Camperreis Zuidoost Frankrijk dag 8: Van Combloux naar Billième

La Grande Chartreuse

Op dag 8 van de Camperreis Zuidoost Frankrijk rijd ik eerst naar Voglans om daar een garage te bezoeken. Probleem niet verholpen maar ik kan doorrijden. Dan rijd ik naar het Museum van de Grande Chartreuse. Indrukwekkend! Aan het einde van de middag reis ik naar de overnachtingsplaats in Billième.

Rond 7.00 uur opgestaan en schoongemaakt en ontbeten. Om acht uur verscheen de eigenaresse van het bedrijf waar ik sta. Een vriendelijke vrouw die op mijn vraag antwoordde dat ze over 200 koeien beschikken voor melk- en vleesproducten. Ze runt het bedrijf met haar man en zwager. Zeer succesvol zo te zien. Ze gaf dan ook toe dat ze heel goed door de crisis heengekomen zijn. En ze toonde zo veel pretoogjes dat ik er van overtuigd ben dat ze inderdaad heeeeeeel goed door die crisis heengekomen zijn.

Ze was heel verguld met mijn standaardcadeautje: stroopwafels. Daarna naar het westen gereden naar Voglans waar volgens de website van Buerstner een dealer zat. Het eerste gedeelte van de route was schitterend. Ik moet terugkomen op mijn opmerkingen van gisteren en deze terugnemen. Heel veel dorpen zijn toch nog authentiek gebleven. Gelukkig. Combloux is inmiddels een bekende wintersportplaats geworden met alle gevolgen van dien: aankoop van huizen en verpesten van de omgeving. Nogmaals ik heb vele dorpen gezien die er nog prachtig uitzagen.

Voglans

Ik ben naar Voglans toe gereden in de hoop dat ze het probleem met de elektriciteit konden oplossen. Een ongelooflijk groot bedrijf dat gericht was op de verkoop en verhuur van campers maar ook een reparatieafdeling hadden; hier atelier genoemd. Toen ik mijn probleem uitlegde werd er moeilijk gekeken. Het hele schema van het ‘atelier’ zat vol. ‘Welk merk camper heeft u? Een Buerstner? Nooit van gehoord.’ ‘Maar u bent dealer.’ ‘Nee, dat is niet meer zo.’ ‘Kunt u mij niet helpen door een diagnose te stellen zonder reparatie?’ ‘Nee, dat gaat ook niet.’ Kortom de website beloofde een ongelooflijke service en je kon binnenkomen zonder afspraak maar de realiteit was tegenovergesteld. Dan maar een adapter gekocht zodat ik ten minste de apparatuur kan opladen.

 

Camperreis Frankrijk: Museum la Grande Chartreuse

 

La Grande Chartreuse

Daarna naar Saint Pierre de Chartreuse gereden. Daar is het eerste klooster van de Karthuizer orde gebouwd en het is nog steeds in gebruik. Ik wilde er naar toe omdat ik een paar jaar geleden de indrukwekkende documentaire Die Grosse Stille van Philip Grönig op tv heb gezien.

Je kunt het klooster niet bezoeken maar er is een paar honderd meter verwijderd een museum ingericht dat voorheen dienst deed als verpleeghuis voor oude en stervende paters en monniken. De tocht er naar toe maakte indruk. Je rijdt door een smalle kloof om uiteindelijk in een stil gedeelte aan te komen.

De oprichter en eerste prior van de orde (Bruno van Keulen) heeft het gebied gekregen van de bisschop van Keulen die veel voelde voor de ideeën van Bruno. Bruno was een geestelijke die hoog gestegen was in de hiërarchie van de rk-gemeenschap in Keulen. Maar hij miste het contemplatieve leven en stichtte dus rond het jaar 1000 deze orde. Het is een zeer sobere orde. De gedragscode die rond 1000 is geschreven is tot op heden 5 keer aangepast. Dat geeft te denken. Het museum was indrukwekkend! Je kreeg een goed idee van de innerlijke waarde van de orde, het dagelijks leven van de monniken en paters en de leefgewoonten en tradities. In meer dan 1000 jaar is er aan de essentie niet veel veranderd.

Camperreis Frankrijk: Parc naturel la Chartreuse

Billième

Diep onder de indruk ben ik teruggereden naar de andere kant van het dal alwaar een pleisterplek van France Passion was. Een mooi wijngoed van Yvonne en Guy Justin in Billième. Ik werd uitgenodigd voor een proeverij en ik kon het niet nalaten een doosje mee te nemen: Monthoux; dus één fles voor Gerard. Daarna gekookt en het verslag uitgewerkt. Ik weet nog niet wat ik morgen ga doen maar dat zoek ik morgen wel uit. Dit was in ieder geval weer een mooie dag (met uitzondering van de garage; pardon atelier; kaklui!!!).

Camperreis Frankrijk: Billième

Delen met je netwerk?
(Visited 272 times, 1 visits today)