Camperreis Spanje dag 9; van Tablate naar Tablate

Granada

Granada

De 9e dag van de Camperreis Spanje wil ik in Granada doorbrengen. Helaas waren de kaarten voor het Alhambra uitverkocht maar de stad op zich is al de  moeite waard. Tegen de avond nog een avontuur meegemaakt op de beoogde overnachtingsplek.

Vanochtend rond 8.00 uur vertrokken van de mooie overnachtingsplaats naar Granada. Maar ik reis eerst naar Motril om een Fiat garage te bezoeken want ik vertrouw het vaak brandende lampje van de brandstofinspuiting voor geen meter. De handige Fiat Ducato app leidt mij rechtstreeks naar de garage. Een vriendelijke monteur luistert mijn verhaal aan via Google Translate dat hij nog niet kent en waar hij heel verbaasd over is. Hij neemt meteen de tijd om het probleem te onderzoeken. Buigt zich half op zijn kop in de motor, schroeft hier en daar iets open en weer dicht, controleert alle slangen maar kan niets vinden dat verontrustend is en stelt me gerust dat ik gewoon kan doorrijden. Dat vertrouwen moet ik dan maar hebben.

Vervolgens neem ik de snelweg naar Granada. Omdat ik gehoord heb dat het rijden met de auto door Granada te vergelijken is met een tocht door de hel besluit ik mijn auto te parkeren in een voorstad van Granada, Armilla, en de rest met het openbaar vervoer te doen. Het is een geheel nieuwe voorstad die er redelijk goed uitziet. Er is een heeeeeeel groot shoppingcenter dat genoemd is naar het uitzicht van de winkels: De Sierra Nevada, Dat uitzicht is inderdaad indrukwekkend met de besneeuwde bergtoppen.

Metrostation Granada

Ik vraag in mijn beste Spaans aan een meisje waar de tram naar het centrum vertrekt. Ze is heel behulpzaam. Het is een nieuwe tramlijn die gedeeltelijk metro is. Kaartjes koop je bij de haltes uit een automaat en zij helpt mij daarbij. Ze laat er zelfs haar tram voor voorbijgaan. In de tram, die hypermodern is, praten we nog wat. Ze heeft 3 jaar Engels gehad op school maar de resultaten zijn er niet naar. Ze lijkt me tamelijk intelligent dus het moet volgens mij aan het belabberde taalonderwijs liggen op de middelbare school, zoals ik ook in Frankrijk ervaren heb.

Rond het Alhambra

De tram gaat gedurende 3 haltes ondergronds. Het station waar ik uit moet stappen is schitterend mooi. De ruw afgehakte muren zijn gebleven zoals ze zijn maar de perrons, het straatmeubilair en de belettering is even modern als smaakvol. Bovengronds gekomen loop ik eerst in de richting van het Alhambra. Het is lastig oriënteren in deze stad omdat ik er geen patroon in herken maar de GPS biedt uitkomst. Zoals in de inleiding geschreven zijn de kaartjes voor het Alhambra reeds tijden uitverkocht. Ik loop er wel voor een gedeelte omheen.

Centrum Granada

 

Albaycin

Dan ga ik de stad weer in. Ondanks het feit dat Granada een kleine stad is (ruim 200.000 inwoners) maakt het centrum een grootsteedse indruk met brede wegen, grote pleinen, hoge gebouwen. Maar dat speelt zich allemaal af op ca. 1 vierkante kilometer. De oude wijk, het sfeervolle Albaycin, is dan weer het tegenovergestelde: zeer smalle straten met keien waar slechts kleine auto’s doorheen kennen en een dorpse opzet. Vanaf het plateau van het Albaycin heb je een verpletterend uitzicht op het Alhambra en de Sierra Nevada. Ik maak een wandeling van ca. 7 km door de stad. Maar voor de kuiten geldt de dubbele afstand. Het gaat continu omhoog en omlaag en dat is vermoeiend lopen.

De koninklijke dom van Granada

Ik kom langs diverse bezienswaardige gebouwen. Maar ook hier valt weer op dat de meeste kerken potdicht gesloten zijn. Slechts de Koninklijke dom aan de Gran via de Colon  is open voor publiek. Het is geen heel groot gebouw. Maar alles is gericht op katholiek machtsvertoon. Er liggen veel Spaanse koningen begraven waarvan volgens de beschrijven de grootste verdienste was dat ze zo trouw aan de katholieke kerk waren. We hebben daar 80 jaar over mee kunnen praten. De kerk schittert van het goud en het zilver en het roept geen enkel religieus gevoel bij mijn op. Het imponeert alleen. De kerk is overwegend gebouwd in de gotische en renaissance stijl. Veel horror vacui!

Vast in de olijfboomgaard

Tegen 16.00 uur loop ik weer naar het station om terug te gaan. Vervolgens rijd ik naar het zuiden om buiten de stad een overnachtingsplek te zoeken. Ik kom op een mooie route terecht en even buiten Jayena vind ik een mooie plek aan de rand van een olijvenboomgaard. Maar dan gaat het mis. De plek waar ik sta is te schuin voor mij en ik denk dat ik iets naar beneden kan rijden voor een meer horizontale plek. Maar nu blijkt dat de grond vers omgeploegd is en voor ik het weet zit ik vast. Ik probeer nog te keren maar dat maakt de situatie alleen maar erger.

Gelukkig niet kort daarna stopt er een auto met twee plaatselijke olijftelers. Ze bekijken de situatie: moeilijk, moeilijk, moeilijk. Maar zo stellen ze, ze zullen me er uit helpen. Even 20 minuten wachten en dan zijn ze terug zo beloven ze. En inderdaad na 20 minuten komt er met groot geraas een gigantische tractor met shovel aanrijden met achterwielen met een doorsnee van 1.75 m. Ze plaatsen de tractor in het donker met 4 grote verstralers voor mijn bus en met indrukwekkende sleepbanden wordt de tractor met de bus verbonden. Dan is het een kwestie van trekken. Maar helaas nu draait de tractor zich vast in de rulle aarde door het gewicht van de camper. Loskoppelen, Met de shovel de grond vereffenen en nog een keer proberen. Met veel geraas komt de camper nu los en hij wordt weer omhoog getrokken naar de rand van de weg.

De drie mannen zijn zeer tevreden en ik niet minder. Uiteraard geef ik ze een vergoeding maar ik heb niet veel cash bij mij en zij hebben geen pinautomaat bij zich. Maar de uitnodiging voor de wijn en een keuze uit sigaren in de camper maakt veel goed en het wordt nog een heel genoeglijke avond. Er wordt veel getoost en nog meer gelachen. We praten voor een deel via de app Google translate. Dat wekt veel bewondering voor de app. De vriend van de tractoreigenaar vraagt om de volgende zin in het Chinees te vertalen: ‘Zal ik uw auto uit de olijfboomgaard trekken?’ Voor het geval dat….. Als de mondelinge vertaling komt proberen we één voor één het na te zeggen. Maar dat lukt maar matig. Als een viertal overjarige pubers liggen we krom van het lachten.

Tenslotte kruipen ze nog onder de auto om te zien of er schade is aangericht maar de onderkant van de Fiat is voor het grootste gedeelte gesloten en er is geen enkele schade te melden.

Helaas heb ik door alle consternatie vergeten foto’s te maken. Jammer!!!

Ik rijd vervolgens naar de overnachtingsplek van gisteren en kom daar rond 23.00 uur aan. Ik eet snel nog wat en val als een blok in slaap.

Delen met je netwerk?
(Visited 500 times, 1 visits today)