Camperreis Schotland dag 15: Van Daugh of Kinnermony naar Portgordon

Strathisla distillery

Speyside Cooperage en Strathisla Distillery

Op de 15e dag van de Camperreis Schotland bezoek ik eerst de Speyside Cooperage. In de middag ga ik naar de bijzonder mooie distillery Strathisla, de leverancier van de belangrijkste single malt whisky voor de blended Glenfiddich whisky. Alhoewel het bijna de hele dag geregend heeft is de lucht in de vroege avond fel blauw en kan ik nog een korte wandeling maken.

Vanochtend relatief laat wakker geworden. Na het ontbijt naar Craigellachie gereden om daar eerst de laatste blogs up te loaden en om vervolgens naar de Speyside Cooperage te rijden.

Speyside Cooperage

Een cooperage is een kuiperij waar de tonnen worden gemaakt voor de verschillende whisky-stokerijen. Eigenlijk moet ik zeggen dat ze hier niet nieuw gemaakt worden maar hier gereviseerd worden nadat ze ongeveer 5 jaar in gebruik zijn geweest. Een ton gaat ongeveer 60 jaar mee.

Speyside Cooperage

Er is een heel goede instructiefilm over de manier waarop de kuipen gemaakt worden waarna je naar een platform geleid wordt van waar uit je een goed zicht hebt op de werkvloer. Het is puur ambachtelijk werk en de kuipers krijgen een opleiding van 4 jaar voordat ze meester-kuiper zijn. Het is me niet duidelijk geworden waarom zo een opleiding 4 jaar moet duren maar daar zullen wel redenen voor zijn. In de regio is bij de jeugd veel belangstelling om kuiper te worden. Niet alleen om de goede verdiensten maar ook om de hang naar oude ambachtelijke beroepen. Er wordt ongelooflijk hard gewerkt en het lijkt me ook zwaar werk omdat er nogal wat lichamelijke kracht bij komt kijken. Bovendien is er een oorverdovend lawaai van hamerslagen en dergelijke. Het beroep wordt nog uitgeoefend met oude werkinstrumenten. Bijna niets gaat machinaal.

Dat is wel een groot verschil met de destilleerderijen waar van handwerk nauwelijks nog sprake is zoals ik ook later op de middag zal zien. Het hele productieproces is geautomatiseerd en wordt door hooguit 4 mensen aangestuurd. Bovendien bleek bij de twee destilleerderijen die ik bezocht heb dat het vochtig maken en weer laten drogen van de gerst met toevoeging van rook in de kenmerkende pagode-torens, inmiddels uitbesteed werk is. Het wordt niet meer zelf gedaan in de destilleerderijen.

Strathisla distillery

 

Strathisla distillery

Na de lunch wil ik de Strathisla distillery nog bezoeken. Het blijkt de oudste en ook de mooiste destilleerderij van Schotland te zijn. En daar is geen woord te veel over gezegd. De destilleerderij is prachtig gelegen en het interieur is niet minder mooi. Helaas mochten ook hier geen foto’s gemaakt worden. Strathisla maakt zelf een heel goede single malt whisky maar hun producten worden overwegend gebruikt in de blended Scotch whiskys van Glenfiddich.

De uitleg bij deze destilleerderij was veel duidelijker dan die van gisteren. Bovendien kreeg je 4 soorten whisky te proeven of konden de mensen die nog moesten rijden de proefglazen meenemen. De toegangsprijs was iets hoger dan elders maar dat was iedere extra pound waard.

Het werd mij duidelijk hoe het komt dat lange tijd opgeslagen whiskeys zo ontzettend duur zijn. Ieder jaar verdampt er (door het hout van het vat heen) ca. 2,5 % van de whiskey. Dat betekent dat een 100-liter vat na vele decennia opslag slechts nog maar 7 liter whiskey bevat.

Rond 17.00 uur is de rondgang afgelopen en als ik buiten kom is het heel helder weer met een aangename temperatuur van bijna 20 graden. Dat heb ik lang niet meer meegemaakt. Onderweg naar mijn overnachtingsplaats kom ik nog langs het bijzonder mooie stationnetje van Keith town. Het lijkt wel een scene uit een Brits kostuumdrama (behalve dan het reclamebord voor het ijs en de auto).

Treinstation Keith

Ik zoek niet al te lang naar een overnachtingsplaats die ik vind nabij Portgordon.

Uitzicht overnachtingsplaats Portgordon

In het bosgebied rond dit dorp maak ik in de vroege avond nog een korte wandeling. Daarna ga ik koken en de blog schrijven. Ik zal ook op basis van de veranderde weersverwachting mijn programma voor de laatste 1,5 week heroverwegen.

Delen met je netwerk?
(Visited 344 times, 1 visits today)