Camperreis Normandië dag 4: Van Phare d’Antifer naar Bayeux

Kustwandeling

De vierde dag van de camperreis Normandië begint met een lange wandeling langs de kust naar Étretat. Het is schitterend weer en de hele dag schijnt de zon. In de loop van de middag verlaten we de Phare d’Antifer in westelijke richting. We stoppen in het leuke stadje Honfleur en reizen vervolgens door naar Bayeux.

Kustwandeling naar Étretat

Als we ’s ochtends wakker worden schijnt de zon volop. We besluiten een kustwandeling te maken over het Sentier du Littoral. Het is een adembenemend mooie wandeling. De felle ochtendzon slaat harde slagschaduwen van ons op de rotsen. De wandeling gaat voor het grootste gedeelte langs de steile kust. Er zitten twee lastige stukken in het parcours: steil naar beneden en vervolgens steil omhoog. Anders dan in de echte berggebieden gaat het pad niet slingerend omhoog maar rechtuit berg op en berg af. Dat voel je in de kuiten en de longen.

Onderweg komen we een oudere Fransman tegen uit Étretat die zegt dat hij elke dag een wandeling van 10 km maakt bij weer en wind. Maar niet als de storm een grotere snelheid heeft dan 100 km/h. Hij begeleidt 3 hondjes met een korte snuit die hoorbaar moeite hebben met de ademhaling. Ook zij lopen elke dag het traject van 10 km.

De wandeling biedt veel afwisseling. Iedere bocht in het pad levert weer een nieuw fenomenaal uitzicht op. Irina is niet zo enthousiast over het feit dat het pad vlak langs de steile rotskust loopt. Ze denkt dat ik al in de oceaan stort als ik nog ruim een meter van de rand ben. Onderweg loopt Irina nog een trap van meer dan 100 treden af en op om aan de rand van de zee te komen. Ik kijk het maar aan in het besef dat er nog een paar steile trajecten volgen.

Als we bij de Falaise d’Étretat aankomen, die we gisteren in Étretat vanuit de andere kant gezien hebben, gebruiken we de meegenomen lunch en na een pauze gaan we de zelfde weg weer terug. Moe maar voldaan komen we bij de bus terug.

Honfleur

Na een rustpauze rijden we weer verder naar het westen. Voorbij de grote havenstad Le Havre, komen we aan bij het stadje Honfleur. Dat blijkt een heel mooi stadje te zijn. We gaan er een wandeling maken door het sfeervolle centrum en kopen verschillende cadeautjes voor familie en kennissen.

Daarna is het nog te vroeg om te gaan eten maar helaas ook te laat om het woonhuis van de componist Eric Satie nog te bezoeken dus rijden we nog wat kilometers naar het westen.

Bayeux

Voorbij Honfleur wordt het landschap van het binnenland aanzienlijk mooier dan de dagen daarvoor. Als we rond het spitsuur in Caen aankomen en door willen rijden naar Bayeux raken we in het drukke verkeer vast. Maar uiteindelijk komen we rond 21.00 uur in Bayeux aan. We wandelen wat door de leuke binnenstad op zoek naar een restaurant maar helaas alle restaurants zijn al ‘fini’. Er resteert nog een pizzeria. Dan maar pizza. Na het eten slaat de vermoeidheid toe en na wat omzwervingen kiezen we voor een overnachtingsplek op een parkeerplaats waar slechts één camper staat. We zijn al bijna in slaap gevallen voordat ons hoofd het kussen raakt.

Delen met je netwerk?
(Visited 1.142 times, 1 visits today)