Camperreis Noorwegen dag 16: Van Grotli (Gamle Strynefjellsvegen) naar Balestrand (Esefjord)

Gamle Strynefjellsvegen en Esefjord

Dag 16 van de camperreis Noorwegen: Deze overnachtinsplek zal ik mijn leven lang blijven herinneren. In dichte mist naar het westen gereden waarna ik weer afdaal naar een laagvlakte en langzamerhand weer in de bewoonde wereld kom. Op de route bezoek ik o.a. de uizichtpunten Liholefossen en Gaularfjell. Daarna weer omlaag naar de Esefjord en het plaatsje Balestrand. Daar in de buurt vind ik de overnachtingsplaats aan de rand van de fjord.

Wat een indrukwekkende overnachtingsplek was dat. Ik zal er nog lang herinneringen aan bewaren. Ik heb eigenlijk nog geen land meegemaakt waar de natuur zich zo opdringt aan de mens. Indrukwekkend. Al vroeg weer op pad gegaan. Eerst nog 15 km over de Gamle Strynefjellsvegen gereden. De weg bleef indrukwekkend. In het hoge gedeelte hing er een lage wolk zodat er van de beloofde uitzichten niet veel terecht kwam. Daarna via veel haarspeldbochten in een totaal ander landschap terecht gekomen. Het is een mooie groene vallei. Het water van het meer waar ik langs reed en later de Innvikfjorden hebben een groene kleur. Naar men zegt komt dat doordat de gletsjers allerlei gruis van de berg meenemen. Heel erg groen. Zelfs ik kan dat zien.

Daarna weer omhoog een pas over met mooi uitzicht over de Innvikfjord. Aan de andere kant van de pas kom ik in een heel groen gebied terecht. Veel groene grazige weilanden, relatief veel loofhout en een redelijk vlak terrein. Er zijn veel en grote boerderijen die het goed lijken te doen. Ook veel rivieren, stroomversnellingen en watervallen. De bloemenpracht in de bermen is weer indrukwekkend. Kortom het landschap dat je beschreven kreeg in de driedelige Zweedse dikke romans, zoals ‘En eeuwig zingen de bossen’ die in de jaren 50 en 60 heel populair waren.

Camperreis Noorwegen: Likholefossen

 

Likholefossen

Onderweg naar Balestrand, mijn eindpunt voor vandaag, nog veel mooie rustpunten gezien. Likholefossen is een waterval waaroverheen een prachtige stalen hangende brug is gebouwd. Het past weer perfect in de omgeving. En er is weer veel aandacht besteed aan alle details zoals rustbanken en informatieborden (architect: Nordplan). Dan is het wel een beetje lullig dat na deze brug er een houten pad volgt dat ik gedeeltelijk gelopen heb. Mooi bosgebied met eindeloos grote bosbessenvelden.

Camperreis Noorwegen: Gaularfjell

 

Gaularfjell

Een paar kilometer verderop zo mogelijk een nog mooier bouwsel: Gaularfjell. Het uitzicht hier is al adembenemend en de vormgeving van deze rustplaats verdient een prijs. Het zijn drie stijl omhoog lopende driehoeken die van een afstand op een abstracte vogel lijken. Je kunt er op klimmen om een nog beter uitzicht te hebben. Een van de driehoeken hangt vrijwel vrij boven de afgrond. De afwerking is perfect: de wijze waarop de zonnepanelen bevestigd zijn, het straatmeubilair, de wijze waarop de stalen kabels gespannen kunnen worden en zelfs het wildrooster is speciaal ontworpen. Architect: Code arkitektur. Ik verbaas me er nogmaals over dat er voor publieke gebouwen zoveel fantastische moderne architectuur bestaat maar dat je dat in de woningbouw niet terugziet. Sterker nog: zelfs nieuw gebouwde huizen leunen volledig op de traditionele huizenbouw (overigens ook mooi).

Camperreis Noorwegen: Esefjord

Esefjord en Balestrand

Langs een mooie weg langs de Esefjord tenslotte bij Balestrand aangekomen. Typisch een dorp dat van het toenemend toerisme de vruchten plukt. Dat wordt flink ondersteund door de plaatselijke VVV. De medewerkster aldaar geeft uitstekende informatie in een perfect Engels zodat je het idee krijgt dat je moet blijven om alles te zien. Daarna iets teruggereden en een mooie plek gevonden aan het Esefjord. Huishoudelijk werk gedaan: kleren wassen. Ik ben benieuwd hoe ik dat droog krijg maar dat zie ik morgen wel weer.

Evenals in het vorige bericht kon Google Maps geen route uitzetten. Waarschijnlijk vanwege de vele haarspeldbochten en de onverharde Gamle Strynefjellsvegen. Ook voorbij Likholefossen geeft Google Maps er de brui aan hoewel de weg daar weliswaar goed berijdbaar was maar voor een gedeelte erg bochtig was. Vandaar weer twee kaartjes.


Delen met je netwerk?
(Visited 1.089 times, 1 visits today)