Camperreis Zuidoost Frankrijk dag 2: Van Fouvent le Haut naar Baume les Messieurs

Baume les Messieurs

Dag 2 van de camperreis Zuidoost Frankrijk brengt mij bij Pesmes en Baume les Messieurs met zijn prachtige abdij.

Relatief goed geslapen ondanks de kerkklok die ieder kwartier slaat. Het uurdeuntje is merkwaardig 4 keer 4 noten: majeur, majeur, mineur en dan verwacht je weer mineur maar nee: majeur. Geeft hoop. Het was koud vannacht. De kachel werkte niet helemaal goed want de minimum temperatuur van 15 graden werd niet gerealiseerd. Maar toen ik hem ’s ochtends op 20 graden instelde deed hij het perfect. Ik zal wel iets fout hebben gedaan. Daarna ontbijt en afscheid genomen van Rosmarie Peter met stroopwafels. Het was een wondermooie plek. Zo zal ik het waarschijnlijk niet snel meer krijgen.

Pesmes

Eerste reisdoel was Pesmes. Een van de ‘plus beaux villages de France’. Onderweg veel regen gehad maar tijdens mijn bezoek was het gelukkig droog. Een enthousiaste uitleg gekregen van een aardige medewerkster van de VVV. Zo aanstekelijk dat ik dacht dat ik een tweede Florence zou bezoeken. Maar dat pakte anders uit. Het dorp is gelegen boven een fortificatie die op zich indrukwekkend is.

Maar het dorpje is veel minder fraai dan ik me voorstelde. Een en ander werd me duidelijk toen ik las dat de laatste burgemeester veel voor het tourisme van de Jura had gedaan en dat hij zijn eigen gemeente in de vaart der volken wilde opstuwen. Maar het is meer retoriek dan werkelijkheid. De kerk wordt beschreven alsof het de grootsheid van het Vaticaan heeft. Ieder minkukelig gebouwtje, dat vaak nog op een afschuwelijke manier gerenoveerd is met ‘eigentijdse’ architectuur, wordt met bordjes uitgebreid beschreven. Dus wel aardig maar de titel van plus beau village de France is op zijn minst wat dik aangezet. Overigens toen ik bij mevr. Peter de weg vroeg naar Pesmes, dat ik uitsprak zoals je het schrijft, want dat vond ik al erg Frans klinken, kreeg ik te horen dat je het uit moest spreken als Pème. Rare Fransen.

Baume les Messieurs

Daarna geluncht met wat ik al in huis (bus) had en vervolgens de weg vervolgd naar Baume les Messieurs, ook een van de plus beaus villages de France. En dit keer kwam het goed uit. Baume is gelegen in een diepe kloof met aan beide kanten steile bergformaties. Eerst ben ik naar de Abbaye gelopen. Prachtig. De romaanse abdij is tot bloei gekomen door samenwerking met Cluny. De abt die de abdij tot bloei bracht was van adel en werd dus messieur genoemd. Vandaar dat de naam van Baume veranderd is in Baume les Messieurs. De naam wordt op de audio-tour overigens consequent als Boem uitgesproken hetgeen in het huidig tijdsgewricht toch een andere connotatie met zich meebrengt.

Camperreis Frankrijk: Baume les Messieurs

Vervolgens door het dorp teruggelopen. Wat opviel was dat er betrekkelijk weinig toeristen waren (ca. 200 aan het aantal parkerende auto’s te meten), Veel restaurants, hotels en gîtes waren (gelukkig) nog gesloten. Dat zal in de zomer wel anders zijn. Buiten het dorp zijn alle straten kilometers lang van parkeervakken voorzien en worden er extra perkeerplaatsen geopend. Dat moet de hel op aarde zijn.

Terug in de bus naar een overnachtingsplaats gezocht in de ACSI-gids. Er was er een vlakbij: een parkeerplaats vlak bij een hoge waterval. En daar sta ik nu. Recht tegenover deze waterval. Veel mooier krijg je het niet. Na dit verslag even rusten en dan koken; die oude kip die ik van huis meegenomen had met rijst en kerrie. Misschien dat ik na het eten nog een rondje rond de waterval ga lopen. Ook deze dag bevestigt weer hoe goed de aankoop van de camper was. De vrijheid van plannen en alles bij de hand hebben. Het belooft veel.

Camperreis Frankrijk: Baume les Messieurs

Delen met je netwerk?
(Visited 602 times, 1 visits today)