Camperreis Spanje dag 12; van Tablate naar Alora

Alhambra Granada

Alhambra Granada

Op de 12e dag van de Camperreis Spanje moet ik eerst boodschappen doen en verblijf ik de rest van de dag in het Alhambra in Granada. Woorden schieten te kort om de schoonheid van het Alhambra te beschrijven. Daarna reis ik een stukje naar het westen en overnacht ik in Alora.

Vanochtend om ca. 7.30 uur opgestaan. Ik heb nog kaarten voor het Alhambra kunnen krijgen en zal vandaag een groot gedeelte van de dag daar doorbrengen. Maar eerst een tegenvaller. Dacht ik gisteren dat de huisaccu en de elektriciteitsvoorziening weer in orde waren, Gisterenavond laat bleek dat dat niet het geval was. Een mede camperaar met een technische achtergrond was zo vriendelijk mij te helpen. Hij kon het systeem doormeten en daaruit bleek dat de accu gewoon opgeladen kon worden en tjokvol was. Ook komt de stroom bij het elektroblok aan vanwaar de elektra verdeeld wordt over de diverse deelsystemen.

Maar wat er daarna gebeurt was niet te volgen: defect in het elektroblok of defect in het instrumentenpaneel? Ik heb de garage in Nederland gemaild om een eventuele oplossing te bedenken. De elektrotechnicus is niet aanwezig en zal dinsdag pas kunnen reageren. Wel lastig want nu werken de verlichting, de verwarming, de koelkast en de watervoorziening niet. Er zijn natuurlijk wel allemaal trucs te bedenken om er omheen te zeilen maar het verhoogt de reisvreugde niet. Voor vandaag maar even de gedachte daaraan uitschakelen en me concentreren op het Alhambra waar ik me veel van voorstel.

Rond 9.30 uur ben ik weggereden naar Armilla. Daar heb ik eerst boodschappen gedaan voor de komende dagen in een supergrote Carrefour. Ik zie mensen met hele hammen op hun schouder de supermarkt verlaten want die zijn in de aanbieding. Daar steek ik wat magertjes bij af met mijn 2 ons garnalen.

Vervolgens de auto geparkeerd en met de tram naar het centrum gereden. Vanaf het metrostation een taxi (heel goedkoop) genomen naar de ingang van het Alhambra. Ik mag gelijk doorlopen ondanks dat ik een uur te vroeg ben. Ik huur eerst nog even een audiotour. Aan te raden voor iedereen die het Alhambra wil bezoeken.

Alhambra

Even de geschiedenis in heel grote lijnen. De bouw van het Alhambra is in 1238 begonnen door Mohammed al Ahmar (grondlegger van de Nazari dynastie). Van 1492 tot 1516 wordt het Alhambra ingenomen door de katholieke koningen Isabel I van Castilie en Fernando II van Aragon. Zij gebruiken het Alhambra als een koninklijk huis en als militaire functie. Rond 1550 drukt Karel V zijn stempel op het Alhambra door er een indrukwekkend renaissance paleis te bouwen.

Het oudste gedeelte is het Alcazaba; een defensief fort van gigantische omvang dat binnen 1 jaar tijd gebouwd is en van een irrigatiesysteem voorzien is. Dat zal niet met al te zachte hand gebeurd zijn gezien het aantal gedwongen arbeiders. Je hebt er een prachtig uitzicht op de wijk Albaycin van waaruit ik een paar dagen geleden een mooi zicht had op het Alhambra.

Alhambra Granada

Dit gedeelte werd iets verderop uitgebreid met de paleizen van de Nazari dynastie. Het is indrukwekkend en heel goed in tact gebleven. De vele decoraties verkeren in perfecte staat. Het is net of het gisteren gebouwd is. Opvallend is dat het paleis is uitgebreid door Karel V en dat deze uitbreiding log en Spartaans aandoet als je dat vergelijkt met de elegante paleizen van de Nazaris. Maar nog verwonderlijker is dat ze vredig naast elkaar bestaan.

Alhambra Granada

 

De Medina en andere plekken.

Hier zijn de fundamenten te zien van de woonhuizen van niet Koninklijke bewoners van het Alhambra. De structuren tonen duidelijk aan hoe de huizen ingedeeld waren met in veel gevallen een binnenplaats met vijver en fontein.

Alhambra Granada

Indrukwekkend is ook het geheel nieuwe paleis dat Karel V liet bouwen: een renaissancistisch gebouw dat indruk maakt door de omvang en de robuustheid van de bouwmaterialen. Het paleis dat aan de buitenkant een zware en strenge indruk maakt is aan de binnenkant (ronde binnenplaats) veel eleganter.

Alhambra Granada

Buiten de muren van het Alhambra is door de Nazari’s nog een paleizencomplex gebouwd: Generalife (niet op zijn Engels uitspreken). Dit complex was gebouwd voor de recreatieve doeleinden van de sultans van Nazari, als gastenverblijf en de teelt van groenten en fruit. Opmerkelijk is hier het uitgekiende irrigatiesysteem. In latere tijden werd dit paleis eveneens gebruikt voor het ontvangen van gasten.

Alhambra Granada

Het Alhambra heeft grote, grote indruk op mij gemaakt. Ik ben er ongeveer 5 uur geweest en je valt werkelijk van de ene verbazing in de andere. Terecht is dit complex door de Unesco benoemd tot werelderfgoed. Bijzonder is het naast elkaar bestaan van de Islamitische en Christelijke cultuuruitingen en het feit dat nog zo ontzettend veel volledig in tact gebleven is. Bovendien is het opvallend dat water zo een belangrijk element is (zoals het ook in breder verband voor de Moslim-cultuur is). Overal zie je fonteinen en waterpartijen en overal hoor je het water spuiten, kletteren en kabbelen

Op weg naar Alora

Na het bezoek met taxi en tram weer teruggereden naar de auto en vervolgens in 2 uur doorgereden naar Alora alwaar ik kon staan bij een familie die een Nederlandse B&B exploiteert. Hopelijk kunnen ze mij verder helpen (ze spreken vloeiend Spaans) met het vinden van contacten voor het oplossen van de elektra problemen als er vanuit Nederland geen adequate oplossing komt. Rond 23.00 uur als een blok in slaap gevallen. Fantastische dag!!!

Delen met je netwerk?
(Visited 481 times, 1 visits today)