Camperreis Griekenland dag 14: Van Kiparissia naar Petalidi

Door Messenië

Op de 14e dag van de Camperreis Griekenland volg ik de ‘ronde van Messenië’ die mij o.a. bij ‘Nero’s Palace’ brengt en verschillende havenstadjes als Pilos en Koroni.

Gisteren nog lang buiten gezeten en naar de zee gekeken. Vanochtend relatief laat opgestaan. Omdat ik vlak aan zee langs een hard zandpad sta dat geen heuvels en dalen kent kan ik geen enkel excuus bedenken om mijn 5-km-run uit te stellen. Dus dan ook maar gedaan. Ging goed alleen spierpijn van de wandeling van gisteren. Bij bergwandelen gebruik je toch heel andere spiergroepen dan bij gewoon hardlopen.

Na deze ochtendgymnastiek ontbeten en op pad gegaan. Ik volg de ‘Ronde van Messenië’ zoals die beschreven is in de gids van Daniël Koster: Athene en de Poleponnesus. Ik weet dat ik elders op de blog mij kritisch uitgelaten heb over deze auteur (breedvoerig, mooischrijverij) maar ik moet toegeven dat de beschrijvingen heel informatief zijn en de routes heel mooi.

Het eerste gedeelte van de route leidt naar ‘Nestor’s Palace’. Daartoe rijd ik eerst door een door landbouw gedomineerde kuststrook. Veel watermeloenen liggen al blozend te wachten om geoogst te worden. Het is niet het boeiendste gedeelte van de reis. Maar voorbij Garagallani gaat de weg het binnenland in naar het dorp Chora waar Nestor’s Palace te vinden is. Ik tank eerst even benzine en kan daar tegelijkertijd mijn watertank en flessen drinkwater vullen. De pompbediende is erg aardig en wil me bij alle handelingen helpen, inclusief het schoonmaken van alle ramen. En dat was wel nodig.

Nestor’s Paleis

Ook het bezoek aan Nestor’s Palace is weer een indrukwekkende ervaring. Anders dan de eerdere ervaringen van vrienden van mij kun je nu niet meer zelf de site betreden maar het hele paleis is overkapt en op ongeveer 2 meter hoogte heeft men een soort zwevende wandelroute gecreëerd. Dat ontneemt je uiteraard de charme om er zelf doorheen te lopen en je er onderdeel van te voelen maar anderzijds biedt deze oplossing een veel betere indruk van het geheel.

Nestor was een van de grote personages uit de Myceense beschaving die deelgenomen heeft aan de oorlog tegen Troje. Hij leefde in de 13e eeuw voor Chr. en heeft Pilos en Mycene tot een van de bloeiendste centra van de Griekse wereld gemaakt. En dat is te zien aan dit paleis dat heel strategisch op een heuvel gelegen is. De overkapping van deze site is fenomenaal. Hij overkapt een heel groot oppervlak zonder dat er van storende pilaren sprake is.

Zoals gezegd krijg je door de zwevende wandelroute een heel goed beeld van het paleis ook al zijn enkel de fundamenten en stukken van de opbouw te zien. Het grondplan zit ook heel logisch in elkaar. Je komt binnen via een monumentale ingang op het centrale binnenplein. Daar kan men wachten en uitrusten en links van het binnenplein zijn de archiefkamers waar te nemen. Er zijn veel kleitabletten gevonden in het lineair-B schrift dat pas in de jaren 50 van de vorige eeuw ontcijferd is. De tabletten hadden veelal betrekking op handel en huishouding.

Als je toegelaten werd voor een audiëntie dan liep je via een vestibulum naar het centrale gebouw: de megaron. Daar zat de koning op een troon waarvan de basis nog goed te traceren is en in het midden was een grote cirkelvormige haard (ook nog goed herkenbaar) omgeven door 4 houten pilaren. Achter deze ruimte zijn opslagplaatsen voor allerlei soorten oliën en reukstoffen. De grote kruiken zijn nog te zien. Links waren de keukens en de ruimtes waar eetgerei werd opgeslagen. Want er werd in die tijd veel gefeest en er werden uitvoerige banketten verzorgd. Aan de rechtervoorkant is het woongedeelte van de vrouw van Nero te zien.

Markant is daarbij dat ze een eigen ruimte met eveneens een ronde haard had, natuurlijk veel kleiner dan de ruimte van Nero zelf. Heel apart is de badkamer waarvan het bad nog in tact is en waarnaast vaten te zien zijn waarin water en oliën bewaard werden. Aan de rechter buitenkant van het paleis waren tal van ruimtes voor het verrichten van ambachten. Het hele paleis bestond uit twee etages en vrijwel alle kamers waren uitbundig gedecoreerd. In 1190 voor Chr. is het paleis vernietigd. Het is niet duidelijk door wie dat gebeurd is. De vernietiging vond deels plaats door brand hetgeen het aardewerk en de tabletten heeft behouden. Er valt nog veel meer over te vertellen maar als ik thuis ben zal ik enkele links toevoegen die meer informatie geven.

Ik was al onder de indruk van het peil van de beschaving van ca. 500 v Chr. Maar daar is nu nog even 1.000 jaar bijgekomen. Verschil met onze middeleeuwen: 3.000 jaar. Bij de uitgang blader ik nog even door het gastenboek. Ik lees daar een heel enthousiaste reactie van een 11-jarig jongetje die aan het einde van zijn bericht schrijft dat hij nu ook archeoloog wil worden. Ja, als je bij een dergelijk project betrokken kunt zijn dan wil ik dat ook. Maar dat lukt niet meer in dit leven. Dan maar in een volgend leven.

Na het bezoek rijd ik een stukje verder door om de bus te parkeren in een olijfboomgaard om een lunch te maken van salade, tomaten en een fantastisch lekkere feta (niet zo zout als wij die in Nederland krijgen). In de gemakkelijke C&G-stoel zit ik nog zowat een uur na te genieten en verdiep me ook nog even in het irrigatiesysteem van een olijfboomgaard.

Pilos

De tocht gaat weer verder richting de kust door een landschap dat vrijwel alleen uit olijfboomgaarden bestaat. Uiteindelijk kom ik in Pilos aan. Een elegant havenstadje dat op het centrale plein zelfs een mondaine uitstraling heeft. Alhoewel het vandaag 32 graden zou worden is het vlak langs de kust goed uit te houden.

 

Koroni

Ik rijd verder via Methoni naar Koroni. De weg meandert het eerste gedeelte langs de kust, gaat dan het binnenland weer in en komt bij Koroni weer langs de zee. Koroni heeft een heel ander karakter dan Pilos. Het is een echt vissersdorp en maakt geheel geen mondaine indruk Maar het maakt een heel sfeervolle indruk. Na een fikse wandeling (men mag met trucks en campers het dorp niet in en terecht!) kom ik bij de haven aan. Die is idyllisch gelegen aan een mooie baai van waaruit je een mooi zicht hebt op het fort dat boven het dorp uitsteekt.

Op het plein aan de haven met de vele terrassen is niets en niemand te zien. Het is totaal uitgestorven. Maar wat een sfeer! Na een half uurtje rust wil ik weer terugkeren naar de camper maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik raak verdwaald in de uiterst smalle bochtige straatjes met vele trapjes zodat je je oriëntatie volkomen kwijt bent. Ik loop maar op goed geluk omhoog want ik had het idee dat ik  op het hoogste punt geparkeerd stond en inderdaad, tot mijn eigen verrassing, kom ik via een kronkelig straatje met een steile trap vlak bij de camper uit.

 

Petalidi

Ik rijd weer verder en ten noorden van Koroni rijd ik vlak langs de kust. Ik probeer daar een overnachtingsplaats te vinden maar dat lukt niet goed i.v.m. wel heel smalle wegen. Als ik in Petalidi aankom, een leuk havenplaatsje, informeer ik of ik in de haven mag staan en dat mag. Ik heb een magnifiek uitzicht op de zee. Ik heb nog tijd om ruim een uur aan het bijzonder schone zandstrand te zitten en te genieten van de ‘blauw Stunde’. En voor de rest weet je het: koken, eten, bellen, en blog bijhouden.

Delen met je netwerk?
(Visited 386 times, 1 visits today)