Camperreis Spanje dag 83; van Orreaga naar Excideuil

Ibaneta

Door Les Pyrenees Atlantique, Les Landes en Dordogne

Vandaag op de 83e dag van de Camperreis Spanje, wordt de laatste dag voor deze reis in Spanje. Ik ga de grens over iets voorbij de overnachtingsplek en reis dan door de Pyrenees Atlantique, Les Landes en de Dordogne naar Excideuil waar ik diner en overnacht.

Als ik wakker wordt hangt er een dichte mist. Omdat ik nog een lang traject met haarspeldbochten moet rijden lijkt het mij verstandig om eerst te wachten tot de ergste mist weggebrand is door de zon. En die Spaanse zon doet erg zijn best om een goede weer-indruk op mij achter te laten. Dat lukt want rond 10.00 uur is de ergste mist verdwenen en een uur later is er een stralend blauwe hemel.

Ik wil eerst nog benzine tanken in Spanje omdat die daar bijna € 0,40 goedkoper is dan in Frankrijk. Daartoe moet ik eerst een paar kilometer terugrijden naar Ronceval. Ik kijk nog even of het de moeite waard is om de kerk en het voormalig ziekenhuis daar te bezoeken maar alles is nog gesloten. Bij het benzinestation kan ik ook mijn propaangasfles weer inleveren.

Pyreneeën, Les Landes en Dordogne

Vervolgens rijd ik een lange en prachtige route de bergen af naar Frankrijk. In de geest van een verenigd Europa staan er niet eens bordjes die aangeven dat je Frankrijk binnenrijdt maar je merkt het wel gelijk aan de kwaliteit van de weg. Ik overweeg nog even om in St. Jean te stoppen maar het is daar zo’n heksenketel van toeristen en pelgrims, dat ik besluit dat maar niet te doen. Het voorgebergte van de Pyreneeën is prachtig. Ik heb in de TomTom de route ingetikt met het vermijden van tolwegen en het volgen van de meest milieuvriendelijke route en dat bevalt me goed want het is een prachtige route.

Kasteel Exideuil

Voorbij het voorgebergte kom ik in La Lande aan. Ik herken het gelijk weer van vroeger: kale velden worden afgewisseld door stukken met dunne en lange dennen. Daarna kom ik in de Dordogne aan. Ook weer een mooie route richting Perigueux. Niet ver daar voorbij kom ik in Excideuil aan. Ik besluit daar bij het kasteel te overnachten. Omdat ik vrij moe ben ga ik eten in de plaatselijke Logis de France. Alvorens te gaan eten loop ik nog even in de buurt van het kasteel rond.

Alhoewel mijn ervaringen met de Logis de France in het verleden erg goed zijn, viel het hier een beetje tegen. Niet heel erg goed maar ook zeker niet slecht. Maar een ontzettend aardige en attente bediening. Het nagerecht had een bijzondere naam: TNT; gelukkig geen letterlijke explosie maar helaas ook geen figuurlijke smaakexplosie. Ook een prima wijn: een Pecharmant uit Bergerac die het heel goed deed met de eend.

Terug in de bus schrijf ik nog even snel de bijdrage aan de blog. Veel meer kan ik niet doen want gisteren heeft, na een laatste krachtsinspanning, de telefoon het voorgoed begeven en uploaden zit er dus niet meer in. Ik heb nog ruim 800 km te gaan. Ik ga dat niet in één dag rijden met de langzame bus. Dus het ziet er naar uit dat ik donderdag thuiskom.

Delen met je netwerk?
(Visited 185 times, 1 visits today)