Camperreis Zuidoost Frankrijk: dag 13 Van Saint Gervais sur Roubiron naar Jambles

Cluny

Op dag 13 van de Camperreis Zuidoost Frankrijk rijd ik weer naar het noorden op weg naar huis. Het is een lang traject met een lange stop voor een bezoek aan de overweldigende abdij van Cluny. In de vroege avond rijd ik door naar mijn overnachtinsplaats in Jambles in de Bourgogne.

Rond 8.00 uur opgestaan en na ontbijt afscheid genomen met de gebruikelijke stroopwafels van Isabelle en Thierry Lanthelme. Als dank voor het meehelpen bij het afsnijden van de uitgebloeide irissen kreeg ik een doosje irisbollen mee met uitgebreide instructie hoe ik ze moest planten en hoe ik er voor moest zorgen. Vervolgens de terugreis begonnen. Omdat ik Cluny wilde bezoeken heb ik de reis in twee etappes opgedeeld.

De reis naar Cluny was niet heel erg mooi en ging voor een gedeelte langs de Rhône. In een van de steden langs de Rhône te maken gehad met een oververhitte Fransman. Ik wilde linksaf slaan en sorteerde te laat voor. Dus ik reed langzaam met clignoteur aan om van rijstrook te veranderen en me langzaam een plaats te veroveren op de voorziene rijstrook. Dat nam deze man niet. Luid toeterend en gesticulerend gaf hij aan mij er niet tussen te laten.

Het prettige van een zware auto als de camper is dat je de macht van het gewicht in handen hebt. Dus ik ben langzaam rijdend voor hem gaan invoegen. Voor het stoplicht stapte hij uit om luid bonzend op het raam aan te geven wat voor een sukkel ik was. Ik heb hem genegeerd en hij droop af. Van een andere chauffeur die twee rijbanen verder stond te gelijker hoogte van mij, gingen twee duimen lachend omhoog en een kreet dat het om een onvolwassen puber ging. Uiteindelijk in Cluny aangekomen.

De abdij van Cluny

Het stadje is leuk maar wel heel erg op het toerisme gericht. Dat viel wat tegen maar de grote verrassing was het bezoek aan de abdij zelf.

De abdij is opgericht in het jaar 910 door Berno die gelijk ook abt werd. Cluny volgde de Benedictijnse regels. In de eerste jaren was er sprake van een stevige religieuze en intellectuele groei. Zo sterk zelfs dat Cluny zijn eigen interpretatie van de regels van Benedictus volgde. Cluny werd zo machtig dat het een staat in de staat werd en toen het door mismanagement en door te weinig discipline bij de monniken aan conflicten bijna ten gronde ging hebben de wereldse en de geestelijke overheid ingegrepen om te redden wat er te redden viel. Helaas tevergeefs.

Als uiting van de macht werd er een gigantische kerk gebouwd in drie fasen. Deze moet aanzienlijk groter zijn geweest dan het Vaticaan en de archeologen en kerkhistorici stellen dat het de grootste kerk ooit was. Hij is in drie fases tot stand gekomen en bestond o.a. uit een gigantisch middenschip met daarnaast dubbele zijbeuken gekruist door dubbele transepten die alle weer grote kapellen kenden. Tijdens en na de Franse revolutie is de kerk voor het grootste gedeelte gesloopt, men had bouwmateriaal nodig, zodat er nu slechts een heel klein gedeelte is overgebleven (ca. 5 %). Maar dat restant is al zo overweldigend dat je je nauwelijks kunt voorstellen hoe de gehele kerk er uit moet hebben gezien. Al met al een heel indrukwekkend bezoek met een overigens uitstekende audio-tour. Door een misverstand kwam ik er achteraf achter dat ik geen entree heb betaald. Maar er werd ook niet gecontroleerd.

Camperreis Frankrijk: Jambles Camperreis Frankrijk: Jambles

Jambles

Na dit indrukwekkende bezoek doorgereden naar de overnachtingsplaats: Jambles (Saône et Loire) in de Bourgogne. Deze laatste overnachtingsplaats is gelegen op het landgoed van Sylvie en Pascal Lemonde. Ze maken verschillende witte premier cru’s. Ik werd ontvangen door de dochter die in Parijs woont en voor een lang weekend bij haar ouders was. Ze bleek twee jaar in Nederland gewoond te hebben als werkneemster bij Citroën. Het gesprek werd gevoerd in het Nederlands (met charmant Frans accent van haar kant). Ook spraken we Frans (met minder charmant Nederlands accent van mijn kant). In het Engels bezondigden we ons beiden aan een vreemd accent. De parkeerplaats voor de camper was mooi aangelegd in de nabijheid van een vijver en met uitzicht op de tuin en de wijngaarden. Relatief vroeg naar bed nadat ik een maaltijd had samengesteld uit de restjes die nog beschikbaar waren in de koelkast en kaas.

Delen met je netwerk?
(Visited 239 times, 1 visits today)