Dag 34: Van Montemor-o-Novo naar Monsaraz

De stadjes van de Alentejo

Vandaag weer een stukje in oostelijke richting gereden. Eerste stop: het mooie stadje Evora. Vervolgens verder gereden tot in Monsaraz alwaar ik ook een mooie overnachtingsplek met groots uitzicht gevonden heb. (83 km).

Evora

Vanochtend vrij vroeg in de morgen vertrokken vanuit deze mooie plek midden in dit Montado landschap. Het is niet ver rijden naar Evora (klemtoon op de eerste lettergreep).

Evora is een ommuurde stad die stamt uit de middeleeuwen. De stad is belangrijk geworden na de middeleeuwen toen het een koninklijke residentie was. Eigenlijk is de stad al veel ouder want er staat een Romeinse tempel en er is een fraai aquaduct dat water ophaalt vanuit ver buiten de stadsmuren. Het oude stadsdeel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Alhoewel het stadje slechts 50.000 inwoners telt beschikt het sinds 1979 over een heuse universiteit en dat is aan de atmosfeer van het stadje te merken.

Ik loop wat door de sfeervolle binnenstad heen en kom daarbij langs de Templo Romano. Een nog redelijk gaaf restant van 14 van de oorspronkelijke 18 Korinthische zuilen is fier overeind gebleven. Ze zijn ontkomen aan de talloze bedreigingen en vernielingen van de stad. De truc? Men heeft er een slachthuis van gemaakt en de ruimte tussen de zuilen opgevuld met bakstenen zodat de zuilen niet opvielen. Toen het gevaar geweken was konden de tijdelijke muren weer geslecht worden en bleven de zuilen bewaard.

Kerken en kathedraal

Tegenover het Templo Romano staat het paleis van de gravin van Cadaval. Daartegenaan is een klooster gebouwd dat beschikt over een prachtige kruisgang en een volledig betegelde kerk.

De kathedraal mag er ook zijn. Het is de grootste middeleeuwse kathedraal in Portugal. Een mooie toegang met de 12 apostelen leidt tot een driebeukige kerk.

Het is een beetje een mengeling van stijlen door de toevoegingen die door de jaren heen plaatsgevonden hebben. De schilderijen die er hangen stammen uit veel recentere tijd. De torens lijken wel of ze niet bij de kerk behoren. Ze wijken erg af van de stijl van de kerk. Ik loop nog wat verder door dit mooie stadje, drink koffie en keer dan terug naar de camper.

Monsaraz

Vervolgens rijd ik door naar Monsaraz. De route gaat eerst nog een tijd door de Montado maar gaat geleidelijk over in een enorm groot wijngebied: de Alentejo. Ik ken deze wijn niet maar er is zo te zien veel animo voor. Er worden enorm veel nieuwe wijnstokken aangeplant.

Monsaraz is veel kleiner dan Evora. Maar in schoonheid doet er niet voor onder; het overtreft het eigenlijk. Er zijn geen bijzondere gebouwen te bekennen maar het dorp in zijn totaliteit is vrijwel volledig gaaf.

Het plaatsje is gelegen op een heuvel met uitzicht over de hele omgeving. Dat uitzicht is zo mooi dat ik besluit hier ook maar te overnachten. Ik ben dus redelijk vroeg klaar met reizen. Dan heb ik nog mooi de tijd om mijn blog bij te werken. Maar helaas Vodafone weigert mij toegang tot het netwerk. Suggestie: reset. Ammehoela nu doet het helemaal niets meer. Morgen maar verder uitzoeken.

De rest van de avond loop ik nog een keer door het mooie stadje dat vooral in de avond een aparte sfeer uitademt. Omdat ik op een heuvel sta met ruim uitzicht mag ik de kans niet voorbij laten gaan om bij heldere nacht de sterrenhemel te fotograferen. Kijken of het lukt.

Delen met je netwerk?
(Visited 95 times, 1 visits today)