Camperreis Spanje dag 21; van Malaga naar Sayalonga

Cami de las Cabras

Wandeling Cami de las Cabras

21e dag van de Camperreis Spanje brengt mij na een mooie rit langs de Middellandse Zee naar Frigiliana. Dat is een mooi Andalusisch dorp en omdat het de hele dag mooi weer is maak ik een korte wandeling in de buurt van dat dorp. Maar de wandeling die er uitzag of hij in 1,5 uur te lopen was heeft uiteindelijk 3,5 uur geduurd. Maar hij was prachtig. Daarna doorgereden naar Sayalonga waar ik een overnachtingsplek met een heel fraai uitzicht weet te vinden

Gisterennacht hield de feestmuziek nog flink wat uren aan maar tegen 24.00 uur hield het op. Gelukkig ging het weer regenen want anders was de kans groot geweest dat ik afkickverschijnselen zou gaan vertonen. De volgende dag rond 7.00 uur wakker geworden. Het belooft een stralende dag te worden.

Langs de zuidkust naar Frigiliana

Ik besluit om 35 km naar het oosten te reizen langs de kust om daar naar het dorp Frigiliana te gaan. De weg er heen is mooi. Heel anders dan de oostkust van Spanje. Hier geen hoge torenflats en hele wijken met vakantieappartementen. Nee, het toerisme schijnt hier in de hand gehouden te zijn. Ik passeer een paar mooie dorpjes en merk dat de projectontwikkelaars hier nog geen greep op die dorpen hebben gekregen. Veel huizen zijn in particulier eigendom en er zijn zelfs klein-nering-doenden die aan de straatkant hun winkel hebben en aan de achterkant, waar ze waarschijnlijk wonen, hebben ze een fraai uitzicht direct op de Middellandse Zee. Ik maak een stop om een half uurtje langs de zee te lopen.

In de buurt van Nerja ga ik weer van de  kust weg. Het is dan nog enkele kilometers naar Frigiliana. Frigiliana is een niet al te klein dorp maar staat bekend als een van de mooiste Andalusische dropen. Daar kan ik het wel mee eens zijn. De huizen van het dorp liggen blinkend wit tegen een berg aan. Het dorp is flink uitgebreid de laatste jaren maar de architectuur van de nieuwbouw is fraai aangepast aan die van het oude dorp. Toch ziet het er soms wel erg gelikt uit. Ik geef toch de voorkeur aan het eerder bezochte Capileira dat een veel oorspronkelijker uitstraling heeft

Cami de las Cabras

Ik had in Nederland al enkele wandelingen uitgezet en een daarvan bevindt zich nabij Frigiliana: de Cami de las Cabras. Ik neem eerst lunch en vertrek rond 12.30 uur. De wandeling gaat eerst een stuk steil naar beneden. En als ik zeg steil dan bedoel ik ook steil. Ik weet nog dat ik in Griekenland klaagde over de vaak steile paden maar ik neem al die klachten terug nu ik hier in Spanje zwaardere ervaringen heb opgedaan.

Cami de las Cabras

Het betreft geen uitgezette wandeling en je moet het dus zelf maar uitzoeken. Dan brengt de GPS toch uitkomst. Ik had de route al opgenomen in mijn GPS en iedere ca. 20 meter laat hij met een zachte ‘piep-piep’ horen dat ik op het goede pad zit. Als ik niets hoor dan moet ik even kijken waar ik misgelopen ben.

Beneden in het dal stroomt een rivier. Normaliter zou dat nu een droge rivierbedding moeten zijn. Maar door alle regenval van de afgelopen weken stroomt de rivier nog behoorlijk en er is geen brug. Dus dan maar van steen naar steen en van kiezelbank naar kiezelbank springend de rivier overgestoken. Met droge voeten. En ja als iets steil omlaag gaat dan gaat aan de andere kant het pad ook weer steil omhoog. Het loopt niet echt makkelijk. Maar de omgeving is mooi en vaak zie je tussen de heuvels door de Middellandse Zee. Aan de andere kant heb je een mooi uitzicht op het dorp Frigiliana.

Vervolgens gaat het pad door een natuurgebied: Het Parque Natural Sierras de Tejeda Almijara. Het aanvankelijk brede pad wordt gelukkig minder steil maar tegelijkertijd wordt het ook smaller en smaller. Verderop zie ik een imker bezig met het uitzetten van zijn bijenkisten midden op het pad. Hij roept me dat het beter is om een omweg te maken en dat doe ik dan maar want ik hoor de bijen vervaarlijk zoemen vanaf een afstand.

Het pad wordt smaller en smaller totdat het gewoon een goot is die het overtollige water afvoert. Het gaat nu weer steil naar beneden terug naar de rivier. Als ik beneden ben steek ik de droge rivier over. Ik opgelucht. Maar iets verderop blijkt het een dode rivierarm te zijn. De echte rivier stroomt flink naar beneden met diverse watervalletjes. Hij gaat door een smalle kloof heen.

Normaal gesproken kun je door de droge rivierbedding lopen maar dat lukt niet in dit geval. Ik moet gedurende ongeveer één kilometer van steen naar steen springen en soms een paar meter over een kiezelbank lopen. De Nordic walkingsticks van Irina bewijzen nu hun nut. Het gaat allemaal goed. Tot de bijna laatste kei waar ik vanaf glijd en dus staan mijn schoenen onder water. Dan gaat er tenslotte weer een pad steil omhoog naar het dorp en daar kom ik ongeveer 3,5 uur na de start aan. Dat is natuurlijk heel lang voor 6 à 7 km. Maar de steile paden breken mij op en het uiterst smalle pad aan het einde en het lopen door de rivier zorgen er voor dat je niet echt tempo kunt maken.

Frigiliana

Naar Torox en Anillas Albaida

In Frigiliana loop ik nog even door het mooie dorp heen en dan keer ik terug naar de camper. Na een uurtje rust en wat eten, besluit ik ca. 25 km verder te reizen via Torrox naar Canillas Albaida. Het is een bijzonder mooie maar bochtige weg door het eerder genoemde natuurpark. Helaas heb ik vrijwel geen foto’s kunnen maken want de Spanjaarden zijn niet gul met het aanleggen van parkeerplaatsen en uitzichtpunten. In Torox moet ik door het dorp heen. Maar de straten zijn er zo smal dat ik op een pleintje omkeer en terugrijd. Dan maar een omweg nemen.

Sayalonga

Nabij Sayalonga vind ik een mooie overnachtingsplek niet ver van de weg. Ik heb nog tijd om even buiten te zitten maar het wordt snel koud. Het valt me op dat de bewoners van deze streek wel heel individualistisch ingesteld zijn. Er zijn weinig dorpen maar de huizen zijn als sneeuwvlokken verspreid over het hele landschap.

Sayalonga

Rond 19.00 uur ga ik koken en eten en daarna de blog bijwerken. Morgen wil ik hier in de buurt een wandeling maken bij Fabrica de la Luz, als ik hem tenminste vinden kan en als hij bereikbaar is.

Delen met je netwerk?
(Visited 393 times, 1 visits today)