Camperreis Spanje dag 70; van Malpica naar Touro

Santiago de Compostella

Santiago de Compostella

Vandaag op de 70e dag van de Camperreis Spanje rijd ik naar Santiago de Compostella. In de middag bezoek ik de stad maar ik kan er niet geboeid door raken. Laat in de middag reis ik door op de route naar het oosten en vind een overnachtingsplek in een bosrijk gebied nabij het plaatsje Touro.

Vanochtend als ik wakker word is het dik bewolkt en regent het. De weer-app vertelt mij dat het meer landinwaarts beter is en dat komt goed uit omdat ik vandaag Santiago de Compostella wil bezoeken. Het is een rit van ongeveer 40 km door een gebied dat de reputatie van Galicië waar maakt: bosachtig.

In koester niet de illusie dat ik in de kleine stad makkelijk een parkeerplek zal vinden en dus zoek ik er een op waar ik tegelijkertijd water kan tanken en water kan lozen. Het blijkt een troosteloze parkeerplaats in een van de nieuwbouwwijken te zijn. Bovendien is er ook geen mogelijkheid om de waterhuishouding op orde te krijgen. Dit zal dus vandaag zeker geen overnachtingsplek worden. Het is wel gunstig dat op honderd meter afstand een bushalte is die mij rechtstreeks naar het centrum van Santiago zal brengen.

Gemeentehuis Santiago de Compostella

Ik stap in een volledig lege bus maar het aantal passagiers zal nog met 300 % toenemen. De buschauffeur is ontzettend aardig en raad waar ik naar toe wil. Bij de eindhalte schrijft hij het adres voor me op waar ik de bus terug moet nemen en legt me uitvoerig uit hoe ik in het hartje van het centrum kan komen.

Ik ben bijna 40 jaar geleden ook al eens in Santiago de Compostella geweest maar hoe ik ook mijn best doe, ik kan mij tijdens de stadswandeling er niets meer van herinneren. Dat is het voordeel van vergeten. Dan lijkt alles weer nieuw.

Stadswandeling Santiago de Compostella

De stad kan me niet echt bekoren ondanks de vaak mooie paleizen en kerken. Ik vind hem vrij sfeerloos en het is of de stad niet echt leeft. Het is een heel kleine stad die heel veel gebouwen in barok stijl heeft (ook niet mijn meest favoriete bouwstijl). De stad is voor een groot gedeelte georiënteerd op de pelgrims die er vaak honderden kilometers voor gelopen hebben om bij de kathedraal uit te komen. Zij zijn uiteraard wel enthousiast, zeker gezien hun niet geringe prestatie. Maar het is net of het toch een geïsoleerde groep in deze stad is. De markthal is nog wel aardig maar ook hier bruist het niet zoals ik dat bij markthallen in andere steden heb gezien.

Kathedraal Santiago de Compostella

Santiago is de hoofdstad van Galicië maar daar merk je ook niet zo veel van. Evenals dat je weinig merkt van de aanwezigheid van een relatief grote universiteit die gevestigd is op een grote campus maar buiten het centrum. Gisteren zat ik nog te twijfelen of ik Santiago zou bezoeken of A Coruña. A Coruña schijnt veel levendiger en van deze tijd te zijn. Wellicht de verkeerde keuze gemaakt.

De kathedraal

Ik bezoek uiteraard wel de barokke kathedraal die helemaal niet zo groot is voor een kathedraal. Hij wordt helaas net grondig verbouwd waardoor de barokke gevel niet geheel tot zijn recht komt. Voor Alex bezoek ik de kapel waar je kunt bidden voor goede studieresultaten. Ik denk echter dat Alex die ondersteuning niet echt nodig heeft. Hij redt het op zich zelf wel. Uiteraard moet er ook een foto gemaakt worden van het bekende grote wierookvat waarvan het zwaaitouw een paar jaar geleden gebroken is en waar nu een nieuw en dikker touw aan bevestigd is; veel te zwaar volgens de wierookzwaaiers.

Overnachtingsplek Touro

Daarna loop ik nog wat door de stad heen en keer dan met de bus terug naar de parkeerplaats. Het is inmiddels zonnig geworden. Ik rijd ongeveer 20 km in oostelijke richting door een mooi bos/landbouwgebied en kom tenslotte in Touro aan waar ik wel water kan tanken en lozen. Iets buiten Touro vind ik op een grasveld nabij een watervalletje in een mooi bosgebied mijn overnachtingsplaats. Het is inmiddels warm geworden en ik kan nog buiten zitten. Het ziet er naar uit dat het morgen voorlopig de laatste zonnige dag is. Morgen dus iets buiten doen. Vanavond werk ik het gebruikelijke standaard programma verder af.

Delen met je netwerk?
(Visited 186 times, 1 visits today)