Camperreis Spanje dag 76; van Estalaya naar Lebeña

Picos de'Europa

Fuente Dé in de Picos de Europa en Lebeña

Al weer de 76e dag van de Camperreis Spanje. De slechte weersverwachting komt niet uit en het blijft de hele dag mooi zonnig weer. Ik wil vandaag een wandeling maken in de buurt Fuente Dé. Ik maak eerst een wandeling door het lagere gedeelte. Daarna neem ik de lift omhoog en daar loop ik nog ruim 2 uur door de sneeuw. Vervolgens rijd ik iets verder naar het noorden en daar bezoek ik toevallig het prachtige Romaanse kerkje van Lebeña. Het is er zo mooi dat ik er ook maar gelijk mijn overnachtingsplek van maak.

Picos de Europa

Het heeft vannacht hard gevroren. 4 graden onder 0. Ik word een beetje chagrijnig wakker want de weervoorspelling was dat het vandaag bewolkt zou zijn en veel zou regenen. Maar als ik de verduistering omhoog trek dan is er een stralend blauwe hemel. De weersverwachting is bijgesteld dus mijn humeur klaart ook op. Ik moet dus wat buiten gaan doen.

Uitzicht op Picos de Europa

Ik besluit ongeveer 40 km in noordelijke richting te rijden want ik wil een wandeling maken in de Picos de Europa; meer precies bij Fuente Dé. De route er heen is fantastisch mooi met fenomenale uitzichten op de Picos. De sneeuw is nog niet lang weg want langs de hele weg staan nog de rood-wit gemarkeerde sneeuwpalen. Wie had drie maanden geleden ooit gedacht dat de verwachte warme voorjaarsreis zou eindigen in een soort wintersportreis? Het is doodstil op de weg. Dat komt enerzijds door het feit dat ik vroeg vertrokken ben en anderzijds door het feit dat het 1 mei is en anders dan in Nederland is dat in Spanje een vrije dag.

Bergen nabij Fuente Dé

 

Fuente Dé

Het eerste gedeelte van de wandeling nabij Fuente Dé maak ik door het lagere gedeelte. Het pad gaat door weilanden dat, afgezien van het feit dat die weilanden vrij dichtbij omzoomd zijn door een hooggebergte, niet heel boeiend is zoals ik in de bergen gewend ben. Bovendien is het pad te steil en te lang om het voor mij in één dag wandelend af te leggen tot de top van een van de bergen. Dus in Fuente Dé zelf neem ik de kabelbaan. Deze kabelbaan brengt me met een snelheid van bijna 40 km per uur 750 meter hoger.

Hooggebergte nabij Fuente Dé

Er ligt nog volop sneeuw; en niet de vervuilde sneeuw met een roetlaag zoals je die vaak in de Alpen tegenkomt maar volstrekt witte sneeuw. De uitzichten zijn ook hier weer magnifiek. Het oorspronkelijk idee om van hieruit weer naar beneden te lopen laat ik varen. De sneeuwwandeling die ik dan voor de boeg heb zal meer dan vijf uur duren. Ik ben geen 20 meer dus maak ik een kortere wandeling van één uur heen en één uur terug door de sneeuw. Het doet me weer terugdenken aan de Tour de Mont Blanc die ik ongeveer 35 jaar geleden gemaakt heb.

Als ik na de wandeling weer met de lift omlaag ga merk ik echt dat het 1 mei is en dat het een officiële vrije dag is. De parkeerplaats staat tjokvol en er staat een lange rij wachtenden voor het ticket office.

Na een korte pauze met eten en drinken in de bus, rijd ik nog ongeveer 10 km in de richting van Pades. Bij Lebena in de buurt staat er een bordje langs de weg dat verwijst naar een kerk uit de 10e eeuw. Ik ben gelijk geïnteresseerd want ik begin een beetje genoeg te krijgen van de pracht en praal van de gotische kerken en ben zo langzamerhand wel toe aan iets soberders uit de Romaanse tijd.

Santa Maria de Lebena

 

Santa Maria de Lebeña

Het blijkt een werkelijk prachtig intiem kerkje te zijn in een even prachtige omgeving. Het is gesticht in het jaar 925 en draagt nog alle kenmerken van de Moorse architectuur. Het is een rechthoekig kerkje met 3 schepen en zal niet groter zijn dan 12 bij 12 meter. De toren staat los van de kerk en later is er aan de westkant een portico bij gebouwd.

Interieur Santa Maria de Lebena

De pilaren en de bogen, de ruimtelijke indeling en de pilaren dragen duidelijk Moorse invloeden. De vierkante zuilen waar de bogen op rusten zijn aan vier zijden voorzien van Korinthische zuilen met bladersymbolen en een Moorse sierband. Heel bijzonder is dat het oude altaar bewaard is gebleven. Het is een grote steen met veel symbolische tekens die zowel betrekking hebben op christelijke onderwerpen als op kosmologische zaken, met name het einde der tijden. Christus wordt bij voorbeeld weergegeven als de zon die omgeven wordt door een swastika van zonnestralen.

Maar er zijn ook ‘modernere’ elementen te zien: een barok houten retabel als hoofdaltaar en twee renaissancistische altaarstukken. Het koor is in het midden geplaatst en de gelovigen zitten aan de drie kanten er van.

Overnachtingsplaats Santa Maria de Lebeña

Ik was zodanig onder de indruk van deze prachtige eenvoudige kerk (en de omgeving) dat ik besluit om hier voor mijn overnachtingsplek te kiezen op een laag heuveltje met uitzicht op die prachtige kerk. Ik zit nog een tijd buiten om te genieten van het uitzicht dat nog heel lang in mijn geheugen zal blijven. Maar daarna moet er gekookt worden. Ook geen straf want ik heb voor de zoveelste keer garnalen gekocht en binnen een kwartier (exclusief garnalen pellen, want daar heb ik nog niet de slag van te pakken)  heb ik een maaltijd klaar van pasta, garnalen, prei in roomsaus. Omdat de witte wijn hier niet te drinken is in Spanje (veel en veel te zoet) houd ik het bij water.

En daarna natuurlijk de blog schrijven en contacten bijhouden. Nu maar hopen dat het morgen weer zo’n mooie dag wordt.

Delen met je netwerk?
(Visited 264 times, 1 visits today)