Pastagerechten

Hoewel ik thuis vrijwel altijd met veel plezier de kook-taken op mij neem, wil ik er tijdens het reizen niet veel tijd aan spenderen. Daarom kies ik voor relatief eenvoudige recepten waarvoor de ingrediënten makkelijk te krijgen zijn of mee te nemen zijn.

Pastagerechten zijn voor mij verreweg favoriet op reis. Meestal eenvoudig en snel te maken, gezond en met een grote variëteit aan smaken. Bovendien zijn vrijwel alle benodigde producten vers en makkelijk te krijgen in Zuid Europa. Hieronder volgen enkele recepten.


 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gram pasta
  • 150 gram (gerookte) hamblokjes
  • 1 bosui
  • 200 ml creme fraiche
  • 1 eetlepel kruiden roomkaas
  • snufje peper
  • 70 gram doperwten

Bereidingswijze:

  • Zet een pan water op voor het koken van de pasta.
  • Kook de pasta volgens de bereidingswijze die op het pak van de pasta staat.
  • Snijd de bosui in ringen.
  • Giet een scheutje olie in een pan en bak het bosuitje aan.
  • Voeg na circa 1-2 minuten de hamblokjes toe en bak deze goudbruin in ongeveer 4 minuten.
  • Als de hamblokjes mooi bruin zijn geworden, voeg je de crème fraiche en de kruiden roomkaas toe.
  • Warm het geheel even op en voeg als laatste de doperwten en een snufje peper toe.
  • Nogmaals even opwarmen en na ongeveer 1 minuut is het klaar.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gram pasta
  • 1 bakje boursin cuisine (of andere roomkaas met kruiden)
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 zakje rucola
  • pijnboompitten
  • handje parmezaanse kaas (of andere kaas)
  • snufje peper
  • eventueel andere ingrediënten zoals bieslook, tomaat, courgette, hamblokjes en spekreepjes.

Bereidingswijze:

  • Zet een pan water op voor het koken van de pasta en kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is, giet je een scheutje olie in een pan en fruit je het uitje en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Tip: het is trouwens ook lekker om de pijnboompitten te roosteren in een pan zonder olie of boter.
  • Als het uitje is aangefruit, voeg je de kruidenkaas toe en laat je deze zachtjes smelten. Ondertussen is de pasta klaar en giet je deze af. Voeg ook de pasta toe aan de pan met de kruidenkaas. Meng alles goed door elkaar en serveer de pasta met de pijnboompitten, een beetje parmezaanse kaas, een snufje peper en eventueel wat fijngehakte bieslook.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 300 g fusilli
  • 150 g pancetta
  • 500 g groene asperges
  • 1  rode ui
  • 1 bosje basilicum
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 125 ml crème fraîche
  • olijfolie extra vierge
  • bakpapier
  • rasp

Bereidingswijze:

  • Kook de fusilli gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Verdeel de pancetta over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pancetta in de oven in circa 9 minuten krokant. Laat de pancetta afkoelen en snijd grof.
  • Breng een pan met water met een beetje zout aan de kook.
  • Verwijder de houtachtige uiteindes van de asperges. Snijd de asperges in schuine stukjes. Kook de asperges in circa 4 minuten beetgaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Pluk de basilicum en leg een paar blaadjes apart voor het serveren.
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Meng voor de saus de ui, de helft van de basilicum, Parmezaanse kaas en de crème fraîche. Breng op smaak met een beetje zout, versgemalen peper en een flinke scheut olijfolie extra vierge.
  • Meng de pancetta, asperges en de saus door de pasta.
  • Verdeel de fusilli met knisperende pancetta over borden en strooi de Parmezaanse kaas en de resterende basilicum eroverheen.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 300 g penne
  • 1  rode ui
  • 2  avocado’s
  • 1 krop Romeinse sla
  • 100 g feta
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 2  rijpe pomodori tomaten
  • 2 blikjes tonijn
  • 0.5 bosje oregano
  • 1  citroen
  • 20 ml rode wijnazijn
  • 60 ml olijfolie extra vierge

Bereidingswijze:

  • Kook de pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet af en spoel de pasta koud.
  • Pel en snijd de uien in halve ringen.
  • Halveer de avocado’s in de lengte, verwijder de pitten en haal met behulp van een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de avocado’s in blokjes.
  • Was en snijd de Romeinse sla in grove stukken.
  • Verbrokkel de feta.
  • Snijd de olijven in ringetjes.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Giet de tonijn af.
  • Ris en snijd de oregano fijn.
  • Halveer de citroen. Snijd een halve citroen in parten.Meng de uien, avocado’s, Romeinse sla, feta, olijven, tomaten, tonijn en penne door de dressing.
  • Verdeel de Griekse tonijnpastasalade over borden. Bestrooi met de resterende oregano en serveer de partjes citroen ernaast.
  • Meng in een kom de rode wijnazijn, de helft van de oregano en het sap van een halve citroen. Breng de dressing op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Schenk al roerend met een garde de olijfolie extra vierge erbij.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 1 blikje tonijn
  • 1  citroen
  • 1 el halvanaise
  • 1  rode ui
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 100 g zwarte olijven
  • 1  komkommer
  • 75 g rucola
  • olijfolie extra vierge
  • 2  meergranen stokbroden
  • 200 g fricandeau, dunne plakjes
  • 1 el kappertjes

Bereidingswijze:

  • Giet de tonijn af.
  • Halveer de citroen.
  • Pureer in het bakje van de staafmixer de tonijn, het sap van de halve citroen en de halvanaise tot een gladde tonijnmayonaise. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Halveer de cherrytomaten.
  • Snijd de olijven in ringetjes.
  • Snijd de komkommer in blokjes.
  • Meng in een kom de ui, cherrytomaten, olijven, komkommer, rucola, het sap van de resterende halve citroen en een scheutje olijfolie extra vierge. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Snijd het stokbrood in plakken.
  • Verdeel de salade over borden. Verdeel de fricandeau over de salade en lepel royaal de tonijnmayonaise eroverheen. Strooi de kappertjes eroverheen en serveer het stokbrood ernaast.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 200 g trostomaatjes
  • olijfolie om in te bakken
  • 250 g spaghetti
  • 400 g grote gepelde garnalen
  • 1  ui
  • 2  grote preien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1  rode peper
  • 1  citroen
  • olijfolie extra vierge
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 bosje basilicum

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Leg de tomaatjes in een ovenschaal. Bestrooi ze met een beetje zout, versgemalen peper en besprenkel met olijfolie. Pof de tomaatjes circa 15 minuten in de oven.
  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Pel de ui, snijd doormidden en vervolgens in kleine blokjes.
  • Pel de knoflook en snijd de knoflook en de peper fijn.
  • Snijd de prei in dunne ringen.
  • Verhit olijfolie in een pan en roerbak de garnalen circa 1 minuut.
  • Voeg de ui, knoflook, rode peper en prei toe, roerbak circa een halve minuut en voeg dan de pasta toe.
  • Halveer de citroen en besprenkel de garnalen met het sap en extra olijfolie. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen.
  • Verdeel de pasta met garnalen over borden en leg de tomaatjes erop. Rasp de Parmezaanse kaas erover en garneer met basilicum.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 300 g pipe rigate
  • 2  preien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2  rode uien
  • 20 g boter
  • 30 g bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 300 ml melk
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 bos bladpeterselie

Bereidingswijze:

  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Halveer de preien in de lengte, was de preien en snijd ze in gelijke halve ringen. Kook de preien in circa 4 minuten beetgaar. Giet af.
  • Pel en snipper de uien.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm de boter in een brede pan en fruit de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de bloem toe en gaar de bloem in circa 2 minuten. Schenk de witte wijn erbij en kook circa 1 minuut. Schenk de melk erbij en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Breng het geheel aan de kook en kook in circa 5 minuten tot een dikke saus.
  • Snijd de zongedroogde tomaten fijn.
  • Snijd de olijven in ringetjes en voeg ze met de zongedroogde tomaten toe aan de saus. Meng de prei en de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Meng de pasta en twee derde van de peterselie door de saus.
  • Verdeel de romige prei-pasta over borden en strooi de resterende peterselie eroverheen.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • olijfolie
  • 4  biefstukken
  • 200 g gorgonzola
  • 300 g spaghetti
  • 1  ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 10  gedroogde tomaten
  • 50 g pijnboompitjes
  • 1 bosje basilicum
  • 50 g Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

  • Steek de kolen van de barbecue aan en laat de barbecue goed heet worden. (Je kunt de biefstukken ook gewoon bakken of grillen)
  • Bestrooi de biefstukken met een beetje zout en versgemalen peper en gril ze in circa 4 minuten om en om goudbruin. Snijd de gorgonzola in plakken. Haal de biefstukken van de barbecue, leg ze op een bord en verdeel de gorgonzola erover. Dek af met aluminiumfolie.
  • Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de pijnboompitjes en de tomaten toe en roer door elkaar tot de pijnboompitjes goudbruin geworden zijn. Roer de pasta erdoor en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de pasta over borden. Pluk de basilicum en strooi de blaadjes over de pasta. Rasp de Parmezaanse kaas erboven en verdeel de biefstukken met gorgonzola erover.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 250 g pancetta of spek
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 4  eieren
  • 100 ml slagroom
  • 500 g spaghetti

Bereidingswijze:

  • Snijd de pancetta in kleine reepjes. Bak de pancetta in circa 6 minuten krokant en zet daarna het vuur uit. Rasp de Parmezaanse kaas. Splits de eieren en meng de dooiers met de slagroom, de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en zwarte peper. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht. Schep de pasta terug in de pan met een kop kookvocht en de krokant gebakken pancetta. Voeg het eimengsel toe en blijf goed roeren. Na circa 1 minuut zullen de eidooiers iets stollen.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • olijfolie om in te bakken
  • 8  tomaten
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 300 g volkoren fusilli
  • 1  courgette
  • 75 g pijnboompitjes
  • 5 takjes basilicum
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 el pesto

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  • Halveer de tomaten. Leg de tomaten, met de snijkant naar boven, in de ovenschaal. Besprenkel de tomaten met olijfolie en balsamicoazijn en bestrooi met een beetje peper.
  • Ris de tijm en strooi over de tomaten. Pel en hak de knoflook fijn en strooi over de tomaten.
  • Verbrokkel de geitenkaas over de tomaten.
  • Bak de tomaten in de oven in circa 8 minuten zacht.
  • Kook de fusilli gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Snijd de courgette in blokjes.
  • Verhit een scheut olie in een pan en bak de courgette in circa 4 minuten gaar.
  • Verhit een pan en rooster de pijnboompitten circa 3 minuten.
  • Pluk en scheur de basilicum.
  • Meng de courgette, pijnboompitten, basilicum, olijfolie extra vergine en pesto door de fusilli.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 300 g volkoren penne
  • 75 g parmaham
  • 1 stronk broccoli
  • 100 g pijnboompitten
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje basilicum
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 60 ml olijfolie extra vierge
  • 2  rode uien
  • 125 g buffelmozzarella
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 75 g rucola

Bereidingswijze:

  • Kook de pasta gaar volgende de bereidingswijze op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Leg de plakken parmaham op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de parmaham in de oven in circa 8 minuten krokant.
  • Breng een pan water met een beetje zout aan de kook.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli in circa 4 minuten beetgaar. Giet af.
  • Verwarm een koekenpannetje en rooster de pijnboompitten in circa 3 minuten goudbruin.
  • Snijd de Parmezaanse kaas in grove stukken.
  • Pel en halveer de knoflook
  • Pluk de basilicum.
  • Snijd de zongedroogde tomaten grof.
  • Pureer in het staafmixerbakje de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, basilicum, zongedroogde tomaten en de olijfolie extra vierge.
  • Pel en snijd de uien in halve ringen.
  • Snijd de mozzarella in blokjes.
  • Snijd de olijven in plakjes.
  • Roer de broccoli, pesto, uien, mozzarella, olijven en de rucola door de pasta.
  • Verdeel de pesto-broccolipasta over borden. Steek de parmaham in de pesto-broccolipasta.

 

Benodigdheden:

  • 150 gram pasta
  • 1 kipfilet
  • 4 plakken (ontbijt)spek
  • 100 gram roomkaas
  • scheutje kookroom
  • 1 paprika
  • 200 gram doperwten
  • 1/2 ui
  • 1 theelepel (gedroogde) rozemarijn
  • zout en peper
  • eventueel handje geraspte kaas
  • eventueel champignons

Bereidingswijze:

  • Kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak. Snipper de ui en snij de paprika zo fijn mogelijk. Meng de roomkaas met de paprika, ui, rozemarijn en een snufje zout en peper. Snij de kipfilet en spek in kleine stukjes. Giet een scheutje olie in de pan en bak de kipfilet samen met de spek een minuut of drie aan. Voeg vervolgens het roomkaasmengsel toe.
  • Voeg ook de doperwten toe en bak het geheel aan totdat de doperwten gaar zijn (een paar minuten). Voeg eventueel een scheut kookroom toe als het mengsel te droog is. Wij voegden in de pan al een handje geraspte kaas toe, zodat het lekker kan smelten. Meng de saus door de pasta en eet smakelijk!
  • Tip: voeg ook eens champignons toe.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 rode peper, zonder zaadjes, gesnipperd
  • 6 ansjovisfilets op olie (blik), fijngesneden
  • 50 milliliter droge witte wijn
  • 400 gram trostomaatjes, gehalveerd
  • 300 gram fusilli
  • 2 blikjes tonijn op olie, uitgelekt
  • 1 bosje basilicum
Bereidingswijze:
  • Breng in een pan ruim water met zout aan de kook.
  • Fruit de ui circa 4 minuten in de olie.
  • Voeg de knoflook, rode peper en ansjovis toe en fruit een paar minuten mee.
  • Voeg de wijn en tomaatjes toe en bak op middelhoge stand een paar minuten mee tot de tomaatjes een beetje zacht zijn.
  • Kook intussen de fusilli beetgaar.
  • Haal de tonijn los met een vork en schep de tonijn door de tomatensaus.
  • Warm nog een paar minuten mee en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Schep de fusilli en basilicumblaadjes door de saus.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 200 milliliter slagroom
  • 200 gram zachte gorgonzola
  • 50 gram gepelde walnoten gehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 300 gram fusilli
  • 50 gram parmezaanse kaas geraspt
  • 1 eetlepel nootmuskaat

Bereidingswijze:

  • Verwarm de room op een lage stand en laat de gorgonzola erin smelten.
  • Rooster de walnoten met de tijm geurig en knapperig in een droge koekenpan. Bestrooi met wat zout.
  • Breng intussen ruim water met zout aan de kook en kook de pasta beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Schep de saus en de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met versgemalen peper en nootmuskaat.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 1 klein blikje tonijn
  • 150 gr tortellini
  • halve komkommer
  • 2 tomaten
  • halve rode ui
  • 1 el mayo
  • snufje zout en peper
  • 1 tl basilicum

Bereidingswijze:

  • Tortellini koken volgens gebruiksaanwijzing
  • Ingrediënten mengen

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gr pasta
  • halve ui
  • bakje cherrytomaatjes
  • 2 el pesto
  • 2 tl creme fraiche
  • 160 gr tonijn
  • snufje zout en peper
  • evt. 1 el Italiaanse kruiden
  • 50 gr rucola
  • Zet een pan water op en kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak.
  • Snipper het uitje en snijd de cherrytomaatjes in stukjes.
  • Giet een scheutje olie in een pan en fruit het uitje aan.
  • Voeg na een paar minuten de cherrytomaatjes toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg daarna de tonijn, pesto, kruiden en creme fraiche toe en warm het geheel nog een paar minuten op.
  • Zet vervolgens het vuur uit en meng de gekookte pasta met de saus. Serveer de pasta met wat rucola en parmezaanse kaas.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 150 gr pasta
  • 3 el pesto
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 gr champignons
  • Parmezaanse kaas
  • bakje cherrytomaatjes
  • snufje zout en peper
  • Zet een pan water op en kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Giet een scheutje olie in een pan en voeg de ui en knoflook toe.
  • Na 2 minuten voeg je ook de champignons en cherrytomaatjes toe. Bak dit ongeveer 5 minuten.
  • Als laatste voeg je de pesto en een snufje zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar en zet na ongeveer 2 minuten het vuur uit.
  • Meng de pasta door de saus en serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum.

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 1 zak penne (pasta 250 gr.)
  • 2 el. olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 prei (in ringen)
  • 2 x 125 gr. garnalen
  • 1 bekertje crème fraîche (125 ml.)

Bereidingswijze:


 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 2 el. olijfolie
  • 250 gr. rundergehakt
  • 3 tl. Italiaanse kruiden
  • 350 gr. passata di pomodoro
  • 150 gr. spaghetti
  • 50 gr. Pecorino Romano
Bereidingswijze:
  • Breng voor de pasta een ruime pan water aan de kook.
  • Maak de uien schoon en snipper ze.
  • Was de courgettes, halveer in de lengte en snijd in blokjes van een ½ cm (brunoise).
  • Verhit de olie in de hapjespan en bak het gehakt in 4 min. rul.
  • Voeg de ui toe en bak 2 min. mee.
  • Voeg de courgette toe en bak 1 min. op hoog vuur.
  • Voeg de kruiden en tomatensaus toe en stoof 10 min. op laag vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Doe ondertussen de spaghetti en wat zout in de pan met kokend water en kook in 8 min. beetgaar.
  • Rasp ondertussen de kaas. Verdeel de spaghetti over de borden. Schep de gehaktsaus erover en bestrooi met de kaas.

 

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 350 gram farfalle of 350 gram penne
  • 40 gram boter
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 eetlepels tijm
  • 350 gram bloemkool of broccoli
  • 200 gram gorgonzola
  • 300 milliliter melk
  • 100 milliliter room
  • 1 bosje peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze:

  • Kook de pasta bijna beetgaar, giet af en laat kort uitlekken.
  • Verhit intussen de boter en bak hierin de ui met de tijm circa 3 minuten op middelhoge stand. Voeg de bloemkool (kan ook met broccoli)  toe en bak tot de bloemkool in circa 10 minuten goudbruin en beetgaar is.
  • Voeg de gorgonzola, melk en room toe en roer tot de kaas is gesmolten tot een saus. Voeg de pasta toe en roer circa 5 minuten tot de pasta helemaal bedekt is en de saus iets is ingedikt.
  • Verdeel de pasta over borden en garneer met de peterselie.

 

Delen met je netwerk?
(Visited 1.679 times, 1 visits today)