Camperreis Spanje dag 65; van Ojos-Albos naar Cualedro

Op weg naar Salamanca

Avila

Het wordt vandaag, de 65e dag van de Camperreis Spanje, een onvoorziene lange reisdag. Ik ga eerst naar het mij wat tegenvallende Avila en wil daarna naar Salamanca. Maar de drukte en verkeerschaos aldaar doen me uiteindelijk besluiten om van dat laatste plan af te zien en door te reizen naar de buurt van Ourense waar ik 40 km daarvoor een mooie overnachtingsplek vind.

Vannacht slecht geslapen. Gisterenavond laat stak er een behoorlijke storm op en van kinds af aan ben ik daar altijd erg onrustig onder. De volgende morgen was de storm voor een groot gedeelte geluwd. Ik had me voorgenomen om vandaag eerst naar Avila te gaan en vervolgens Salamanca te bezoeken.

Ik ben nog geen 20 km van Avila verwijderd dus ik ben er in een kwartiertje. Het is makkelijk om vlak bij de muur rond de oude stad de auto te parkeren. Dan ga ik door een van de stadspoorten naar binnen en loop eerst een stuk in de richting van het westelijk deel van de oude stad. Dat valt een beetje tegen. Wat wel leuk is, is dat het een gewone werk/woonstad is en dat er gewoon autovervoer binnen de oude stad mogelijk is. Maar het nadeel is dat de bewoners ook hun woongerief willen hebben en dus hun huizen nieuw zijn gaan bouwen of zijn gaan renoveren. Het laat zich raden wat de gevolgen daarvan zijn als de bouwvoorschriften van een monumentale stad niet al te streng zijn.

De stadsmuren van Avila

 

De stadsmuren

Als ik bij de uiterste westpunt van de stad gekomen ben kan ik via de prachtig gerestaureerde stadsmuur weer naar het uiterste oosten teruglopen. Er wordt een wat onduidelijke uitleg gegeven met zo veel feiten dat je het allemaal gelijk weer vergeet. Bij de uiterste oostpunt kun je weer afdalen van de muur en sta je vrijwel gelijk op het plein waar de kathedraal van Avila staat.

Interieur kathedraal van Avila

 

De kathedraal

De kerk is waarschijnlijk in de 11e eeuw gebouwd en had naast geloofshuis ook de functie van een fort. Een gedeelte van de kerk maakt deel uit van de stadsmuur zoals je dat vaak in Frankrijk ziet. De kathedraal blijkt een van de eerste gotische kathedralen in Spanje te zijn maar er zijn ook Romaanse delen te herkennen. Het voorgedeelte van de kerk heeft een duidelijk gotisch karakter en is uit wit graniet opgetrokken, terwijl het achterste gedeelte meer te karakteriseren is als romaans. Door het roodachtige graniet maakt het een veel warmere en geborgen indruk. Bijzonder is bij deze kerk dat de kapellen niet heel groot zijn en afgesloten zijn door een hekwerk maar open verbonden zijn met de kerk. Achter het koor is een prachtig reliëf aangebracht met diverse scenes uit het leven van Jezus. Let op het chagrijn van Jozef. Hij lijkt niet zo blij met zijn nieuwgeboren zoon.

Daarna loop ik nog wat door de stad heen. Maar hij maakt op mij geen diepe indruk. Misschien ben ik inmiddels door al het moois wat ik gezien heb een beetje blasé geworden of wellicht is de slechte nachtrust de oorzaak van mijn minder enthousiaste oordeel.

Ik loop terug naar de bus en wil dan verder rijden naar Salamanca. Het is een heel saaie route. De route gaat door een heel licht glooiend landschap dat geheel uit landbouwgronden bestaat. Het land is kaal of groen van het gras en het opkomende zaaisel. Maar echt boeien kan het me niet. Dat gaat zo door tot ver voorbij Salamanca.

Ik stel me veel van Salamanca voor. Zeker omdat het de zelfbenoemde mooiste stad van Spanje zou zijn. Maar het zit niet mee vandaag. Er is ontzettend veel verkeer rond de stad, een aantal aanrijdingen die met de nodige emoties gepaard gaan, en het verkeer staat volkomen vast. De reddende ingreep van de politie maakt de situatie alleen maar erger. Na een uur houd ik het wel voor gezien en besluit ik Salamanca maar over te slaan. Ik rijd door verder naar het noordwesten want ik wil tenslotte bij de westkust van Castilië uitkomen (maar dat gaat vandaag zeker niet lukken).

Overnachtingsplaats bij Cualedro

Het traject voorbij Salamanca is even saai als het traject er voor. Maar uiteindelijk verandert het landschap in een heuvelgebied en laag gebergte. Rond 19.30 uur vind ik het genoeg voor vandaag. Ik ben gevorderd tot ongeveer 40 km vóór Ourense. Ik vind een mooie overnachtingsplek in Cualedro met een fraai uitzicht.

De dag eindigt zoals vrijwel alle dagen: koken, mailen, appen, post schrijven enz. Morgen hoop ik de westkust van Castilië te bereiken.

Delen met je netwerk?
(Visited 216 times, 1 visits today)