Roi

De Camargue

Ik rijd dus maar terug en besluit om via het Camargue National Park terug te rijden. Helaas heb ik niet zo veel geluk als gisteren maar het is weer een mooie rit en ik maak er ook nog een wandeling door een waddengebied aandoende omgeving.

Dan reis ik door naar de overnachtingsplek in Saint Martin de Grau. Daar heeft Benoit Castellane een boerderij die zich richt op de productie van hooi en hij beschikt over een grote olijfplantage. Hij maakt er zelf geen olijfolie van maar produceert die via een coöperatieve molen. Hij is getrouwd met een Engelse. Het zijn heel aardige mensen en ze bieden me bijna van alles aan om me te helpen. Maar ik ben niet hulpbehoevend.

De vrouw van Benoit zegt dat het haar heel goed bevalt in Frankrijk. Het leven is veel relaxter dan de stad waar ze vandaan komt. Het enige wat haar ergert is dat er zo veel behoudzucht heerst. Ze geeft zelf Engelse les op een school en schrok van het niveau van het onderwijs. Dat moest veel beter kunnen. Maar alle voorstellen die zij deed om tot verbetering van het curriculum te komen werden afgewezen en ze moest zich dus houden aan de onderwijsmethodiek waar ze helemaal niet achter staat. Inmiddels is ze zodanig gefrustreerd dat ze overweegt om haar onderwijsbaan op te geven en een vertaalbureau te beginnen want daar (duivelse lach) is in Frankrijk door het slechte talenonderwijs grote behoefte aan. Na het eten weer verslag geschreven en plannen gemaakt voor morgen. Ik ben er nog niet helemaal uit. Zal morgen wel het geval zijn.

p1090820

Delen met je netwerk?
(Visited 399 times, 1 visits today)