Camperreis Noorwegen dag 30: Van Sandnes naar Bjergby (DK)

Door het zuiden van Noorwegen naar Denemarken

Mijn eerste bezoek vandaag, de 30e dag van de camperreis Noorwegen, gold de vuurtoren van Lindesnes. Mooi en boeiend. Daarna doorgereden naar Kristiansand in een poging om reiscadeaus in te kopen en daarna het veer van Kristiansand naar Hirtshals genomen. In het noorden van Denemarken een overnachtingsplaats gevonden.

Vanochtend zowaar mooi weer met af en toe een felle bui. Maar veel beter dan gisteren. Omdat ik veel tijd beschikbaar heb voor de relatief korte afstand naar Kristiansand, besluit ik eerst nog de vuurtoren van Lindesnes te bezoeken. Daartoe moet ik wel een beetje omrijden maar achteraf blijkt dat dat zeker de moeite waard is geweest. Ik volg eerst de 640. Dat is een regionale weg die langs de kust loopt. Het is een mooie weg met afwisselend landschap: mooie natuurlijke baaien waar vroeger of nog steeds havens zijn, bosgebieden, kleine strandgebieden en landbouwgebied. De havens zijn voorzien van tal van boothuizen waarin vroeger de kleine vissersboten ‘geparkeerd’ stonden. Nu heeft de pleziervaart de dominante positie ingenomen.

 

De vuurtoren van Lindesnes

Na ruim 15 km kom ik bij Lindenes vuurtoren aan. Het is de meest zuidelijk gelegen vuurtoren van Noorwegen en begeleidt de toegang tot het Skagerak en het Kattegat. Dat het een belangrijk strategisch punt is, is te merken aan het feit dat de Duitsers tijdens WOII een heel verdedigingsnet rond de vuurtoren hebben opgebouwd. De vuurtoren is in ca. 1650 van start gegaan. Aanvankelijk bestond die uit niet meer dan 30 kaarsen (het licht van een vuurtoren wordt nog steeds gemeten in kaarsen). De huidige voortorens hebben een volume van 1.800.000 kaarsen, dat zie je dus iets beter.

Na de periode van de 30 kaarsen zijn er twee vuurkorven gebruikt hetgeen iets beter zichtbaar was. Aanvankelijk stonden ze in de open lucht, later in een afgesloten ruimte waarvan de restanten nog steeds te zien zijn. Vanaf 1854 waren er lenzen beschikbaar om het licht te versterken. Pas in 1915 is de huidige vuurtoren gebouwd die in gietijzer is opgebouwd. Hij werd tevens voorzien van een misthoorn die 1600 liter lucht per seconde kan verplaatsen.

Naast de vuurtoren zijn ook de bijgebouwen te bezichtigen met tentoonstellingen over o.a. de ontwikkeling van vuurtorens en de reddingsdiensten. Er zijn diverse films te zien. De hoofdfilm is te zien in een bioscoopzaal waarvoor een middelgrote stad in Nederland zich niet zou hoeven schamen. Al met al een bezoek dat zeer de moeite waard was.

Kristiansand

Dan gaat het nu echt richting Kristiansand. Ik ben er twee uur te vroeg maar dat komt goed uit omdat Irina (ook voor Alex) graag wollen wanten, sloffen en truien wil hebben. Ik ben heel Kristiansand (althans het winkelcentrum) doorgelopen en rondgevraagd, maar geen winkel te bekennen met een redelijke keuze aan deze artikelen. Nu maar hopen dat ik op de boot een en ander kan krijgen. Jammer dat het zo laat bekend was. In midden- en noord Noorwegen had ik tal van gelegenheden gehad.

Camperreis Noorwegen: Kristiansand

Kristiansand is een mooi stadje met een heel compact centrum. Het is in opdracht van koning Kristian gebouwd en is dus niet organisch opgebouwd maar vertoont typisch de kenmerken van een tekentafel stad. Zo doet het stratenpatroon sterk denken aan dat van de meeste Amerikaanse steden. Straten die parallel aan elkaar lopen en dus een soort dambord vormen. Veel architectuur is nog overgebleven uit de tijd dat de stad opgebouwd is maar er is helaas ook veel lelijks tussendoor gebouwd. Het lot van elke stad lijkt het wel. Ik heb verder geen bezienswaardigheden meer bezocht in Kristiansand. Het vermogen om nog nieuwe indrukken op te nemen is bijna tot 0 gedaald.

Tenslotte dus naar de haven gereden om ruim op tijd in te checken. Dat gaat erg efficiënt. Maar vreemd genoeg wordt gesteld dat mijn camper te hoog is. Dat lijkt me vreemd zeg ik want ik ben met een vergelijkbare boot ook hier naar toe gekomen. Tja, dan toch maar meten. Een wonderschoon meisje komt met een primitieve meetstok en constateert dat de camper inderdaad te hoog is. ‘Moet het dak er dan van af?’ ‘Nee hoor als u de antenne inklapt is het probleem verholpen.’ Ofwel hoe je van een non-probleem een probleem kan maken. Helemaal als op de boot blijkt dat ik zeker nog een ruimte van ruim 50 cm boven de camper onbenut laat.

Na een rustige overtocht rond 23.00 uur in Hirtshals aangekomen. Ik wil nog een stuk door Denemarken reizen maar plotseling overvalt mij de vermoeidheid zodat ik in de buurt van Bjergby aan een stille weg een heel rustige parkeerplaats vind voor de overnachting. Het is weliswaar verboden in Denemarken maar ik heb niet het idee dat hier veel politie patrouilleert.

Delen met je netwerk?
(Visited 382 times, 1 visits today)