Camperreis Spanje dag 77; van Lebeña naar Avin

Parque Nacional de la Montaña de Covandonga

Een route door de Picos de Europa en het Parque Nacional de la Montaña de Covadonga

Het is weer een regenachtige dag deze 77e dag van de Camperreis Spanje. Ik reis door het prachtige Picos de Europa en het Parque Nacional de la Montaña de Covadonga. Maar de toenemende regen weerhoudt mij er van om veel buiten te doen. Ik zoek vroeg een camping op om o.a. de was te kunnen doen. Die vind ik in Avin. Op het moment dat ik de mooie en rustige camping oprijd wordt het droog.

Lebeña

Na de mooi-weer-dag van gisteren volgt er vandaag weer een regenachtige dag. Omdat het in de ochtend nog wel meevalt volgens de weer-app, besluit ik mijzelf maar in de ochtend uit te laten door een korte wandeling door het mooie dorp Lebeña te maken. Er zijn nog veel oorspronkelijke huizen en vele daarvan beschikken waarschijnlijk nog over een steenoven hetgeen je aan de ronde uitbouw van de huizen kunt aflezen.

Daarna ga ik op weg naar de noordzijde van de Picos de Europa. Ik rijd eerst door een  mooie kloof heen tot aan Panes en vervolgens richting Cangas. De kloof is vaak zo nauw dat het spannen van stalen netten langs de rotsen geen zin heeft en er op sommige plekken stalen netten gespannen zijn over de weg heen. De regen neemt helaas fors toe. De dorpen zijn uitgestorven en de enige levende wezens zijn koeien met veel kalveren en geiten die een beetje mismoedig ronddwalen langs de weg en vol jaloezie naar een droge camper kijken. Het zou me niet verbaasd hebben als een van hen een poot met het liftgebaar omhoog getild had. Helaas ik kan er geen een een lift geven.

Sotres

In Sotres aangekomen regent het zo hard dat ik besluit om maar een paar uur te wachten tot het ergste voorbij is. In die tussentijd lunch ik en lees ik verder in een van de boeken van Alice Munrow en met het uur word ik enthousiaster over deze tot voor kort onbekende schrijfster voor mij. Normaliter lees ik vrij snel maar deze schrijfster dwingt je gewoon om tot ‘close reading’ over te gaan om de vele essenties van de korte verhalen mee te krijgen.

Als ik weer terugrijd zie ik naast koeien en geiten ook twee mensen, meer precies een man en een vrouw. Ze lopen er wat verlept bij met rugzakken en klimtouwen op de rug. Ik bied ze een lift aan want ik kan het niet over mijn hart verkrijgen hun in deze nattigheid te laten verder lopen. Het blijken Britten te zijn die gisteren vanaf de zuidkant omhoog geklommen zijn en vandaag weer aan de noordkant naar beneden gaan. Maar de regen houdt ook hun tegen om verder te gaan dus ze nemen de lift graag aan waardoor ze snel in hun geboekte logement in Las Arenas zullen zijn.

Charles en Anne, want zo heten ze, hebben al veel geklommen in de Picos. Hij vindt het aantrekkelijk dat er relatief veel steile wanden zijn. Zij is er wat minder enthousiast over maar klautert manmoedig mee. Maar met dit weer vindt ze er helemaal niets aan. Zo’n camper dat lijkt haar wel wat waarop Charles een minachtend gesis niet kan onderdrukken. ‘Daar zijn ze nog veel te jong voor’. Dat leidt tot een strenge berisping van Anne. ‘Hij reageert altijd zo stom en ik moet iedere keer de aangebrachte schade herstellen. Ik lach er om en vertel hun dat ik 30 jaar geleden ook niet had kunnen bedenken ooit in een camper rond te rijden.

Avin

Het is inmiddels 15.00 uur geworden en ik besluit om vroeg een overnachtingsplek op te zoeken. Dat moet dit keer een camping zijn omdat ik bijna geen schone kleren meer heb en er dus gewassen en gedroogd moet worden. Ik vind die camping in Avin. Niet druk en met alle voorzieningen die ik nodig heb vandaag. De receptioniste die goed Engels spreekt vertelt dat ze tot op heden een slecht seizoen hebben gehad. Zelfs het afgelopen vrije weekend en de bijna daarop aansluitende vrije 1 mei dag heeft niet voor een grote toestroom van gasten mogen zorgen.

Als ik vraag hoe het weer er morgen uit zal zien leidt ze haar antwoord tactisch in met een diepe zucht. Het zal waarschijnlijk niet veel beter worden dan vandaag. Maar als ik haar laat zien dat mijn weer-app voorspelt dat het droog zal worden klaart ze helemaal op. Ze stelt dat mijn app waarschijnlijk veel beter is dan de weersvoorspelling op haar computer. Met een blik van verachting klikt ze de pagina weg. Zijn we toch beiden een beetje gelukkiger geworden.

Delen met je netwerk?
(Visited 361 times, 1 visits today)