Camperreis Spanje dag 81; van Abarzuza naar Gozolas

Concert Muruzabal

Wandeling Obanas en Concert Muruzabal

Het wordt vandaag op de 81e dag van de Camperreis Spanje de warmste dag van deze reis. Ik wil dus veel buiten doen. Ik begin de dag met een korte wandeling in de buurt van het klooster van Iranzu. Daarna rijd ik naar Obanas om een wat langere wandeling te maken. Halverwege word ik in Muruzabal verrast door een concert dat op het dorpsplein gegeven wordt door een blaasorkest van de muziekschool van Puente la Reina. Heel sfeervol! Daarna loop ik terug naar Obanos. Vandaar uit rijd ik naar Gozolas waar ik aan de rand van het dorp mijn overnachtingsplek vind.

Korte wandeling nabij het klooster van Iranzu

Ik word vanochtend gewekt door het gekrijs van een pauw en de bellen van de koeien die rond het klooster grazen. Het is deze ochtend lang niet zo koud als de afgelopen weken. De weer-app geeft aan dat het vandaag zonnig zal zijn en wel 23 graden zal worden. Een ongekende luxe. Spanje wil in de nadagen van mijn reis toch nog een goede indruk maken voor wat betreft het weer. Zo kan het dus ook. Na het ontbijt maak ik een korte wandeling van ruim een uur in de omgeving van het klooster.

Wandelweg nabij Klooster van Iranzu

 

Wandeling nabij Obanos

Daarna rijd ik door naar Obanos. Er is vrijwel geen wijnbouw meer te zien maar daarvoor in de plaats komen uitgestrekte aspergevelden. Niet het mooiste wat je je kunt voorstellen wanneer al die bedden afgedekt zijn met zwart plastic.

Vanuit Obanos maak ik een wandeling van ongeveer 11 kilometer. De omgeving wordt hier ook grotendeels gedomineerd door aspergevelden en overige landbouwproductie. Het is zeker niet de mooiste wandeling die ik deze reis gemaakt heb. Maar het weer is prima en dat compenseert dan weer. Bovendien zijn de dorpen waar ik doorheen loop vaak heel mooi. Ik sta er nog steeds verbaasd over dat de schijnbaar minkukeligste dorpen vrijwel altijd weer over enkele mooie oude gebouwen beschikken die vaak heel mooi gerestaureerd zijn.

Kapel van Eunate

Tijdens de wandeling kom ik langs de kapel van Eunate. Hij staat temidden van uitgestrekte korenvelden. Veel simpeler kan een kapel niet zijn. Een langwerpig gebouw met witte muren en slechts enkele kleine ramen. Het is onbekend wat de functie van deze kapel was maar onlangs heeft men ontdekt dat er graven waren en dat enkele van die graven van pelgrims waren.

Concert van de Banda de la Escuela Municipal de Musica de Puente la Reina

Dan kom ik in Muruzabal aan. Ook weer zo’n pretentieloos dorp maar toch fors bedeeld met een paar mooie gebouwen. Als ik op het dorpspleintje aankom zie ik dat er net een blaaskapel zich aan het installeren is voor een openluchtconcert. Het blijkt de Banda de la Escuela Municipal de Musica de Puente la Reina te zijn die onder leiding staat van Joaquin Chasco Sanchez. Ik neem aan dat deze band uitgenodigd is door de Sociedad Muruzabal want vlak voor het verenigingslokaal vindt het concert plaats. Het publiek neemt plaats onder twee bomen die door het geringe gebladerte nog niet veel schaduw opleveren. Een gedeelte van het publiek gaat zitten op het terras van de Sociedad.

Er worden 10 korte stukken uitgevoerd. Het programma heeft een sterk Nederlands accent. Vijf van de tien stukken zijn gecomponeerd of gearrangeerd door Nederlanders. Ik ken de namen niet (Henk Hogestein, Eric Osterling, Jacob de Haan, Wim Laseroms en Kees Vlak) maar ik heb wel gehoord dat in de mondiale HaFa-wereld Nederlanders een grote rol spelen. Het programma is opgebouwd uit deels Spaanse muziek o.a. een mooie pasodoble en een medley van Latijns Amerikaanse muziek maar ook de internationale muziekscene komt aan bod met een medley van de Beatles en een selectie uit de muziek van Mary Poppins.

Banda de la Escuela Municipal de Musica de Puente la Reina

De banda zal denk ik niet zo snel de eerste prijs voor Harmonie- en Fanfaremuziek winnen op landelijk niveau. Daarvoor is het verschil in niveau van de orkestleden nog te groot. Maar dat is ook niet belangrijk. Het gaat er om dat er met plezier gespeeld wordt. En er wordt geconcentreerd gespeeld. Natuurlijk valt er hier en daar een vel bladmuziek van de muziekstandaard en sommige moeilijke muziekpassages vliegen wel eens uit de bocht. Maar de solo’s worden bij voorbeeld overwegend goed gespeeld zoals die van de trombonist die uit het dorp zelf komt en voor eigen publiek laat horen wat hij kan.

Met enige gene staan de solisten na wat aandringen van de dirigent op om applaus in ontvangst te nemen. De dirigent doet er alles aan om het beste uit zijn orkest te halen en het wordt gewaardeerd door het publiek dat uit enkele tientallen mensen bestaat. Hier en daar wordt zelfs een begin met een dans gemaakt. Geconcentreerd geluisterd wordt er evenwel niet. Gesprekken gaan gewoon door en dat verlevendigt het karakter van dit concert alleen maar.

Door dit soort gebeurtenissen merk je dat je echt in Spanje bent waar nog veel gedaan wordt om sociale cohesie te bevorderen zoals dit soort concerten. Jammer dat in Nederland steeds maar bezuinigd wordt op muziekonderwijs. Het belang er van wordt sterk onderschat. Ik bedenk dat ik me gelukkig kan prijzen dat ik aan de rand van een dorp woon in het heuvelland waar de zondag niet zelden begint met klokgelui en een repetitie of uitvoering door de plaatselijke fanfare.

Als ik de wandeling voortzet en besef dat de reis zijn einde nadert, merk ik dat dit concert eigenlijk een soort melancholisch afscheid is van een land dat ik drie maanden geleden nog niet goed kende en nu een beetje, maar waar ik wel veel meer gevoel voor gekregen heb en waarvoor ik een warme plek in mijn hart heb ingeruimd.

Uitzicht vanaf overnachtingsplek Gozolas

Ik loop de wandeling uit en besluit dan om, ondanks het vroege uur, niet veel verder te rijden. Het is te warm geworden. Ik zoek liever een overnachtingsplek hier in de buurt want Pamplona, waar ik morgen naar toe wil, zal geen betere plek opleveren. Aan de rand van het dorp Gozolas vind ik mijn overnachtingsplek met uitzicht op de omringende heuvels. Ik ga buiten zitten want daar is het goed uit te houden en lees een paar uur. Daarna heb ik het gebruikelijke programma afgewerkt met nog steeds de melodie van die mooie pasodoble in mijn hoofd.

Delen met je netwerk?
(Visited 167 times, 1 visits today)