Camperreis Provence dag 3: Van La Foret bij Surgy naar Ambert

Montpeyroux en Ambert

De 3e dag van de camperreis Provence. Eerst reis ik naar Montpeyroux. Van daaruit rijd ik naar Ambert alwaar ik bij de Moulin Richard de Bas een mooie overnachtingsplek vind.

Vanochtend rond 09.00 uur vertrokken. Het wordt een wat langere reisdag. Het eerste stuk gaat door een uitgestrekt landbouwgebied. De akkers zijn al voor een groot gedeelte omgeploegd en hier en daar is het winterzaaigoed al verspreid. Slechs de maïs staat nog gedeeltelijk overeind maar wordt ook al geoogst en de zeldzame zonnebloemvelden zijn geheel verdord en sommige velden zien er zelfs zwartgeblakerd uit. Het reizen in het voorjaar brengt een heel andere stemming met zich mee dan het reizen in het najaar. In mei stond alles in bloei en bomen waren aan het uitlopen. Alles heel verwachtingsvol. Nu lijkt het wel of de natuur er geen zin meer in heeft om haar mooie kanten te laten zien en wegzakt in lethargie. Het verwachtingsvolle maakt plaats voor melancholie.

Montpeyroux

De route is niet heel erg opwindend. Maar dat verandert voorbij Clairmont Ferrand: Het landschap wordt heuvelachtiger en er zijn meer bossen. Ik ga eerst naar Montpeyroux, een van de plus beaux villages de France. Het is er uitgestorven. Slechts 2 auto’s op de parkeerplaats en in het dorp ben ik niet meer dan 10 mensen tegengekomen. Vrijwel alle winkeltjes zijn gesloten.

Een kunstenaar werkt nog wel in zijn atelier, maar waarschijnlijk moe van de toeristen van de afgelopen maanden, maakt hij niet veel aanstalten om nog een klant naar binnen te loodsen. Ik ben niet erg gesteld op grote groepen toeristen maar dit is wel het andere uiterste. Het dorp is prachtig strategisch gelegen rond een donjon boven op een heuvel. De uitzichten zijn groots en de velden om het dorp liggen te verzengen in de zon. Het is vandaag meer dan 33 graden. Een, zo niet de laatste, hete dag van het seizoen.

Camperreis Frankrijk: Montpeyroux

 

Ambert

Na de wandeling door het mooie dorp keer ik terug naar de camper en rijd de laatste paar kilometers langs een prachtige weg naar Ambert, een druk en sfeervol stadje. Ik moet iets buiten het dorp zijn om mijn overnachtingsplaats te vinden: Moulin Richard de Bas. De watermolen ligt in een groot complex van gebouwen tegen een beboste heuvel aan. Ik weet niet welk gebouw precies de molen is.

Ik vraag aan een man die breder is dan lang, of dit de molen is. Ja dat klopt. ‘Mais, c’est fini pour aujourdhui’. Ik vraag of hij de eigenaar is, maar nee hij is een medewerker van de molen en zit uit te puffen van een hete dag hard werken. Ik vraag hem waar ik de overnachtingsplaats kan vinden. Hij legt het me uitgebreid wel twee keer uit en verzekert zich er van dat ik het begrepen heb. Ik moet een steile weg naar beneden rijden en kom dan bij de voet van de molen uit op een parkeerplaats in een bosgebied.

Er is geen camper te bekennen. Dat had de medewerker al gezegd en hij verwachtte niet dat er nog gasten zouden komen. Dat werd bewaarheid. Na de auto geparkeerd te hebben ben ik nog een poos buiten gaan zitten om te genieten van het uitzicht op de molen die steeds van kleur verandert door de ondergaande zon. Veel romantischer kan het niet worden. Ik verwacht ieder moment dat Franz Schubert bij mijn bus verschijnt om Die Schöne Müllerin aan te vangen. Dat gebeurt niet. Dan maar de CD opgezet.

Na het eten ben ik binnen gaan zitten want de nachten worden koud. Nog wat gelezen en rond 23.00 uur gaan slapen.

Delen met je netwerk?
(Visited 268 times, 1 visits today)