Camperreis Zuidoost Frankrijk dag 3: Van Baume les Messieurs naar Lods

Lods

De camperreis Zuidoost Frankrijk gaat op de derde dag van Baume les Messieurs naar het schitterend gelegen Lods aan de snelstromende Loue.

Goede nacht gehad ondanks het lawaai van de waterval. De morgen begon met volle zonneschijn maar het was nog wel koud. Na het ontbijt een korte wandeling gemaakt om de waterval heen. Prachtig.

Daarna vertrokken naar Lods (Doubs). Dat is in oostelijke richting. Lods ligt ten noorden van Genève. Het was een prachtig weg maar wel erg smal. Daarna een wat saaie route door landbouwgebied. Maar 10 km voor Lods verandert het landschap totaal. Je rijdt een diepe kloof in van de Loue met magnifieke uitzichten. Gelukkig zijn er om de paar honderd meter parkeerplaatsen langs deze smalle weg. Wel uitkijken geblazen dat de bovenkant van de bus niet door overhangende rotsen wordt geraakt als je te veel rechts rijdt. Maar alles is goed gegaan.

Camperreis Frankrijk; op weg naar Lods

In Lods eerst een overnachtingsplaats gezocht. Dit keer uit de ACSI-gids. Door verkeerd te rijden kwam ik op een heel smalle weg terecht. Door TomTom werd ik steeds gemaand om te keren. Maar dat ging pas een paar kilometer verderop. Gelukt. Bovendien een heel steile helling moeten uittesten. Ik weet nu wat de camper ongeveer aankan.

De camping is een goed onderhouden kleine en heel stille camping (ongeveer 5 gasten). Er is geen beheerder aanwezig zodat je aan de hand van een prijslijst zelf je tarief moet berekenen en het geld in een zelf geplakte enveloppe moet deponeren in de brievenbus. Wat een vertrouwen! Bij ons worden de doosjes pruimen in de zomer zelfs gestolen.

Ik kon een plek vinden vlak langs de Loue met uitzicht op stroomversnellingen, een watermolen en verderop het dorp. De buurman kwam kennismaken. Hij woont ongeveer 10 minuten rijden hier vandaan. Maar van het voorjaar tot ongeveer half september woont hij eigenlijk in zijn caravan op deze camping.

Na de lunch een wandeling naar het dorp gemaakt. Lods was vroeger een bekend wijngebied voor de regionale markt. Het dorp getuigt er nog van door veel informatieborden en vrijwel alle huizen zijn voorzien van een wijnkelder. Op foto’s kun je zien dat het destijds heel anders uitzag. Nu zijn de hellingen begroeid met boomgaarden en bosschages. Destijds waren de hellingen volgezet met wijnstokken. In de handel is de klad gekomen doordat tot laat in het voorjaar (tot in mei) er nog vaak vorst voorkomt hetgeen de oogst vernielt.

Bovendien was er aan het einde van de voorlaatste eeuw een spoorwegverbinding tot stand gekomen (het niet gebruikte station staat er nog steeds). De spoorlijn maakte invoer van goedkopere massa-wijnen uit andere streken en vooral uit Marokko en Tunesie mogelijk. De gevolgen laten zich raden: Lods kon de concurrentie niet aan en de zonen van de wijnboeren trokken zich terug omdat ze er geen zin in hadden om het beroep van vader verder uit te oefenen door de slechte vooruitzichten (en het andere werk dat nu dankzij het spoor binnen bereik bleek).

Camperreis Frankrijk: Lods

Lods is een mooi dorp maar wel heel erg stil. Op een vrouwtje na dat voor haar huis in de zon zat. Ze zag er vriendelijk uit dus ik vroeg of het de eerste keer in de zon was na de vele weken regen. Ze begreep mij niet. Waarschijnlijk geen française… Er wordt hoog opgegeven van het in Lods aanwezige wijnmuseum. Op internet stond dat het dagelijks open was vanaf 14.30 uur. Maar dat was niet het geval. Potdicht. De deur was makkelijk te forceren met een heel dun slotje maar dat heb ik maar niet gedaan. Dan maar even een rondje gemaakt over het kerkhof. Altijd interessant. En in dit geval ook mooi vanwege de oude grafmonumenten uit de 19e eeuw en het mooie uitzicht over het dal van de Loue.

Daarna teruggelopen naar de camper. Daar heb ik eerst een uurtje zitten lezen in Tennenbaums. De Wertheims. Mooi boek dat mij sterk doet denken aan de Budenbrooks van Thomas Mann. Fijn dat ik nu de tijd en de rust heb om weer een paar uur achtereen te lezen. Daarna moest er toch iets nuttigs gedaan worden: De bevestiging van de fiets op de fietsendrager beviel mij niet helemaal. Te veel gaten en te veel gefladder. Nu het stuur van de fiets omlaag gedaan en het dek over het geheel weten te plaatsen. Morgen of overmorgen maar uitproberen.

Daarna koken en eten (hamburgers, pasta, sla) en afwassen en de mails en berichten bijwerken en uiteraard dit dagboek bijhouden. En om acht uur uiteraard de dodenherdenking. Ook op afstand indrukwekkend. Dat ik in vrijheid deze prachtige reis kan maken is mede aan hen te danken. Het was weer een heel mooie dag. Ik denk dat ik morgen nog in Lods blijf. Wil weer hardlopen en een wandeling door de wonderschone natuur hier maken en nog een keer kijken of het wijnmuseum nu wel open is.

Delen met je netwerk?
(Visited 403 times, 1 visits today)