Camperreis Schotland; dag 11: Van Garvan naar Braemar

Blair Castle

Blair Castle en op weg naar Braemar

Ik heb gisteren besloten om de reis om te gooien. De weersvooruitzichten in het westen van Schotland zijn zo slecht dat ik vrees dat ik verdrink in de vele regen. Ik reis naar het oosten richting Braemar. Het is een mooie route met relatief lage heuvels en een gevarieerd landschap. Uiteindelijk kom ik bij Blair Castle uit. Ondanks het feit dat mijn verwachtingen niet zo hoog zijn blijkt het een bezoek meer dan waard. Daarna reis ik verder naar Braemar. Het landschap wordt nu ruwer. Hoge grazige heuvels met hier en daar weilanden en heidevelden. Ik raak geïmponeerd door dit rauwe landschap en besluit om er de nacht door te brengen ongeveer 10 km vóór Braemar.

De route omgegooid

Het heeft de hele nacht keihard geregend. Gisteren heb ik besloten om op basis van de weer-app van vanochtend te beslissen om in deze regio te blijven of de route van de reis om te gooien. Het wordt het laatste want de komende 7 dagen wordt er voor deze regio een en al regen voorspeld (tot 25 mm per dag). Nog geen 75 km naar het oosten blijken de weervoorspellingen heel anders te zijn. Veel minder regen en zelfs af en toe zon in de middag. Ik kan het me nauwelijks voorstellen dat op zo een korte afstand zo veel verschillen kunnen optreden.

Overnachtingsplaats Garvan

In de ochtend word ik wakker gemaakt door een sterk schommelende bus. Het waait niet zo hard dus het voelt een beetje vreemd. Als ik buiten ga kijken staan er twee enorme koeien hun huid te krabben tegen de achterhoeken van de camper. Alsof ze iets misdadigs gedaan hebben rennen ze weg zodra ze mij zien. Ze hadden wat mij betreft best nog wel even door mogen gaan.

Na het ontbijt rijd ik rond 9.00 uur weg van de overnachtingsplek. Ik moet ongeveer 150 km rijden om de 75 km lange hemelsbrede afstand te overbruggen. De route gaat eerst door een natuurgebied: de uitlopers van de Cairngorm. Het is veel minder bergachtig dan rond Fort William. Het is erg stil op de weg.

Bagpiper Blair Castle

Blair Castle

Rond 11.30 uur kom ik in Blair Atholl aan waar het Blair Castle gevestigd is. In de beschrijving staat dat het een voortdurend verbouwd kasteel is dat momenteel geheel in het wit opgetrokken is. Het trekt me niet gelijk aan maar ja, ik ben er nu toch eenmaal dus toch maar bezoeken. Ik word bij de ingang ontvangen door een doedelzakspeler en een aardige doortastende dame die niet achter het loket maar midden op de weg de kaarten staat te verkopen. Bovendien regelt ze het (weinige) verkeer dat er vanmorgen is.

Ze heeft het er maar moeilijk mee want door de camper wordt haar zicht op de weg belemmerd en er zijn twee onverlaten die met hun auto mijn camper passeren. De dame die toch vrij gezet is, holt er hard achteraan en roept voortdurend dat ze moeten stoppen. Ze spreekt ze bestraffend toe en verzoekt ze op deze smalle weg te keren en achter mij aan te sluiten.

Dan keert ze wandelend naar mij terug om het verkoopproces, buiten adem, voort te zetten. Eerst moet ik £ 13,00 betalen maar dan zegt ze dat ze niet onbeleefd wil zijn maar als ik boven de 60 ben dan mag ik voor £ 10,30 naar binnen. ‘Dat is dan weer een gratis koffie’ zegt ze terwijl zij mijn winst al aan het verspelen is. Vervolgens wenst ze me veel plezier op deze ‘lovely day’ (en inderdaad de zon is gaan schijnen) en dan loopt ze naar de andere kant van de wagen om het (niet aanwezige) verkeer te stoppen om mij een veilige kans te geven om naar de parkeerplaats te rijden.

Eetzaal Blair Castle

Ik  ga gelijk het kasteel binnen en wordt opnieuw ontvangen door een aardige grijze dame (vrijwel alle vrijwilligers zijn hier aardige grijze dames) die mij duidelijk uitlegt hoe ik het beste het kasteel kan bezoeken en wat ik niet allemaal voor moois te zien krijg. En inderdaad dat valt, tegen de verwachting in, niet tegen.

Het oudste onderdeel van het kasteel stamt uit het einde van de 13e eeuw en werd bewoond en wordt beheerd door de hertogen van Atholl. Het is een beetje trieste familiegeschiedenis waarover in alle openheid verslag wordt gedaan aan de hand van de stamboom. Reeds in de 14e eeuw bleek de eerste hertog, waarschijnlijk uit meerdere huwelijken, 19 (stief?)kinderen te hebben. Er was ook sprake van een zekere inteelt omdat de erfgenaam van de titel trouwde met zijn halfzuster. De generaties daarna werd de familie geplaagd door kinderloosheid waardoor de erfopvolging in de problemen kwam en er steeds meer zijtakken van de familie de hertogtitel erfden.

Uiteindelijk is de voorlaatste hertog een lid van een zijtak van de familie die in Zuid-Afrika woont. Niet zo lang geleden is de hertogtitel overgenomen door zijn zoon. Ondanks de grote afstand beheert hij het kasteel en de tradities die daar bij horen zoals het organiseren van de Blair Atholl Highlandgames.

Bijzonder is dat de huidige hertog er een privéleger van 100 man op na mag houden en op de dag van de Highlandgames marcheren die dapper op het voorterrein van het kasteel hetgeen natuurlijk een potsierlijke indruk maakt. Maar ja het is hier Brittannië, en die hebben niet zo veel moeite met potsierlijkheid. Overigens blijkt uit de rondgang door het kasteel dat de vroegere hertog goed bevriend was met Koningin Victoria die veel op bezoek kwam in Schotland. Zij stond toe dat de hertog er een privéleger er op na mocht houden.

Trappenhuis Blair Castle

Het bezoek is alleszins de moeite waard. Niet in de laatste plaats omdat het kasteel, anders dan bij andere adellijke families, tot niet zo lang geleden bewoond werd. Dat bracht met zich mee dat er tal van verbouwingen hebben plaatsgevonden. De meest spectaculaire was die uit de 16e eeuw toen het kasteel omgetoverd werd tot een kasteel in de ‘baronial style’, een stijl die voor zover ik weet alleen in Brittannië voorkomt.

Binnen is het niet anders. De kamers zijn door de tijd heen diverse keren qua interieur aangepast. De ene kamer heeft een rococo stijl de naastliggende kamer kent renaissance elementen en weer een andere kamer is in Queen Victoria stijl. Het is duidelijk dat dit kasteel bewoond werd en met de tijd meegegroeid is om het bewoonbaar te houden.

Tuinen Blair Castle

Tenslotte loop ik nog een uurtje rond over het domein. Opvallend daarbij is de Hercules Garden die onlangs weer in ere hersteld is als een Georgian Garden.

Overnachtinsplaats nabij Braemar

 

Op weg naar Braemar

Na het bezoek neem ik een late lunch en rijd ik door richting Braemar. Ook hier weer veel verschillende landschappen. Het laatste stuk maakt de meeste indruk op mij. De route gaat door een landschap dat eigenlijk alleen uit grazige heuvels bestaat met hier en daar wat weilanden en heidegebied. Het is een heel kaal landschap maar maakt daardoor veel indruk. Ik besluit dan ook om niet tot Braemar door te rijden maar in dit landschap te overnachten. Het is inmiddels heel zonnig weer geworden en de altijd wisselende kleuren tijdens de zonsondergang zijn fantastisch mooi.

En dan natuurlijk weer koken, eten en blog bijwerken. Vanavond zal ik een boek uitlezen dat ik van Irina heb gekregen: een keuze van de korte verhalen van Tsjechov. Ik had enkele van die verhalen al in mijn 20-er jaren gelezen maar toen maakten ze nog niet de indruk die ze nu op mij maken. Wat een fantastisch schrijver en psycholoog.

Delen met je netwerk?
(Visited 379 times, 1 visits today)