Camperreis Spanje dag 60; van Toril naar Hoyos del Espino

Monasterio de Yuste

Door La Vera naar Garganta de Olla en Monasterio de Yuste

Zoals voorspeld voor vandaag, de 60e dag van de Camperreis Spanje,  is het slecht weer. Dus een autorit door La Vera gemaakt. Onderweg bezoek ik het klooster van Yuste waar Karel V zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht en gestorven is. Daarna rijd ik door naar de Sierra de Gredos. Ik overnacht vlak buiten het dorp Hoyos del Espino met een uitzicht op de nog met sneeuw bedekte bergen.

Door La Vera

De weersverwachting komen weer uit. Als ik wakker wordt regent het zachtjes. Maar die regen zal de hele dag aanhouden en dat is toch te veel om buiten wat te ondernemen. Ik voel er ook niet voor om weer een dag passief te wachten op mooi weer. Dus ik besluit om een route te volgen door het laatste gebied dat ik wil bezoeken in de Extremadura: La Vera.

La Vera

De route gaat eerst over goede provinciale wegen maar na ongeveer 30 km moet ik een weg inslaan die door het berggedeelte van La Vera gaat. De weg gaat bochtig en steil omhoog. Helaas is er niet heel veel te zien van de omgeving omdat ik regelmatig door een wolk heen moet rijden. Maar wat ik wel zie is dat het een groot fruitgebied is. In tegenstelling tot elders in Spanje staan de fruitbomen niet steil tegen de bergwand aan maar zijn er ongelooflijk veel terrassen aangelegd waar de fruitbomen op staan. Het zijn voornamelijk kersenboomgaarden. Bij helder en zonnig weer moet het een fantastisch gezicht zijn met de bomen in bloei op alle hellingen want nu is het al mooi.

Als ik hoger de berg opga verdwijnen de boomgaarden langzamerhand en wordt de plaats overgenomen door mooie eikenbossen. Het is een waterrijk gebied want langs de weg zie ik regelmatig grote en kleine watervallen.

Straatje in Garganta de Olla

Garganta la Olla

Ik kom in Garganta la Olla aan. Dat blijkt een sfeervol stadje te zijn dat zich in de zomer op veel toeristen mag verheugen maar nu is het nog heel rustig. De architectuur is geheel anders van wat ik tot op heden in Spanje heb gezien. Het doet een beetje middeleeuws aan terwijl vrijwel alle huizen tussen 1650 en 1750 gebouwd zijn. Bijna bij alle huizen steekt de eerste verdieping over de begane grond uit waardoor de huizen in de toch al smalle straatjes heel dicht elkaar naderen. Boven de deuren zijn vaak teksten aangebracht door wie en wanneer het huis gebouwd is. Ik heb niet de indruk dat monumentenzorg erg streng is in dit stadje want er wordt flink geklust aan de huizen maar ik betwijfel of het allemaal in de oorspronkelijke staat hersteld wordt.

Monasterio de Yuste

Na brood te hebben gekocht reis ik ongeveer vijf kilometer door en na geluncht te hebben bezoek ik het klooster van Yuste. Het klooster is opgericht rond 1400 door de Hiëronymieten. Het is vooral bekend geworden door het verblijf van Karel V die er zijn laatste levensjaren doorbracht en er uiteindelijk gestorven is.

Het klooster omvat twee naast elkaar gelegen kloostergangen en bestaat uit twee verdiepingen. Daartegenaan is de eenvoudige kloosterkerk gebouwd. Aan de andere kant van de kerk is het verblijf van Karel V gebouwd. In het kloostergedeelte is de eenvoudige kerk te bewonderen die geen zijbeuken kent en een plat dak heeft. Ook is er een eenvoudige refter te zien met een preekstoel in de bekende Moors Spaanse stijl vanwaaruit tijdens de maaltijden voorgelezen werd.

Binnenplaats Monasterio de Yuste

Na zijn troonsafstand in 1556 wilde Karel V zijn laatste jaren als kluizenaar leven. Hij gaf de monniken opdracht om een eenvoudig verblijf te bouwen (eenvoudig in keizersogen). Er was een woongedeelte op de begane grond voor de zomer en een wintergedeelte op de eerste etage. Dat wintergedeelte is te bezoeken en bestaat uit een gang met aan weerszijden twee vertrekken. Aan de ene kant een voorkamer met een slaapkamer.

De slaapkamer grenst aan de kerk en Karel V heeft speciaal een bres in de muur laten maken waardoor hij vanuit zijn bed zicht had op het altaar, Aan de andere kant van de gang is een werkkamer/ontvangstkamer en een zit-eetkamer. Bijzonder is de stoel die speciaal voor hem gemaakt was om de pijn van zijn jichtaanvallen te verminderen. Bovendien staat er het bovenste gedeelte van de koets waarmee hij naar het klooster is gereisd. Beide kamers hebben een fraai uitzicht op de tuin en de omgeving.

Het huis is inderdaad voor een keizer eenvoudig. Maar Karel V heeft wel ca. 65 man personeel meegenomen (o.a. zijn privé bierbrouwer die uit België afkomstig was).

In de crypte is een ruimte gebouwd voor het stoffelijk overschot van de keizer. Maar toen hij kwam te overlijden in 1658 was die nog in aanbouw. Daarom is hij achter het koor van de kerk bijgezet. Voor kort, want enkele jaren later gelaste Philips II, zijn zoon, om het stoffelijk overschot over te brengen naar het Escorial.

Tijdens de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog is het klooster grotendeels verwoest. Vanaf 1950 zijn de herstelwerkzaamheden ter hand genomen.

Helaas was het niet toegestaan om foto’s te maken van de keizerlijke verblijven en daar werd door een mij hinderlijk achtervolgende suppoost streng op toegezien. Maar ik bleef haar vriendelijk toeknikken en daar wist ze duidelijk geen raad mee. Vanavond bleek in de gauwigheid dat er zelfs geen foto’s op internet van deze vertrekken aanwezig zijn.

Zicht op de Sierra de Gredos vanuit de overnachtingsplaats

 

Sierra de Gredos

Na dit bezoek reis ik verder door naar het oosten en verlaat ik de Extremadura. Ik rijd door een bergachtig gebied, de Sierra de Gredos, met toppen tot ca. 2.500 meter. Net buiten het dorp Hoyos del Espino vind ik een mooie mirador met uitzicht op de bergen om de nacht door te brengen. En zoals voorspeld: de lucht klaart op. Morgen rijd ik door naar Toledo.

Delen met je netwerk?
(Visited 332 times, 1 visits today)