Camperreis Spanje dag 14; Alora

Antequera

Antequera

Op de 14e dag van de Camperreis Spanje ben ik in afwachting van een mogelijke oplossing voor het elektraprobleem. Desalniettemin breng ik een bezoek aan het wonderschone stadje Antequera met het mooie Moorse fort.

Vanochtend om 7.30 uur opgestaan en ontbeten. Vandaag wil ik een bezoek brengen aan het stadje Antequera. In de ochtend krijg ik een telefoontje van de elektrotechnicus van de leverancier van de camper. Samen nemen we de problemen nog eens nauwgezet door en beiden komen we tot de conclusie dat het probleem in de omvormer/elektroblok zit. Dat is een probleem want een elektroblok is niet zo maar door een installateur te repareren. Er zijn dus twee opties: een nieuw elektroblok aanschaffen maar dat wordt wel een heel dure grap of het elektroblok naar de leverancier sturen voor reparatie en dat gaat dan weer weken tijd in beslag nemen. Dilemma dus. Ik zal vanavond nog met de hulpdienst van de verzekering overleggen wat zij voor mogelijkheden zien.

Maar ik laat me de pret niet ontnemen en ondanks de zware regen rijd ik de ongeveer 25 kilometer naar Antequera. Dat blijkt een heel mooi en interessant stadje te zijn. De weg er heen leidt door een heel mooi bergachtig en welvarend landschap dat gedomineerd wordt door prachtige olijfboomgaarden.

Antequera

In Antequera parkeer ik aan de rand van het stadje en ga verder te voet. Een groot deel van de stad is als het ware een openlucht museum maar dan bewoond. Opvallend is dat in deze stad vrijwel alle voordeuren openstaan. Ze geven toegang tot een vestibule die bijna alle voorzien zijn van een oude tegellambrisering. (Later merk ik dat dat in heel Spanje gebruikelijk is). Het stadje maakt een heel levendige indruk.

Antequera

 

Het Alcabaza van Antequera

Antequera stamt al uit de Romeinse tijd toen het Antikaria genoemd werd. Later is de stad ingenomen door de Moren en heeft de Nazarid dynastie (inderdaad die van het Alhambra in Granada) de stad overgenomen en van een indrukwekkend fort (Alcabaza) voorzien. Daarna is in de 15e eeuw de stad overgenomen door Prins Don Fernando. De term ‘overgenomen’ is uiteraard een eufemisme want het is met veel geweld gepaard gegaan.

Anders dan in het Alhambra is dit fort niet voorzien van uitbundige versieringen. Het fort maakt een heel spartaanse indruk. Maar de audiotour leert me dat indertijd de vloeren en muren waren voorzien van Oosterse tapijten. En er was ruimschoots ruimte voor kussens en andere materialen die het zitten veraangenaamden en de sfeer warmer maakte. Daar is nu uiteraard niets meer van te zien en dat vertekent het beeld wel een beetje.

Helaas is van moskee niet meer te zien dan de fundamenten. Maar deze moet indertijd van een grote schoonheid geweest zijn.

 

De kerk van Antequera

Buiten het fort is rond 1550 een grote kerk gebouwd dat het eerste voorbeeld is van Andalusische renaissance bouw met sporen van gotiek. Ik vind het een ratjetoe van stijlen hetgeen de audiotour eufemistisch betitelt als ‘complexe architectuur’. Het vloerplan doet inderdaad renaissancistisch aan, de zuilen zijn ionisch, het ontwerp van het houten dak stamt weer uit een andere tijd en daaronder zijn Florentijnse ramen aangebracht. De inrichting is dan weer grotendeels als gotisch te kenmerken. Inderdaad een complex geheel.

Kerk Antequera

 

De thermen van Antequera

Op de mirador (uitkijkpunt) heb je zicht op de restanten van de Romeinse baden. Er bleek ook nog een terrein rond de stad te zijn waar dolmen te vinden waren. Die heb ik evenwel niet bezocht.

Termen Antequera

Na nog een tijd door de stad gelopen te hebben en de hoofdkerk bekeken te hebben waar men niet terugschrikt van een of meer dramatische taferelen uit het leven van Christus, loop ik in de stromende regen terug naar de auto. Ik rijd weer terug door het wonderschone landschap naar Alora.

Kerk Antequera

Daar aangekomen werk ik de blog bij, probeer de verzekering te bellen (maar te druk dus later terugbellen) en kook een ‘eenvoudige maar voedzame’ maaltijd. De rest van de dag verder gelezen in ‘De tolk van Java’.

Nog een laatste leuk bericht. De komende zeven dagen wordt er regen voorspeld. Daar zijn ze hier heel blij mee omdat het heel lange tijd erg droog geweest is. Ik ben er minder enthousiast over. De hoeveelheden verschillen van dag tot dag. De meeste dagen ca. 12 mm (normaal), sommige dagen 25 mm (veel) maar morgen 54 mm (dat is een zondvloed). Maar daar komen we ook wel weer doorheen.

Delen met je netwerk?
(Visited 475 times, 1 visits today)