Rijst- en noedelgerechten

Hoewel ik thuis vrijwel altijd met veel plezier de kook-taken op mij neem, wil ik er tijdens het reizen niet veel tijd aan spenderen. Daarom kies ik voor relatief eenvoudige recepten waarvoor de ingrediënten makkelijk te krijgen zijn of mee te nemen zijn.

Rijst- en noedelgerechten zijn vaak snel te bereiden. Enkele van de basissauzen en basiskruiden moeten wel meegenomen worden in verband met geringe beschikbaarheid in het buitenland. Hieronder volgen enkele recepten.


 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:
  • 2 kipfilets
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper (of gedroogde cayennepeper)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje zout en peper
  • 2 paprika’s
  • 150 ml kokosmelk
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 150 gr rijst
  • eventueel extra groente

Bereidingswijze:

  • Snijd de kip, ui, knoflook, rode peper en de paprika’s in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak kip rondom bruin. Voeg daarna de ui, knoflook, rode peper en paprika toe met de kruiden. Bak dit een minuut of 5 mee.
  • Daarna voeg je de tomatenblokjes en kokosmelk toe. Laat de saus nu minimaal 15 minuten pruttelen.
  • Ondertussen kook je de rijst en serveer je dip met de saus.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gram gehakt
  • 150 gram rijst
  • halve paprika
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • halve rode peper
  • 1,5 eetlepel tacokruiden
  • 400 gram tomatenblokjes
  • tortillachips
  • 100 gram mais
  • eventueel crème fraiche, chilipoederVoeg na circa 3 minuten het gehakt toe en bak het gehakt rul. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de mais toe.
  • Laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen en serveer de rijst met het sausje, wat tortillachips en eventueel wat crème fraiche.

Bereidingswijze:

  • Zet een pan water op voor het koken van de rijst en bereid de rijst volgens de bereidingswijze op het pakje. Snipper het uitje, snijd het teentje knoflook en de rode peper fijn en de paprika in blokjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak het uitje met de knoflook, de paprika, de rode peper en de kruiden aan.
  • Voeg na circa 3 minuten het gehakt toe en bak het gehakt rul. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de mais toe.
  • Laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen en serveer de rijst met het sausje, wat tortillachips en eventueel wat crème fraiche.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 400 gram woknoedels,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1 rode ui,
  • 1 gele paprika,
  • 150 gram peultjes,
  • 400 gram bieflappen,
  • 2 eetlepels olie,
  • 400 gram gesneden spitskool,
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahé),
  • 2 eetlepels droge sherry,
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus

Bereidingswijze:

  • kook de noedels beetgaar, giet ze af en spoel ze af met koud water
  • hak de knoflook fijn
  • snijd de ui in ringen
  • snijd de paprika in reepjes
  • haal de punten van de peultjes
  • snijd de bieflappen in reepjes
  • verhit de olie in de wok en roerbak de knoflook en ui 1 minuut
  • voeg de biefreepjes toe en bak ze 4 minuten mee
  • doe nu de paprikareepjes in de pan, dan de peultjes en tenslotte de spitskool
  • roerbak nog 2-3 minuten
  • voeg de noedels, gemberpoeder, sherry, biefreepjes en sojasaus toe en warm het gerecht goed

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gr rijst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • scheut ketjap manis
  • 1 rode peper (kun je evt. ook weglaten)
  • 2 tl nasi kruidenmix (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • 1 paprika
  • halve courgette
  • halve prei
  • halve aubergine
  • eventueel 1-2 eieren
  • satesaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • eventueel 200 gr. kipfilet

 Bereidingswijze:

  • Zet een pan water op en kook de rijst. Snijd alle groente fijn. Giet een scheutje olie in een pan en bak de groenten met de kruiden aan.
  • Maak ondertussen de satesaus. Je kunt zelf satesaus maken of kant-en-klare satesaus gebruiken.
  • Na ongeveer 5-6 minuten, als de groenten zacht zijn, voeg je de ketjap toe en meng je alles door elkaar. Vervolgens voeg je ook de gekookte rijst toe.
  • Wij vinden het lekker om een eitje toe te voegen aan de rijst. Ik schuif de rijst aan de kant en breek een ei boven de pan. Vervolgens meng ik het ei door elkaar en laat ik het een beetje stollen. Vervolgens meng ik het ei door de rijst en warm ik het geheel nog 1-2 minuutjes.
  • Voeg eventueel wat blokjes ham toe aan de nasi.
  • Serveer de nasi met de satesaus, kroepoek en gebakken uitjes.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 350 gr broccoli
  • 150 gr rijst
  • 1 kleine ui
  • 250 gr kipblokjes
  • snufje zout en peper
  • 1 portie teriyaki saus

Bereidingswijze:

  • Begin met het maken van de teriyaki saus. Je kunt eventueel ook een kant-en-klare teriyaki saus gebruiken.
  • Zet een pan water op en kook de rijst volgens de bereidingswijze op het pak.
  • Kook ook de broccoli ongeveer 8-10 minuten. Snipper de ui en breng de kipblokjes op smaak met zout en peper.
  • Giet een scheutje olie in een pan en bak de kipblokjes rondom bruin.
  • Voeg vervolgens de ui en broccoli toe. Bak de ui en broccoli ongeveer 2-3 minuten mee.
  • Voeg vervolgens de saus toe aan de kip,
  • Verwarm het geheel nog een minuutje en zet dan het vuur uit.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 200 gr gehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 blikje mais (160 gr)
  • 1 blikje kidneybonen (150 gr)
  • 1 paprika
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 1 kleine rode peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • halve tl komijn
  • snufje zout en peper
  • 300 gr rijst
Bereidingswijze:
  • Begin met het opzetten van een pan met water. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op het pak.
  • Snipper het uitje en snijd de paprika en rode peper in kleine stukjes.
  • Giet een scheutje olie in een pan en bak het gehakt rul.
  • Voeg daarna het uitje met de rode peper toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg na circa 2 minuten de stukjes paprika toe. Bak de paprika ongeveer 3-4 minuten mee.
  • Voeg dan de mais, kidneybonen, tomatenblokjes en de kruiden toe.
  • Laat het geheel 5-10 minuten pruttelen. Serveer de saus met rijst en smullen maar.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gr risottorijst
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • circa 600 ml groentebouillon
  • paar plakjes gerookte zalm
  • doperwtjes
  • Italiaanse kruiden
  • snufje zout en peper
  • verse bieslook
  • 25 gram boter

Bereidingswijze:

  • Zet een pan water met een bouillonblokje op en breng aan de kook.
  • Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
  • Doe de boter in een (wok)pan. Fruit de blokjes ui met de knoflook aan in de pan circa 2-3 minuten. Tip: als je van lekker pittig houdt kun je een vers Spaans pepertje toevoegen. Wanneer de uitjes glazig zijn, voeg je de rijst toe. Even goed mengen en bak de rijst ongeveer 1 minuut mee.
  • Voeg vervolgens een paar lepels bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Zorg dat het een beetje borrelt in de pan, zet eventueel het vuur wat hoger. Laat dit helemaal opnemen door de rijst voordat je dit weer herhaalt.
  • Herhaal dit ongeveer 20-25 minuten en blijf de hele tijd goed roeren.  Vergeet niet om heel regelmatig te roeren.
  • Snijd de gerookte zalm in stukjes, net zoals de verse bieslook.
  • Na ongeveer 15-20 minuten voeg je de doperwten toe en bak je deze mee.
  • Proef na ongeveer 20-25 minuten of de rijst gaar is. Zo niet, dan ga je nog even door met roeren en bouillon toevoegen. Zo wel, dan zorg je ervoor dat alle bouillon in de pan is opgenomen door de rijst en dan zet je vervolgens het vuur uit.
  • Breng het geheel op smaak met bieslook, gerookte zalm, snufje zout en peper en de Italiaanse kruiden. Eventueel kun je nog een beetje geraspte (Parmezaanse) kaas over de risotto met gerookte zalm strooien.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • circa 150-200 gr rijst
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 1 blikje tomatenpuree of circa 100 ml tomatensaus
  • 1 el basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 150 gr rundergehakt of kipfilet
  • Zet een pan met water op en kook de rijst volgens de bereidingswijze op het pak.
  • Snijd de prei, paprika, courgette, ui en knoflook in stukjes. Maak de prei goed schoon.
  • Giet een scheutje olie in een pan en fruit de ui met de knoflook aan. Voeg na 2 minuten het gehakt toe en bak dit rul.
  • Daarna voeg je de prei, courgette en paprika toe en bak je dit ongeveer 5-6 minuten mee.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree of tomatensaus toe. Als je tomatenpuree toevoegt kun je eventueel nog een beetje water toevoegen.
  • Voeg ook de kruiden toe en meng alles goed door elkaar. Voeg ook de gekookte rijst toe en meng alles door elkaar. Zet het vuur uit en verdeel over twee borden.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gr. pandanrijst
  • 200 ml. kokosmelk
  • 60 ml. kraanwater
  • 2 el. olie
  • 200 gr. runderreepjes
  • 350 gr. gebroken sperziebonen
  • 160 gr. Indonesische rendangsaus
Bereidingswijze:
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik in plaats van water 100 ml kokosmelk per persoon.
  • Voeg 30 ml water per persoon toe.
  • Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen en halveer de bonen.
  • Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak de runderreepjes op hoog vuur 3 min. bruin.
  • Schenk de saus erbij en laat het geheel op laag vuur nog 5 min. zachtjes doorkoken.
  • Kook de sperziebonen in een pan met ruim water met zout in 5 min. beetgaar.
  • Verdeel de kokosrijst over de borden en serveer met de rendang en de groenten.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 125 gr. eiermie
  • 2 el. zonnbloemolie
  • 250 gr. varkensreepjes
  • 2 rode pepers
  • 350 gr. gesneden prei
  • 3 el. ketjap manis
  • 125 gr. taugé
  • 75 gr. gezouten pinda’s
Bereidingswijze:
  • Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olie in een wok en bak hierin de varkensreepjes in ca. 3 min. rondom bruin.
  • Snijd het steeltje van de rode peper. Rol eventueel de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes.
  • Voeg de prei en de peper toe aan het vlees en roerbak het geheel ca. 7 min.
  • Schep de ketjap en de taugé erdoor en verwarm 1 min. mee.
  • Serveer met mie en bestrooi met de pinda’s.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 500 gr. speklapjes
  • 4 el. ketjap manis
  • 1 el. sambal
  • 1 runderbouillonblokje
  • 300 gr. snelkookrijst
  • 4 el. olie
  • 3 prei, gewassen en in dunne ringen
  • mespunt kurkuma

Bereidingswijze:

  • Leg de speklapjes in een schaal. Vermeng de ketjap met de sambal en bestrijk hiermee de speklapjes rondom. Laat staan tot verder gebruik.
  • Breng een pan met een liter water en het bouillonblokje aan de kook en kook hierin de rijst in 8 minuten gaar.
  • Giet af en laat in afgesloten pan staan.
  • Verwarm twee eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de speklapjes aan beide kanten op middelhoge stand mooi bruin.
  • Schenk het overtollig vet uit de pan, voeg een paar eetlepels water toe en laat de speklapjes in circa 5 minuten per kant op lage stand gaar stoven.
  • Verwarm de rest van de olie in een andere pan en roerbak de prei en kurkuma 5 minuten.
  • Voeg de rijst toe en roerbak nog een paar minuten mee.
  • Snijd de speklapjes in repen en serveer bij de gebakken rijst.
  • Variatie: Gebruik een zak voorgesneden roerbakgroenten in plaats van prei. Vervang de speklapjes door karbonades of kipfilet.

 


 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 200 g kipfilet
  • 150 g sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 kleine rode peper
  • 150 g rijst
  • 200 ml Conimex Kokosmelk
  • 1 pakje Conimex Thaise Groene Curry Paste
  • 1 el Conimex Wokolie
Bereidingswijze:
  • Snij de ui in halve ringen, halveer de sperziebonen. Snij de rode peper in kleine stukjes. Snij de kipfilet in blokjes.
  • Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Kook de sperziebonen ca. 5 min. voor.
  • Verhit 2 el wokolie in een wok en bak de kipfilet goudbruin. Voeg dan de ui toe en bak deze kort mee.
  • Zet het vuur laag en voeg de sperziebonen, rode peper, currypasta, kokosmelk en 50 ml water toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de curry 2-3 min. zachtjes doorkoken.
  • Serveer de curry met de gekookte rijst.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 300 g zilvervliesrijst
  • 500 g groene asperges
  • 3 el sojasaus
  • 2 tl honing
  • sap van 1 limoen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 400 g Blonde d’Aquitaine biefstuk, in reepjes
  • 1 bakje peultjes (150 gr.)
  • 4 el koriander, grofgehakt

Bereidingswijze:

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het houtige uiteinde van de asperges en snijd ze in schuine stukjes van 3 cm.
  • Meng voor de woksaus de sojasaus met de honing en het limoensap.
  • Verhit in een wok de olie. Bak de biefstukreepjes 1 minuut op hoog vuur. Schep het vlees uit de wok.
  • Bak de aspergestukjes 3 minuten al omscheppend op hoog vuur.
  • Voeg de peultjes toe en bak de groenten in nog 4 minuten knapperig gaar.
  • Schep de biefreepjes met de woksaus erdoor en bak nog 1 minuut. Voeg peper naar smaak toe.
  • Verdeel de rijst over 4 kommen. Schep de biefroerbak op de rijst en bestrooi met de koriander.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 200 gram rijst
  • 75 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 eetlepels wokolie
  • 400 gram oosterse wokgroenten
  • 1 baje Thaise rode currypasta
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 1 rode uit (fijngesneden)
  • 1 eetlepel koriander (gehakt)

Bereidingswijze:

  • Kook de rijst. Rooster de cashewnoten in een droge, hete koekenpan en houd apart.
  • Verhit de wokolie en roerbak hierin de groenten 3-4 minuten. Voeg de rode curry toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Giet de kokosmelk erbij, meng goed en breng al roerend aan de kook. Kook zachtjes 1 minuut.
  • Serveer de curry met de rijst en bestrooi met de rode ui, koriander en cashewnoten.

Bereidingstip:

  • Liever niet vega? Bak dan reepjes kipfilet, grote garnalen of blokjes stevige witvis zoals kabeljauw mee met de groenten.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 rode uit (in halve ringen)
  • 300 gram rijst
  • 250 milliliter kookroom
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 komkommers
  • 4 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 handje koriander (grof gehakt)

Bereidingswijze:

  • Breng het gehakt op smaak met de oregano, zout en peper. Rol er balletjes van ter grootte van een walnoot.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui circa 2 minuten. Voeg de gehaktballetjes toe en bak deze in circa 4 minuten rondom goudbruin.
  • Kook intussen de rijst. Voeg de kookroom en kerriepoeder toe aan de gehaktballetjes en laat nog 5 minuten pruttelen, tot de saus wat is ingedikt en de gehaktballetjes gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer intussen de komkommers. Verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommers in plakjes.
  • Meng in een kom de azijn met de suiker en een flinke snuf zout. Schep de komkommer erdoor.
  • Serveer de rijst met de kerrieballetjes en de komkommersalade. Bestrooi met de koriander.

 

Delen met je netwerk?
(Visited 1.063 times, 1 visits today)