Camperreis Provence dag 10: Van Saint Martin de Crau naar Saint Remy en Provence

Rondrit met bezoek aan Abbaye de Montmajour

Op de 10e dag van mijn camperreis Provence bezoek ik de Moulin de Daudet en merk ik dat het Château de Montauban helaas gesloten is. In de middag bezoek ik het Aqueduc Romain de Barbegal en de overweldigende Abbaye de Montmajour.

Vanochtend na ontbijt vertrokken rond 9.00 uur. Het is niet zulk mooi weer: bewolkt en vrij fris. Ik zie op de meerdaagse weervoorspelling dat het nu echt met de zomer gedaan is. Morgen nog een volledig zonnige dag. Daarna half bewolkt en de temperatuur loopt vanaf morgen iedere dag terug met een graadje tot een graad of 15. Ik heb dus nog net de goede periode meegemaakt en morgen wordt het ten minste nog 23 graden. Maar het stemt toch melancholiek.

Ik moet eerst water lozen en water tanken en doe dat een paar kilometer verderop in Saint Martin de Crau. Je ziet, alles speelt zich de laatste dagen af op een paar vierkante kilometer. Maar er is hier dan ook zo veel te zien. Het servicepunt is op een grote parkeerplaats midden in het dorp. Ik sluit de slang aan op de kraan en die begint gelijk met zo’n hoge druk te spuiten dat het kraantje van mijn waterslang het begeeft en de waterstraal slechts te stoppen is door de slang met veel geweld van de kraan te trekken. Dat levert wel een nat pak op. Uiteindelijk is alles toch goed gekomen.

 

Moulin de Daudet

Ik wil eerst naar de Moulin de Daudet reizen. Er staan daar verschillende windmolens die Alphonse Daudet literair geïnspireerd hebben. Daudet verbleef dan ook vaak op het Château Montauban dat ook te bezoeken is en een overzicht geeft van het leven en werk van Daudet. Ik ben een liefhebber van deze schrijver (niet vanwege de nou zeer hoge literaire kwaliteit als wel om de typische Provencaalse sfeer die hij in zijn boeken weet op te wekken). Er ligt vlak bij de molen een heeeeeeel grote parkeerplaats waar welgeteld 4 auto’s staan. Er is een wandeling uitgezet langs de molens naar het kasteel Montauban.

De eerste molen is inderdaad die van Daudet. Hij is veel kleiner dan ik me voorgesteld had. Ik denk dat de doorsnede van de molen niet meer dan 3 meter bedraagt. Beneden is er een woongedeelte dat nu volgepropt is met toeristische koopwaar. Op de eerste etage bevindt zich de eenvoudige maalinrichting. Een bezienswaardigheid waar je na 10 minuten klaar mee bent. Dan loop ik door een mooie omgeving langs nog twee molens waarvan er een vervallen is en een onlangs gerestaureerd. Beide zijn gesloten. Het laatste stukje van de wandeling leidt naar Château Montauban. Maar tot mijn grote, grote teleurstelling is het kasteel net een paar dagen geleden dichtgegaan vanwege de wintersluiting. Grote teleurstelling want ik had me er heel veel van voorgesteld. Vergelijkbaar met het woonhuis laatste zomer van Grieg.

Camperreis Frankrijk: Aqueduc Romain de Barbegal

 

Aqueduc Romain de Barbegal

Dan maar naar het tweede doel van de dag: de Abbaye de Montmajour. Maar onderweg daar naar toe kom ik een bord tegen dat verwijst naar de aanwezigheid van een Romeins aquaduct: het Aqueduc Romain de Barbegal. Ik rijd de smalle weg in en inderdaad zie ik na een paar kilometer de restanten van dit aquaduct. Het is werkelijk prachtig. Sommige gedeelten zijn sterk vervallen maar er zijn ook gedeelten die nog goed overeind gebleven zijn. Het aquaduct is hier niet heel erg hoog waardoor je goed de waterkanalen kunt waarnemen.

Het aquaduct loopt door een prachtig gebied dat aan een kant overheerst wordt door olijfboomgaarden met heel oude en grote olijfbomen. Ik heb er zeker drie kwartier rondgelopen. Ik ben altijd onder de indruk van dit soort gebouwen waar je de stenen kunt zien en voelen die mensen meer dan 2.000 jaar geleden in hun handen hebben gehad om dit aquaduct te bouwen. Dit onverwachte bezoek maakt de teleurstelling van vanochtend al enigszins goed.

Abbaye de Montmajour

Dan rijd ik door naar de Abbaye de Montmajour. En dat wordt de grote verrassing van de dag. Ook hier weer een ruime parkeerplaats met wederom maar een paar auto’s. Na de receptie loop je via een klein gangetje naar de crypte of de onderkerk van deze abdij. Je ziet er het grondpatroon van de kerk en je ziet ook duidelijk dat de crypte mede gebouwd is om de bovenkerk een vlak oppervlak te geven.

Camperreis Frankrijk: Abbaye de Montmajour

Via een steile helling kom je dan in de bovenkerk via een smal trappetje. Het is overweldigend!!! Wat een grote en eenvoudig sobere ruimte. Het schip waarvan de bouw laat in de elfde eeuw begonnen is, is afgemaakt rond 1150 en het is een typisch voorbeeld van Romaans Provencaalse architectuur. De kerk vormt een Latijns kruis met een enkel schip en een heeeel hoog tongewelf. Oorspronkelijk zou de kerk vijf traveeën krijgen; het zijn er maar twee geworden. Maar dat is al overweldigend. Om stil van te worden.

Via een zijdeur kom je dan in de kloostergalerij. Twee omgangen zijn bestemd voor grafnissen van hertogen en belangrijke donateurs. Dit gedeelte van het klooster is gebouwd in de 14e eeuw. Prachtig zijn de gedecoreerde dubbele zuilenrijen die uitzicht bieden op de cour. Het zijn kunstig gebeeldhouwde bloemen- en plantenmotieven maar ook scènes uit de Bijbel. Vele zijn onlangs gerestaureerd. Aan de buitenkant van de omgang zijn nog het refectorium te zien en de kapittelzaal waar de abt en de monniken bijeenkwamen. In het refectorium is nog een gedeelte van de trap te zien die leidde naar de verblijfsruimte van de monniken.

Daarna kom je bij de restanten van het klooster dat pas in het begin van de 18e eeuw gebouwd is. Het is een gebouw dat oorspronkelijk vijf etages had. Aan de voet van het klooster is er een plein met een poorthuis. Het plein biedt een goed uitzicht op de drooggelegde moerassen rond Arles. Het poorthuis en de omgeving is meerdere keren door Van Gogh  getekend in de tijd dat hij in Arles verbleef.

Dan kom je bij de toren, de Pons de l’Orme uit. Ongeveer tijdens de helft van de 14e eeuw werd met de bouw van deze toren begonnen om de strategische positie van het klooster te versterken tijden de 100-jarige oorlog. De trap omhoog telt ca. 125 treden en biedt wederom een mooi uitzicht. In de toren (zoals ook in andere ruimtes) zijn kleine deeltentoonstellingen ingericht. Naast de toren bevindt zich de Sint Pieter Kapel die uit de 11e eeuw stamt en het oudste gedeelte van de abdij vormt. Helaas niet toegankelijk want in restauratie.

Bijzonder zijn de rotsgaven. In de rotsbodem zijn de graven voor de monniken uitgehakt. De menselijke vorm is nog duidelijk waarneembaar. Vanaf dit punt heb je ook uitzicht op de Sainte Croix kapel. Deze kapel is gebouwd om plaats te bieden aan de vele mensen die destijds meededen aan de ‘Pardon de Montmajour-bedevaart’ die op 3 mei gehouden wordt.

Ik heb ruim 2 uur rondgezworven door dit kloostercomplex. Een must-see voor iedereen die in de buurt komt.

Camperreis Frankrijk: Chapelle de St. Gabriel

Het is inmiddels 16.00 uur geworden en het heeft geen zin om nog iets anders te ondernemen. Dus op weg naar de overnachtingsplaats. Het eerste adres dat ik uitgezocht heb bleek ter plekke gesloten te zijn. Had ik natuurlijk in de gids kunnen nalezen. Eerst maar boodschappen doen om vervolgens op weg te gaan naar de volgende plek: de Moulin du Calanquet. Op weg naar de Moulin kom ik langs de Kapel van St. Gabriel, gelegen nabij de D33. Het is een kleine kapel met een prachtig versierd front. Dat front staat in schril contrast met de zijkant en de achterkant die geheel onbewerkt zijn. De kapel ligt midden in een olijfboomgaard.

Camperreis Frankrijk: Moulin Calanquet

Als ik aankom bij de Moulin du Calanquet blijkt dat er net een grote show wordt georganiseerd waardoor ik niet op het terrein zelf kan staan maar wel in een grote weide nabij de moulin. Het is een gigantisch weiland en ik sta er helemaal alleen. De gebruikelijke gang van zaken: koken, eten, verslag bijwerken en de vele, vele foto’s gedownload die ik vandaag gemaakt heb. Daarna nog wat lezen en slapen.

Camperreis Frankrijk: Overnachtingsplaats bij Moulin du Calanquet

Delen met je netwerk?
(Visited 324 times, 1 visits today)