Camperreis Griekenland dag 17: van Kakovoulia naar Kotronas

Naar het noorden van De Manie: Kontronas

De 17e dag van de Camperreis Griekenland begin ik met een wandeling van de overnachtingsplek naar de aan zee gelegen vuurtoren. Daarna ga ik via de oostelijke weg weer naar het noorden van De Manie.

Vanochtend werd ik rond 5.00 uur wakker. Met veel geraas viel er veel regen op het dak van de camper bovendien was er een behoorlijke wind, zo niet een stormpje want de camper stond te trillen op zijn wielen. Daarna weer ingeslapen om daarna weer om 7.00 uur wakker te worden. Ik besluit maar meteen op te staan omdat de weer-app voorspelt dat het tussen 8.00 uur en 12.00 uur droog en soms zelfs zonnig zal zijn. De temperatuur zal tot 18 graden stijgen hetgeen uiteraard een uitstekende temperatuur voor een wandeling is.

Wandeling naar Kaap Matapan

Om 8.00 uur op pad voor een relatief korte wandeling van de overnachtingsplek naar het uiterste zuiden van het schiereiland waar een vuurtoren staat. Na 12.00 uur, zo wordt voorspeld, zal het weer gaan regenen. Het is een ruig wandelgebied. De plaatsnaam Kakovoulia betekent ‘Land van boosaardige raadgevers’. Ik heb dan ook maar geen advies gevraagd over de aard van de wandeling. Het weerbericht blijkt te kloppen want als ik op pad ben is het helemaal droog en soms komt de zon zelfs te voorschijn. Gisteren schreef ik dat het landschap en de architectuur mij nogal op afstand hielden. Maar dat gevoel gaat tijdens de wandeling helemaal weg. Omgekeerd zelfs. Ik voel me er steeds meer mee verbonden.

De wandeling begint met een paar honderd meter moeilijk te belopen stenen maar daarna wordt het een makkelijk te belopen wandelpad om in de buurt van de vuurtoren weer in grove stenen over te gaan. Er zijn nog inhammen in de rotsen te zien die vroeger de basis waren voor rotswoningen. Na ongeveer 500 meter kom ik bij een ommuurd mozaïek dat nog in heel goede staat verkeert. Ook de fundamenten van wat eens een oud Grieks gebouw was zijn goed te onderscheiden. Het uitzicht tijdens de wandeling over de zee is fenomenaal. Er komen op verre afstand tal van vrachtschepen voorbij.

Na 1 uur lopen kom ik bij het uiterst zuidelijke punt van het schiereiland aan: Kaap Matapan. Daar staat een kleine vuurtoren, die tegenwoordig onbemand is, maar nog niet zo lang geleden bewoond was. De vuurtorenwachter had een magnifiek uitzicht over de baai en de zee en zijn, inmiddels afgesloten woning aan de basis van de vuurtoren, mocht er ook zijn.

Na van het uitzicht genoten te hebben keer ik weer op mijn schreden terug. Bij de overnachtingsplaats staat nog een vervallen gebouw dat naar men zegt vroeger als orakel dienst deed. Bovendien wordt beweerd dat het hier was dat Heracles de vijfkoppige hellehond Cerberus uit de onderwereld had gesleept. Erg zeker ben ik er niet van omdat men ter wille van het aantrekken van toeristen er niet veel moeite mee heeft om de geschiedenis een beetje aan te passen.

Op weg naar Kotronas

Vervolgens ga ik op pad om via de oostelijke route weer naar het noorden van De Manie te reizen. Van de westelijke route stelt men dat het de mooiste route langs de kust van Griekenland is maar ik geef zelf de voorkeur aan de veel minder bekende oostelijke route. Het is zeker in het begin een vrij lastig te rijden route: smalle steile wegen met veel haarspeldbochten die je soms pas na heen en weer manoeuvreren kunt nemen en dan slippen je wielen vaak ook nog weg op het losse grind aan de randen van de weg. Het is dus in meerdere opzichten een adembenemende route. De weg is nog stiller dan de westelijke route en ik moet dan ook regelmatig afremmen voor geiten en koeien.

 

Kotronas

Na de lunch met een prachtig uitzicht rijd ik nog een half uur door. Als ik rond 15.00 uur aankom in Kotronas, een vissersdorpje, besluit ik daar op de havendam mijn overnachtingsplek te zoeken. Ik wil nog wat kleren wassen maar door de weer beginnende regen lijkt mij dat toch niet zo een heel goed idee. Ik besluit wel te blijven omdat ik morgen een wat langere wandeling wil maken die vanuit Kotronas start. Het wordt morgen weer warmer: tot 22 graden dus vroeg starten met de wandeling verdient aanbeveling. Daarom de rest van de dag maar een beetje rondwandelen en lummelen. Ook wel weer eens fijn. Rond 23.00 uur gaan slapen na eerst nog vanuit bed lang naar het verlichte dorp aan de andere kant van de baai gekeken te hebben.


Delen met je netwerk?
(Visited 275 times, 1 visits today)