Camperreis Spanje dag 78; van Avin naar Olmillos

Parque Nacional de la Montaña de Covandonga

Het Parque Nacional de la Montaña de Covandonga naar San Juan de Ortega

Vanochtend de laatste paar dagen gepland. Het weer wordt er hier in de bergen ook niet beter op en ik wil zeker nog een paar dingen zien van de oorspronkelijk geplande route. Ik rijd op de 78e dag van de Camperreis Spanje met een omweg terug naar de Camino de Santiago en kom door het schitterende Parque Nacional de la Montaña de Covadonga heen. Uiteindelijk kom ik uit bij de kerk, het klooster en het ziekenhuis van San Juan de Ortega. Daar vind ik ook mijn overnachtingsplek.

Het Parque Nacional de la Montaña de Covandonga

Het ziet er vandaag weer niet naar uit dat er veel buiten ondernomen kan worden. Na het water lozen en tanken rijd ik vandaag weer terug naar de Camino de Santiago. Maar ik doe dat met een omweg door Het Parque Nacional de la Montaña de Covandonga en het lagere gedeelte van de Picos de Europa.

Waterval in Parque Nacional de la Montaña de Covandonga

De route is adembenemend niet alleen vanwege de natuur en de uitzichten maar ook vanwege de smalle weg. Maar alles is goed gelopen. Het is een heel vochtig gebied met een grote rivier, de Rio Sella. Tal van kleinere rivieren komen er op uit die vaak watervallen bevatten.

Bij een van de watervallen word je uitgedaagd om op grote hoogte de waterval over te steken via een touwbrug. Maar gezien de conditie van de brug die zichtbaar gerepareerd is op veel plaatsen (en niet zonder reden denk ik), laat ik deze uitdaging maar even aan mij voorbij gaan. Onderweg word ik nog geconfronteerd met mijn vroegere werk: ik rijd achter een bibliobus aan. Dat moet wel een heel relaxed beroep zijn. Over boeken adviseren en uitlenen in een van de prachtigste natuurgebieden die ik ken.

Bibliobus

Als ik in Riaño aankom, dat aan een groot stuwmeer gelegen is, verandert de natuur heel snel in een aanvankelijk licht heuvelig en tenslotte vlak landschap. Dat is veel minder boeiend dan het traject dat ik net afgesloten heb.

San Juan de Ortega

Na ongeveer 70 km kom ik aan bij de kerk, het klooster en het restant van een ziekenhuis van San Juan de Ortega.

San Juan, of liever gezegd toen nog Juan, raakte tijdens de terugtocht van een bedevaart naar Jeruzalem op zijn boot in ernstige moeilijkheden. Hij bad tot de heilige Nicolaas, die patroon is van de zeelieden, en beloofde dat als hij levend thuis kwam, hij een kerk zou bouwen langs de Camino. Hij is zijn belofte nagekomen en heeft er ook nog maar een ziekenhuis bij gebouwd waar overigens vrijwel niets meer van over is.

Kerk van San Juan de Ortega

Het klooster is gesloten i.v.m. een restauratie. Als ik om het gebouw heen loop vrees ik het ergste van deze restauratie. De muren zijn prachtig vernieuwd maar daarentegen zijn de ramen volgens mij volledig misluk. Ze bestaan uit glad geschaafde hardhouten kozijnen met een plexiglas raam er voor. Als toppunt van lelijkheid zijn er aluminium slabben onder de kozijnen over de muur aangebracht. Ik hoop dat het een tijdelijke voorziening is maar ik vrees van niet.

De kerk is heel bijzonder want je kunt er duidelijk de overgang tussen de romaanse en de gotische bouwstijl zien. Dat komt met name naar voren in het gotisch mausoleum. Er is zelfs sprake van enige uitbundigheid in de romaanse elementen. De pijlers die het kruisgewelf ondersteunen zijn omgeven door meerdere zuilen. De diep liggende ramen van de apsis zijn ook versierd met meerdere zuilen. Dat is ook weer terug te vinden aan de buitenkant.

In het midden staat een gotisch mausoleum waarvan een deel geschonken is door Isabella de Katholieke. Zij wilde graag een zoon en zij bad tot San Juan, die als heilige werd aangeroepen door ouders die wanhoopten ooit nog kinderen te krijgen. (San Juan is zelf geboren na een huwelijk van 20 jaar van zijn ouders). Het lukte en Isabella kreeg een zoon. Ja daar mag je dan wel een mausoleum voor over hebben. Een deel daarvan klinkt dan wel wat zuinigjes.

Overnachtingsplek San Juan de Ortega

Ik sta nu op de overnachtingsplek nog geen 200 meter van de kerk aan de rand van een dennenbos en doe de gebruikelijke dingen. Ik heb veel problemen met mijn telefoon. Hij werkt alleen als hotspot als ik hem eerst oplaad op vaste stroombron en dan raaaaazendsnel de kabel verwissel naar de computer. Vaak mislukt het en moet ik meerdere pogingen wagen. Ik hoop dat hij het nog een paar dagen uithoudt.

Delen met je netwerk?
(Visited 202 times, 1 visits today)