Camperreis Spanje dag 50; van Trujillanos naar Santa Marta de Magasca

Trojillo

Trujillo

Vandaag, op de 50e dag van de Camperreis Spanje, wil ik weer een stuk naar het noorden reizen en de autorit maken: The plains between Trujillo and Caceres. Ik vorder maar gering omdat ik langer in de vertrekstad Trujillo verblijf dan ik aanvankelijk gepland had. Daarom rijd ik maar ca. 50 km over de route en vind een prachtige overnachtingsplek aan de Santa Marta rivier.

Ik word vanochtend wakker met een stralend blauwe hemel en het zal de hele dag zo blijven ondanks dat minder gunstig weer voorspeld was. Als ik de deur van de camper opendoe zie ik op nog geen 10 meter afstand twee ooievaars voedsel oppikken. Ze kijken me zonder angst rustig aan maar besluiten toch met langzame vliegbewegingen de veilige hogere sferen op te zoeken.

Ik vertrek rond 9.00 uur vanaf de overnachtingsplek, maar niet nadat ik eerst het informatiecentrum (centro de interpretacion) van het Cornalvo park te hebben bezocht.

Dat overtrof mijn verwachtingen. In ongeveer 5 ruimtes wordt goede uitleg gegeven over het gebied, de biotopen, de middelen van bestaan en een uitleg over de ambachten. Bovendien wordt er in een ruimte ingegaan op de waterhuishouding die de Romeinen ontwikkeld hebben. Ieder die naar dit gebied gaat raad ik zeer aan om dit centrum te bezoeken.

Daarna wil ik meer naar het noorden rijden. Vanuit Trujillo wil ik een rit maken met meerdere stops om dingen te bekijken of wandelingen te maken (The plains between Trujillo and Caceres). Daartoe moet ik eerst naar Trujillo rijden. Dat doe ik via de snelweg naar Madrid. Geen lelijke route maar ook niet heel interessant.

Uitzicht op Trujillo

Ik kan de auto parkeren nabij de stierenvechtarena en moet dan ongeveer 1 km lopen naar het centrum van de stad. Ik dacht dat ik deze stad, die aanzienlijk kleiner is dan Merida, wel in een paar uurtjes kon bekijken. Maar wat een leuk stadje is het en wat veel bezienswaardigheden! Het is marktdag dus het is extra levendig in Trujillo. Als ik op het Plaza Mayor aankom word ik verrast door de schoonheid en de sfeer van het plein: mooie oude gebouwen (veel renaissancistische gebouwen) en veel terrasjes aan twee kanten van het plein.

Detail gemeentehuis Trujillo

Trujillo kent een lange geschiedenis dankzij de strategische ligging van het stadje. Er zijn bewijzen dat het al in de prehistorie en de pre-Romeinse periode een belangrijke rol speelde. Na de Romeinse tijd en de dominantie door de Visigothen namen de Moren het stadje in en bouwden er een groot fort. Na de overname door de Christenen kende de koning in 1430 stadsrechten toe aan Trujillo hetgeen leidde tot de vestiging van veel adellijke families in de stad. Ik heb er zeker vier belangrijke paleizen geteld.

Net als in Merida liggen de bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Eigenlijk nog dichter bij elkaar. Als je de wandeling naar de volgende bezienswaardigheid start moet je al gelijk weer afremmen want je bent er al.

Iglesia de San Martin Trujillo

Iglesia de San Martin

Ik begin bij de Iglesia de San Martin. Die ziet er aan de buitenkant indrukwekkend uit maar van binnen is hij niet heel erg bijzonder.

Beeld van Pizarro in Trojillo

Pizarro

Voor de kerk staat een beeld van Pizarro te paard. Onder leiding van Pizarro zijn veel Zuid-Amerikaanse landen ontdekt (o.a. Peru) in de tijd van de grote ontdekkingsreizen. Zijn woonhuis is nog toegankelijk voor bezoekers maar helaas was ik er gedurende de siësta en tijdens de siësta gaat alles gedurende twee uren op slot.

Palacio de San Carlos Trujillo

Palacio de los Duques de San Carlos

Naast de kerk staat het fraaie Palacio de los Duques de San Carlos. Ik weet niet veel van dit adellijk geslacht maar het schijnt een belangrijke familie in Spanje te zijn (geweest).

Inmiddels is het rond het middaguur en ik zie vele marktbezoekers neerzijgen op de terrassen en er wordt door jong en oud massaal bier besteld. Ik verbaas me daar over maar na een goede koffie doe ik er ook maar aan mee met overheerlijke viskroketten.

Interieur Iglesia de Santiago

 

Iglesia de Santiago

Daarna loop ik tweehonderd meter naar de Iglesia de Santiago. Een eenvoudige en renaissancistische kerk maar met een oude vloer met graven uit de 13e eeuw. Het uitzicht vanuit de toren over het stadje is magnifiek. Bijzonder is dat boven de sacristie een woonruimte was ingericht voor de koster.

Kasteel Trujillo

Iglesia de Santa Maria La Mayor

Weer 200 meter verderop is de ingang tot het Moorse fort te vinden. Het fort ligt uiteraard op de top van de heuvel en had min of meer dezelfde functie als het fort in Merida: dus stationering van Moorse troepen. Het fort had dus geen paleisfunctie. Daarna loop ik langs de lage stadsmuur naar de Iglesia de Santa Maria La Mayor. Maar siësta. Dus gesloten.

Wasplaats Trujillo

Tenslotte loop ik naar een sfeervol pleintje waar een grote cisterne is gebouwd.

Ik loop weer terug naar de auto. Het is inmiddels al weer 15.00 uur geworden. Ik besluit nog wel een begin te maken met het rijden van de route die ik me voorgenomen had. Het is weer een route waarin je de steppen en de dehesas in al zijn vormen kan tegenkomen. Ik begin behoorlijk verslingerd te raken aan deze landschappen en bezit inmiddels de vaardigheid om deze landschappen te ‘lezen’.

De rit begint met een landschap dat overheerst wordt door enorme granieten rotsen. Het is net of ze zo maar ergens op het land neergegooid zijn. Daartussen veel gras en veel voorjaarsbloemen en het ruikt er mierzoet naar die voorjaarsbloemen.

Huis, aquaduct en ooievaarsnesten

Verderop wordt het landschap vlakker en opener met weer die overdaad aan weidevogels. Ik zag er ooievaars en leeuweriken en nog vele andere die ik niet herkend heb. Aan de rechterkant van de weg staat een huis met wel 5 ooievaarsnesten op het dak en aan de andere kant van de weg eveneens een huis met vele nesten. Het bijzondere aan het huis aan de rechterkant van de weg is dat er een stuk van een Romeins aquaduct langs gaat.

Overnachtingsplaats langs Rio Santa Marta

 

Rio Santa Marta

Dan wordt het landschap weer heuvelachtiger en kom ik in een mooi dehasa landschap aan. Iets verderop kruis ik de Sint Marta rivier die ongeveer 5 meter onder de weg doorstroomt. Deze plek is fantastisch mooi en ik besluit niet verder te rijden maar hier te gaan overnachten. Het is inmiddels 16.30 uur geworden en ik heb dus nog tijd om langs de rivier in de C&G-stoel te gaan zitten kijken naar de voorbij vliegende vogels. Beneden bij de rivier ontdek ik verschillende schildpadden die in de zon op de rotsen zitten.

Er komt nog en stel langs dat heel dynamisch uit de auto springt en gelijk met de verrekijker de omgeving beginnen te scannen. Ze roepen om de paar minuten weer een Latijnse naam van een vogel of een bloemetje en alles wordt driftig in een schrift genoteerd. Ze zien veel meer dan ik. Het zijn Nederlanders en ze leggen mij uit hoe ze te werk gaan in dit voor hen magnifieke landschap. Ook mag ik even door hun verrekijker kijken en dat is wel even een verschil met de bescheiden kijker waar ik over beschik.

Rond 17.30 uur begint een merel een vogelconcert in te zetten. Maar hij staat er alleen voor. De andere vogels doen niet mee. Zo mooi als de merels zingen kunnen ze het toch niet. Uit chagrijn houdt de merel er dan maar mee op. Een half uur later beginnen de overige vogels toch weer te tjilpen, te piepen, te fluiten enz. Maar beledigd doet de merel nu niet mee. Als ik een merel was zou ik het ook niet doen. Ze zoeken het maar uit.

Rond 20.30 uur ga ik koken en eten en daarna uiteraard deze post voor de blog schrijven. Ik heb geen internet verbinding. Dus ik moet morgen maar in de bewoonde wereld de blog uploaden. Al met al ben ik zeer gelukkig met deze wonderschone dag. Ik maak me geen zorgen over de achterstand die ik inmiddels op deze reis heb opgel0pen. Als iets meer tijd vergt dan zij het zo. Dan laat ik het laatste geplande gedeelte van de reis wel vervallen.

Delen met je netwerk?
(Visited 243 times, 1 visits today)