Dag 3: Van Dompierre sur Charente naar Ziortza Balibar

Geen pelgrim maar wel een pelgrimsovernachting

Weer een lange autoreis vandaag. Redelijk vroeg uit Dompierre vertrokken naar het zuiden. De reis gaat door Les Landes en als ik voorbij Bayonne ben kom ik in het mooie Baskenland terecht. Rond 18.00 uur vind ik mijn overnachtingsplek bij een klooster waar ik hartelijk wordt uitgenodigd om op de kleine parkeerplaats de nacht door te brengen. (454 km).

Vooraf

Ik ben in een hevig gevecht gewikkeld met de software op mijn computer. De software die ik voor mijn blog en foto’s gebruik is aanzienlijk veranderd. En dat stelt me soms voor problemen die ik niet helemaal begrijp. Ik heb er ook niet veel zin in om hier lang op te studeren. Dus de dagverslagen zijn wellicht niet zoals je gewend bent.

Libourne

Het was vannacht inderdaad veel minder koud dan gisteren. Maar de prijs die je daarvoor betaalt is een bewolkte hemel. Nadat ik bij een supermarkt getankt heb gaat het weer verder over de péage in de richting van Bordeaux. Ik ken de drukte rond Bordeaux en denk er verstandig aan te doen om een kort omweg te maken via Libourne. Dat schijnt een leuk stadje te zijn in de vorm van een bastide. Ik ben benieuwd.

Maar ver kom ik niet want de bastide is slecht bereikbaar door een zware ommuring met donjons maar is vrijwel geheel onbereikbaar door een chaos aan verkeer er om heen. Het lijkt wel of alle wegen rond het stadje onder handen worden genomen. Het is kruip door sluip door en nergens een bord waarmee je je kan oriënteren. Na een half uur geef ik het maar op en vervolg mijn route zonder iets van Libourne te hebben gezien. Dus weer terug richting Bordeaux.

Bordeaux en Les Landes

Voorbij Bordeaux is het niet veel minder druk. Op beide rechterrijstroken van de snelweg staan vrachtwagens bijna stil. Aan de lengte van de inkomende files en uitgaande files is af te lezen welk land (Spanje of Frankrijk) het grootste handelsoverschot heeft. Dat zal in dit geval wel Spanje zijn want de lengte van de file overtreft vele malen de uitgaande Franse file richting Spanje.

Vervolgens rijd ik door het vlakke Les Landes met zijn uitgestrekte dennenbossen. Veel productiebos. Niet heel erg boeiend. Maar dat verandert als ik nabij de Pyreneeën de grens naar Spanje over ga. Het landschap wordt bergachtiger en groener. Sommige bergen zijn nog met een sneeuwlaag bedekt. En het weer wordt ook beter!

Het Monasterio de Zenarruza

Rond 18.00 uur vind ik het wel genoeg en ga ik op zoek naar een overnachtingsplaats. Ik kom aan bij een door UNESCO erkend klooster: Monasterio de Zenarruza. Het is me een raadsel waarom het klooster door de UNESCO erkend is. Het is niet heel bijzonder. Ik word ontvangen door een enthousiaste pater die me welkom heet met een stevige omarming en mij van alles vraagt. Het gebruikelijke: waar je vandaan komt, waar je heen gaat en hoe je reist. Als hij begrijpt dat ik per camper reis word ik onmiddellijk uitgenodigd om te overnachten op de kleine parkeerplaats.

Mijn Spaans is toch teleurstellend slecht ondanks het feit dat ik nog geen jaar geleden vrij intensief met die taal bezig ben geweest. Maar her en der wordt het een en ander mij iets duidelijker. Het is een klooster dat op de pelgrimsroute ligt naar Santiago. Er kunnen hier ca. 20 mensen overnachten. Vandaag slechts enkelen. Bovendien heeft het klooster banden met Zuid Amerika. De naam Simon Bolivar komt vaak voorbij. Het blijkt dat zijn voorouders hier vandaan kwamen.

Ik vraag in mijn beste Spaans of er nog veel monniken wonen in het klooster. De monnik kijkt even terneergeslagen naar de grond maar pakt zijn zonnige humeur weer op: Het zijn er altijd nog 7. Maar hij voegt er wat macaber aan toe: bijna 6.

Daarna bezoek ik het kleine klooster. Bijzonder door zijn eenvoud. Een sobere kerk, een kleine omgang met twee etages waar de monniken wonen en enkele werkruimtes. Tegen het klooster is een klein complex gebouwd met ca. 20 gastenkamers. Als ik rondloop word ik bijna door een steen getroffen die uit de handen valt van een monnik die op het dak aan het werk is. Duizend excuses.

Daarna loop ik terug naar de camper om mijn blog te schrijven en te koken en te eten. Het is al weer bijna 20.00 uur. Nog bijna 700 km te gaan. Ik weet niet of ik morgen Portugal haal. Dan maar een dag later als het niet lukt. Het is intussen wel stralend mooi weer geworden met een aangename temperatuur. Op de weer app zie ik dat het ondanks de onbewolkte hemel niet gaat vriezen vannacht.

Delen met je netwerk?
(Visited 190 times, 1 visits today)