Camperreis Frankrijk dag 4: Van Ambert naar Alba la Romaine

Ardèche

De 4e dag van de camperreis Provence. In Ambert bezoek ik eerst de papierwatermolen Moulin Richard de Bas. Daarna reis ik via de Ardèche naar de overnachtingsplaats in Alba la Romaine waar ik al relatief vroeg aankom bij de Caveau des vins de l’Escoutay,

Vanochtend vroeg wakker geworden. Ik voel me niet heel erg lekker, een soort opkomend griepgevoel en een rommelende maag. Ik hoop dat de paracetamol werkt. Ontbeten en rond 09.30 uur naar boven gegaan om de Moulin Richard de Bas te bezoeken. Dat bezoek is een grote verrassing. Ik kan de dame aan de kassa die de rondleiding verzorgt nauwelijks volgen door de grote snelheid waarmee ze spreekt. Gelukkig voor mij is er al een kleine groep van ongeveer 10 mensen aanwezig waarvan enkelen geestelijk minder begaafd zijn. Dat heeft tot gevolg dat de rondleidster langzaam en in eenvoudige bewoordingen de rondleiding doet. Precies goed voor mij. Nu kan ik haar wel volgen.

Moulin Richard de Bas

Het eerste gedeelte van de tour bestaat uit een bezoek van het woonhuis. In de 17e eeuw werd de molen bewoond door een feodale grootgrondbezitter, die er toch opmerkelijk simpele woonideeën op nahield. Er is weliswaar een grote eenvoudige woonkamer maar in open verbinding daarmee is er een slaapkamer met wel drie bedsteden. Een voor de ouders met de baby, een voor de overige kinderen en een voor de knechten. Die laatste bedstede kon met deuren afgesloten worden.

Het tweede gedeelte bestaat uit een overzicht van de ontwikkeling van de schriftdragers: van kleitabletten, via papyrus en perkament naar papier. Tenslotte volgt dan nog het echte molengedeelte. De molen produceert papier op basis van linnen. Het hele proces is goed te volgen. Van het pletten van het linnen door een orgel van hamers dat door de watermolen wordt aangedreven, via het scheppen van het papier tot het droogproces. Er staat een gigantische pers waar met de kracht van vier man het meeste water uit het papier geperst wordt. De productie is niet meer dan 300 à 400 vel per dag. Daarna wordt het papier aan gespannen lijnen gedroogd op een droogzolder waar het flink tocht.

Al met al een excursie van een uur die zeer de moeite waard is. Wie in de buurt is moet dit niet overslaan.

Camperreis Frankrijk: Ardèche

Vervolgens op pad gegaan voor een korte route die toch veel tijd in beslag neemt. Hij gaat o.a. langs de Ardeche. De bergweg biedt fenomenale uitzichten. Ik wil nog een bezoek brengen aan Balazuc maar als ik op de parkeerplaats sta begint het hard te regenen. Ik besluit om het bezoek dan maar uit te stellen tot morgen en in de buurt een overnachtingsplaats te vinden. Dat blijkt een mooie plek te zijn bij de Caveau des vins de l’Escoutay.

Caveau des vins de l’Escoutay

Ik sta tussen de wijnvelden aan de ene kant en een rivier aan de andere kant waaraan de Caveau zijn naam heeft ontleend. Het wordt toch nog mooi weer zodat ik buiten kan zitten en achteraf op papier zet hoe ik gereden ben. Dat blijkt over de afgelopen twee dagen toch een lastige klus te zijn. Zeker gezien het feit dat ik een niet geheel recente kaart van Frankrijk heb uit de jaren ’70 en die ook nog eens een heel beperkte schaal heeft. Maar ik heb de routes kunnen reconstrueren.

Daarna gekookt en gegeten en de mails weggewerkt. Ik moest nog reageren op een vrij uitgebreid rapport van een van mijn collega’s. De internetverbinding is zodanig dat ik het document niet gedownload krijg op mijn computer of iPad. Dus dan maar lezen vanaf het kleine telefoonscherm. Een hel van een karwei. Maar het is klaar en ik heb mijn commentaar gemaild. De weersverwachting voor morgen is niet zo goed. Maar wellicht valt het mee. Voor vandaag was ook geen stralende dag beloofd en toch was het voor een gedeelte een heel zonnige dag.

Delen met je netwerk?
(Visited 211 times, 1 visits today)