Camperreis Spanje dag 75; van Burgos naar Estalaya

Burgos

Burgos

Vandaag bezoek ik Burgos. Het absolute hoogtepunt van deze stad is de kathedraal die ik dan ook uitgebreid bekeken heb. Daarna nog door de stad gelopen maar een sneeuwstormpje doet mij terugkeren naar de camper. Daarna boodschappen gedaan en doorgereden naar het noorden waar ik in Estalaya een mooie overnachtingsplek vind aan een doodlopende zijweg langs de rivier.

Vannacht heeft het hard geregend en het was koud. Vandaag wordt het niet meer dan 6 graden. Desondanks ga ik in dikke jas en trui naar Burgos. Dat is slechts 2,5 km vanaf de overnachtingsplek. Maar lang genoeg om goed koud te worden.

Stadspoort Burgos

Ik loop eerst een stuk door het kleine centrum. Nabij het theater zie ik het standbeeld van El Cid is een ware held van de Reconquista. Oorspronkelijk onder de hoede van de stad Burgos waar hij vocht tegen de Moren en later verbannen door de koning. Desalniettemin vocht hij door tegen de Moren. Later is hij in ere hersteld. Of dat terecht is, daar kun je vraagtekens bij plaatsen want hij stond bij de Moren niet als erg vergevingsgezind en zachtzinnig bekend.

Altaar Iglesia de San Nicolas

 

Iglesia San Nocolas

Vervolgens loop ik een paar honderd meter naar de Sint Nicolas. In deze kerk bevindt zich een van de grootste altaarwanden ter wereld en het is geheel uit albast gesneden. Het bestaat uit scènes uit het Nieuwe Testament en ze zijn gemaakt in diep reliëf. Vaak staan de figuren geheel vrijstaand.

Kathedraal van Burgos

 

Kathedraal van Burgos

Daarna loop ik door naar de kathedraal. Op de plek van de kathedraal stond vroeger een Romaanse kerk. Die is afgebroken en daarvoor is deze gigantische kathedraal in de plaats gekomen rond 1225. De kathedraal is door de eeuwen heen steeds uitgebreid en veranderd zodat je nu kunst kunt zien uit de Romaanse periode tot en met de rococo periode. Maar de gotiek overheerst. Men is het er in het algemeen over eens dat deze kerk een hoogtepunt vormt van de hooggotiek in Spanje.

Interieur kathedraal van Burgos

De kathedraal is gebouwd tegen een heuvel aan. Daardoor kent deze kerk verschillende niveaus en kunstige trappartijen. De buitenkant van de kerk is begin van deze eeuw gerestaureerd en dat is prachtig gelukt. Met de binnenkant is men nog bezig om de vele verzuurde stenen beelden te redden van de vergankelijkheid.

Interieur Kathedraal van Burgos

De kathedraal is o.a. bekend om zijn fraaie koepels. Er komt vaak daglicht doorheen en ze zijn alle (zeer) rijk versierd. Onder de hoofdkoepel ligt El Cid met zijn vrouw begraven. Zijn doodskist staat in de bovenste gaanderij van het bij de kathedraal behorende klooster.

Na drie uur loop ik nog wat door de stad heen maar het blijft erg koud. Als dan ook nog de wind gaat aanwakkeren en het gaat sneeuwen dan is het een soort sneeuwstorm. Dat is dat voor mij het teken om weer naar de camper te lopen. Een sneeuwstorm en dat in Spanje en het is bijna mei!!!

Overnachtingsplek Estalaya

In de middag rijd ik weg. Ik moet eerst wat boodschappen doen maar daarna rijd ik door naar het noorden. Ik wil de komende dagen in het gebied van de Picos de Europa doorbrengen. Rond 18.00 uur overvalt de vermoeidheid mij en zoek ik een overnachtingsplek. Die zijn in Noord Spanje talrijk aanwezig. Bij het ‘kanaliseren’ van de tweebaanswegen waarbij men lastige bochten heeft afgesneden heeft men de oude weg laten liggen. Dat zijn prima beschutte plekken om de nacht door te brengen. Ik sta dan nu dus in Estalaya met een mooi uitzicht op de rivier en de oude brug.

Delen met je netwerk?
(Visited 317 times, 1 visits today)