Reisgegevens Noorwegen

Aard en reisdoel:

  • Camperreis naar Noorwegen (Kristiansand – Narvik v.v.)

Aantal kilometers:

Data:

  • 29 juni 2016 tot en met 29 juli 2016

Navigatiemiddelen:

  • TomTom met Kaart van Europa Camper en diverse downloads van diverse soorten adressen
  • ANWB wegenkaart Noorwegen Zweden, 1:800.000

Reisgidsen en websites:

Interne verwijzing:

Reistips:

  • Er gaan verschillende veerboten naar Noorwegen. Ik heb die genomen van Hirtshals (DK) naar Kristiansand van Fjordline. Je kunt op de overtocht korting krijgen door gratis lid te worden van Fjordline (10%) en voor campers kun je via NKC ook 10% korting krijgen. Ik weet alleen niet of je beide kortingen kunt stapelen.
  • Het rijden gaat makkelijk in Noorwegen. Er zijn vrijwel geen afwijkende regels. De doorgaande wegen bestaan meestal uit 2 rijstroken en heuvel op soms uit 3 rijstroken. Dat lijkt weinig, zeker voor de centrale verbindingsweg noord-zuid, maar het aanbod van verkeer is ook gering. Ik heb het een keer gemeten. Op een afstand van 10 km geen enkele tegenligger tegengekomen. In de buurt van de steden komen er in toenemende mate 4-baans wegen en soms 6-baanswegen. De toegestane snelheid is meestal 80 km per uur en dat rijdt erg rustgevend. Waar zitten wij ons in Nederland nou druk over te maken met een baanvak van enkele kilometers waar je 130 km per uur mag rijden. Bij het eerstvolgende stoplicht sta je toch weer naast elkaar.
  • Alle wegen zijn ruimschoots voorzien van parkeerplaatsen met picknickplaatsen, vuilnisbakken en vaak ook van schone toiletten (ze worden meerdere keren per dag schoongehouden).
  • De smallere wegen zijn vrijwel altijd voorzien van vluchthavens. Vaak ook gemarkeerd met een blauw bord met een M er op die je al op afstand kunt waarnemen en waar je dus van te voren rekening mee kunt houden.
  • Je mag vrij kamperen en camperen in Noorwegen. Er zijn desondanks heel veel campings. Ik kan daar niet veel over zeggen want ik ben geen groot liefhebber van campings en heb alle nachten een goede en vooral mooie overnachtingsplek gevonden in de vrije natuur.
  • Het aantal servicepunten voor campers (betaald en gratis) is groot en ze staan duidelijk aangegeven door het bekende icoontje.
  • Op veel wegen wordt voor kleine trajecten tol geheven. Dat zijn tijdelijke trajecten. Na een paar jaar worden ze weer vrijgegeven. De tarieven zijn alleszins redelijk. Je hoeft niet zoals in Frankrijk eerst een bank te overvallen alvorens je je op de péages begeeft. Het gaat allemaal erg makkelijk. Je hoeft namelijk niets te doen. Je wordt gefotografeerd en krijgt later de rekening toegestuurd.
  • De bewegwijzering is in het algemeen goed en duidelijk. Ook als je het Noors niet beheerst dan kun je toch vaak door de tekst hardop te lezen en het te vergelijken met Nederlands, Duits en Engels, er achter komen wat de woorden betekenen. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval: het plaatsje met de naam Slettenbak zegt niets over de aard van de inwoners.
  • Voor mijn reis heb ik gebruik gemaakt van mijn TomTom met de Europese kaarten voor campers, de downloads met adressen van de NKC en een goede overzichtskaart van Noorwegen van de ANWB. Deze combinatie heeft mij altijd direct naar de goede plekken geloodst.
  • Er zijn veel ferries in Noorwegen waar je wel budget voor moet uittrekken. Bij aankomst bij het veer altijd aansluiten in de file die nog niet vol is. Je wordt uiterst efficiënt naar binnen geloodst en bij aankomst er ook weer vanaf geloodst. Betalen doe je in de wachtrij of op de boot zelf.
  • Boodschappen doen is een dure aangelegenheid in Noorwegen. Bekende supermarktketens zijn Coöp en Spar. Het aanbod (met name in de provincie) is minder gevarieerd dan in Nederland en de winkels zien er minder luxe uit. Maar je kunt er alles krijgen dus je hoeft geen aardappels mee te nemen.
  • Benzine en diesel zijn min of meer even duur als in Nederland. In het zuiden is de brandstof gemiddeld goedkoper dan in het noorden. Wat opvalt, is dat de prijsverschillen binnen een stad of regio heel groot kunnen zijn. Ik ben verschillen van 30 NOK tegengekomen en dat scheelt op een tank toch gauw 15 Euro. Goed uitkijken dus en op tijd tanken.
  • Vrijwel iedereen spreekt Engels en goed ook; in ieder geval beter dan onze vermeende spreekvaardigheid van de oudere generatie, zeker de jonge generatie spreekt het perfect en doet dat graag.
  • Over parkeergelden hoef je geen zorgen te maken. Buiten de grote steden kennen ze dat verschijnsel (nog) niet.

 

Delen met je netwerk?
(Visited 1.605 times, 1 visits today)