Camperreis Spanje dag 13; van Alora naar Alora

Alora

Elektraproblemen

Op de 13e dag van de Camperreis Spanje kan ik niet veel ondernemen. Ik moet wachten op antwoord van de garage i.v.m. de niet functionerende elektriciteit. De dag dus grotendeels met schoonmaken en lezen doorgebracht.

Het wordt een kort verslag vandaag. Ik heb de camperleverancier mijn probleem voorgelegd wat de problemen met de elektriciteit zijn en zij zullen proberen om op afstand tot een diagnose te komen. Intussen blijkt dat ik geen 12V stroom kan krijgen maar ook geen 230V. De elektriciteit komt wel binnen maar wordt niet verder doorgegeven via het elektroblok. Wachten dus. Niet echt een straf want ik sta op een heel mooie plek en het weer is redelijk dus ik kan af en toe buiten zitten. Afwas gedaan en bus schoongemaakt. Als er geen adequaat antwoord uit Nederland komt dan overweeg ik om een reparateur hier in de buurt te zoeken met behulp van de mensen op wiens terrein ik sta en die zowel Nederlands als Spaans spreken. Morgen zal dat niet kunnen want dan is het een nationale feestdag en er zijn dus geen bedrijven geopend.

Boekomslag de tolk van Java

 

Wat ik lees: De tolk van Java

Veel tijd dus vandaag om te lezen. Ik lees van Alfred Birney De tolk van Java. Een prijswinnend boek dat vanuit twee perspectieven verteld wordt. De vader die als Indo een traumatisch verleden in Indonesië opgebouwd heeft, en naar Nederland komt en daar trouwt met een Nederlandse vrouw en kinderen krijgt.

Het andere perspectief is vanuit de oudste zoon die danig te lijden heeft onder de trauma’s van vader en de liefdeloze moeder.

De vader stond in Nederlands Indië aan de kant van de Nederlanders. Hij heeft een gruwelijk verzetsverleden ervaren in zijn oppositie tegen de Japanners. Na de overwinning door de geallieerden komt hij terecht in de Bersiap tijd waar hij slachtoffer wordt van de nationalisten die onafhankelijkheid nastreven. Dat alles gaat gepaard met overdadig geweld en het ligt voor de hand dat voor hem geen toekomst in Indonesië is weggelegd maar dat hij naar Nederland gaat. Het is overduidelijk dat hij daar behoorlijke trauma’s aan zal overhouden.

De zoon die uiterst streng opgevoed wordt met heel veel gewelddadigheid, gelooft de verhalen van zijn vader maar half. Het verleden wordt steeds verschrikkelijker gemaakt in de herinneringen van zijn vader. Binnen het gezin is geen overleg mogelijk. Vader is dominant en heeft behoorlijk losse handen. Moeder die niet veel om de kinderen geeft brengt haar tijd het liefst rokend in de keuken door. Het geweld neemt zodanige vormen aan dat de vader uit de ouderlijke macht wordt gezet, moeder heel snel een nieuwe vriend heeft en de kinderen op een internaat geplaatst worden. En je voelt al aan dat de kinderen ook zullen afglijden. Maar ik ben pas tot de helft gevorderd. De rest vernemen jullie nog. Maar ik kan nu al zeggen dat het boek zeer de moeite waard is om te lezen.

Aan het einde van de dag eens goede salade gemaakt met de regionale Serranoham en olijven. Omdat ik nu dus slechts beschik over een zaklantaren voor verlichting, geldt nu de regel: met donker worden naar bed gaan en bij het krieken van de dag weer opstaan. Alhoewel ik wel beschik over een e-reader zodat ik nog een paar uur kan lezen.

Delen met je netwerk?
(Visited 343 times, 1 visits today)