Dag 4: Van Ziortza Balibar naar Ballota

30.000 jaar terug in de tijd

De route van vandaag leidt langs de noordkust van Spanje. Onderweg maak ik een stop bij de Grotten van Altamira. Daarna reis ik door naar Ballota. Ik heb vandaag Portugal nog niet bereikt. Nog enkele tientallen kilometers te gaan. Morgen dus maar. (347 km).

Reis door het Noorden van Spanje

Vandaag reis ik vanuit het Baskenland via Cantabrië en Asturias naar Galicië. Het is een mooie route met een bergachtig en groen landschap.  Aan de rechterzijde uitzicht op de Golf van Biskaje en aan de linkerkant de besneeuwde bergen van de Picos Europas. Bovendien is het een prima autoweg en het is niet heel erg druk met uitzondering van de omgeving van Bilbao.

Voorbij Santander maak ik een stop bij de wereldberoemde grotten van Altamira. Ook hier is het niet druk. Weinig toeristen en slechts enkele bussen met schoolkinderen, die voor een groot gedeelte daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. De toegang voor 65+ers is gratis terwijl Bruintje het wel kan trekken. Dus dan maar een bedrag voor het onderhoud geschonken.

De grotten van Altamira

De prehistorische grotten van Altamira zijn beroemd om de schilderingen die er zijn aangebracht. Dat gebeurde gedurende de periode 36.000 tot 13.000 voor Christus. Daarna is de grot ingestort en zijn de bewoners verjaagd. Aan het einde van de 19e eeuw is de grot weer herontdekt en vanaf dat tijdstip is hier veel onderzoek gedaan.

De echte grot die ca. 100 meter verwijderd is van het museum is niet voor toeristen toegankelijk. De grote toestroom van die toeristen had in het verleden een negatief effect op de muurschilderingen. Daarom heeft men een gedeelte van de grot heel precies nagebouwd in het museum. Vergelijkbaar dus met de grotten van Lascaux waar je ook alleen maar toegang hebt tot de ‘nep’grot. Maar de kopie is niet minder indrukwekkend dan de echte grot. Het is bijna niet te beseffen dat zo lang geleden zulke kunstuitingen zijn gemaakt.

Vaak wordt er gesteld dat de afbeelden, die voornamelijk uit dieren bestaan, symbool staan voor de dieren waar men destijds jacht op maakte. Maar later onderzoek maakte duidelijk dat er een veel diepere betekenis aan die afbeeldingen gehecht moet worden.

De voorruimte van de brede, weinig hoge ingang van de grot vormde de woonruimte waar men kookte toen men over vuur beschikte en er verbleef. De afbeeldingen zijn veel dieper in de grot gevonden en bevestigen dat die tekeningen een zekere rituele betekenis hadden.

De tekeningen zijn hoofdzakelijk uitgevoerd in houtskool, oker en wit. Ook geel komt voor. Bij het maken van de tekeningen is gebruik gemaakt van de barsten in de stenen wand en plafond en bovendien is beeldend gebruik gemaakt van de welvingen in de rotsen.

Ook kende men al een soort paintbrush techniek. Door een rietje met gaatjes blies men de verf op een afdekkend voorwerp en als men het voorwerp weghaalde bleef de vorm over.

Het was een enerverende ervaring om met bijna 40.000 jaar geschiedenis geconfronteerd te worden.

Meer dan Altamira alleen

Het museum beperkt zich niet tot de grotten van Altamira alleen. Ook andere vindplaatsen van rotstekeningen komen in de mooie  tentoonstelling naar voren. Ik was verbaasd over de rijkdom aan tekeningen in de Canyons van Texas. Nooit van gehoord. Maar heel bijzonder. Niet her en der een geïsoleerde afbeelding maar soms tafrelen van meer dan 30 meter lang die te lezen zijn als een stripverhaal.

Daarnaast wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan de leefwijze van de prehistorische mens van over de hele wereld: de Afrikaan, de Aboriginal, de Inuït en nog veel meer.

Naar het niet zo heel erg wilde westen en over die klootzak in het Kremlin

Na 2,5 uur was ik te vol gepropt met informatie om nog maar iets op te nemen. Dus de route voortgezet richting westen. Rond 18.30 uur vond ik het wel genoeg en in het dorpje Ballota vond ik overnachtingsplek bij een houtverwerkingsbedrijf. Blog schrijven en uploaden want er is een goede internetverbinding. Daarna nog even het nieuws gelezen waar je niet vrolijk van wordt. De burgerslachtoffers in Boetsja en de weerzinwekkende ontkenning van Rusland terwijl klip en klaar bewezen wordt dat de moordpartij gebeurd is tijdens de bezetting door Rusland. Als het moet dan ook maar die gaskraan dichtdraaien. Daar komen we ook wel weer doorheen. Als die zieke Putin en zijn niet minder zieke volk maar ophoudt met hun weerzinwekkend beleid.

Delen met je netwerk?
(Visited 186 times, 1 visits today)